Ελασσόνα

Ξεκινάει σήμερα η Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία» στην Ελασσόνα – Το σημερινό πρόγραμμα

Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022» και ο Δήμος Ελασσόνας υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά τους επισκέπτες στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας, όπου έχει διαμορφωθεί ο χώρος για τους εκθέτες φέτας, κρασιού, κρέατος, μελιού και άλλων τοπικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Γιορτής «Φέτα και Γαστρονομία» θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια, ενώ θα υπάρχει πλούσιο γαστρονομικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα όλες τις μέρες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022

Εθελοντική αιμοδοσία

10.00 – 14.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Με το σύνθημα «Δώσε αίμα – Χάρισε το δώρο της ζωής» ξεκινάει η Πανελλήνια Γιορτή «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022» η οποία διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας και το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

________________________________________

Elassona Forum

18.00 – 19.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Μόνο το τυρί φέτα που παράγεται στην Ελλάδα μπορεί να πωληθεί με την ονομασία Φέτα. Με δεδομένη πλέον την ελληνική νίκη σε διεθνές επίπεδο, στο Elassona Forum θα αναλυθούν όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν την πορεία της φέτας προς τις διεθνείς αγορές αλλά και οι τεράστιες προοπτικές για την τοπική και εθνική οικονομία. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά. Η πανδημία COVID 19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησαν ως μεγεθυντικός φακός για να εστιάσουμε με προσοχή στον τρόπο που παράγονται, μεταποιούνται και καταναλώνονται τα τρόφιμα παγκοσμίως. Το Elassona Forum στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας ύπαρξης ενός ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος ανεφοδιασμού τροφίμων που λειτουργεί και εξυπηρετεί σε όλες τις περιστάσεις και είναι ικανό να εγγυηθεί στους πολίτες την πρόσβαση σε επαρκή προμήθεια τροφίμων σε προσιτές τιμές. Αυτό θα επιτευχθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης της φέτας αλλά και των αρμοδίων φορέων.

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος κα Ελευθερία Τζανακούλη

Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων:

  • Χρήστος Τριαντόπουλος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
  • Χρήστος Αποστολόπουλος Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ – «Δικτύωση και ανάπτυξη συνεργασιών για την προώθηση Π.Ο.Π προϊόντων»
  • Μιχάλης Τζιότζιος Εκπρόσωπος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας
  • Σέρκος Χαρουτουνιάν Πρόεδρος ΕΛΓΟ Δήμητρα
  • Ευάγγελος Σιμανδράκος Πρόεδρος Οργανισμός Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων
  • Γιώργος Καρανίκας Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
  • Ανδρέας Λυκουρέντζος Πρόεδρος Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων
  • Στέργιος Κύρτσιος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων
  • Νίκος Παυλονάσιος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών
  • Ζήσης Μαμούρης Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ενότητα ομιλιών:

  • Γεώργιος Γεωργαντάς Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Σταύρος Αραχωβίτης, πρ. Υπουργός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Μιχάλης Τζελέπης Γραμματέας τ. Αγροτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

________________________________________

Οι ρίζες της Ελασσόνας

19.00 – 20.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Η κομπανία του Γιάννη Ζιάκου με τον Ντίνο Γκουγκουμάτη στη λύρα υπόσχονται ένα γλέντι που μόνο αυτοί ξέρουν να δημιουργούν.

Η Ελασσόνα είναι ένα μωσαϊκό πολιτισμού και ανθρώπων. Χορευτές και χορεύτριες από συλλόγους του Δήμου Ελασσόνας θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς προσφέροντας στους επισκέπτες μια λαχταριστή γεύση από την ελληνική παράδοση όλων των φυλών.

  • Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας
  • Ένωση Ποντίων Ελασσόνας
  • Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας
  • Μορφωτικός σύλλογος Συκέας

________________________________________

Τελετή εγκαινίων της Πανελλήνιας Γιορτής «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022»

20.00 – 21.00

Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Γάτσας θα υποδεχθεί τους επισκέπτες της διοργάνωσης παρουσία επισήμων προσκεκλημένων αναλύοντας τους φετινούς στόχους της διοργάνωσης και τα επιθυμητά αποτελέσματα της. Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών θα κάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων.

________________________________________

Συναυλία

21.00 – 23.30

Πλατεία Λαού

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στην έναρξη της Πανελλήνιας Γιορτής «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022» με μία συναυλία γεμάτη αγαπημένα τραγούδια. Μαζί της έξι σημαντικοί δεξιοτέχνες μουσικοί και δημιουργοί μουσικής, γνώστες και ανανεωτές του είδους: Ο Μανώλης Πάππος στο μπουζούκι, ο Γιάννης Παπαγεωργίου στη λαϊκή κιθάρα και το τραγούδι, ο Γιάννης Πούλιος στο βιολί , ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Άγης Παπαπαναγιώτου στο κοντραμπάσο, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, την ποιότητα και το μεγάλο ταλέντο του.

Previous ArticleNext Article