Ελασσόνα

Πρότυπο ακράδαντης πίστης ο στρατιωτικός Άγιος Ευστάθιος – Τιμήθηκε η μνήμη του στην 361 Π.Α.Π. Ελασσόνας (φωτο)

«Αγρευθείς ουρανόθεν προς ευσέβειαν ένδοξε, τη του σοί οφθέντος δυνάμει, δι’ ελάφου Ευστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, και ήστραψας εν άθλοις ιεροίς, συν τη θεία σου συμβίω και τοις υιοίς, φαιδρύνων τους βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δείξαντι σε εν παντί, Ιώβ παμμάκαρ δεύτερον».
Η Ελασσόνα τίμησε και φέτος τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 Π.Α.Π.
Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία από τον αρχιερατικό επίτροπο της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Παπαγεωργίου.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου, το πρωί της Τρίτης, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν ο στρατιωτικός ιερέας της 1ης Στρατιάς – αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Σαμαράς και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Σαμαράς αναφέρθηκε στον βίο και στις αρετές του στρατιωτικού Αγίου Ευσταθίου, που ήταν υπόδειγμα αγιότητας, υπομονής και τα αντιμετώπιζε όλα με αταλάντευτη πίστη, με καρτερία και δύναμη. Ο Ευστάθιος ονομαζόταν Πλακίδας και ήταν ανώτερος αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού, ειδωλολάτρης αλλά άνθρωπος με αγαθή καρδιά. Έκανε πολλές φιλανθρωπίες. Πίστεψε στη νέα θρησκεία και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος. Χριστιανοί βαπτίστηκαν και η γυναίκα του Τατιανή, που έλαβε το όνομα Θεοπίστη και τα δύο παιδιά του που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος. Όμως, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχασε τα πάντα. Ο Άγιος(με την οικογένεια του) βασανίστηκε μέχρι θανάτου και μαρτύρησε, αφού αρνήθηκε να προσκυνήσει και πάλι τα είδωλα, όπως τους ζητήθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό. «Ο Άγιος Ευστάθιος, ο μεγαλομάρτυρας στρατιωτικός Άγιος είχε μία ευλογημένη οικογένεια. Πίστεψε στον Χριστό, όπως πίστεψε και ο Απόστολος Παύλος. Παράλληλη η ζωή του με αυτή του Αποστόλου Παύλου. Ξεχώρισε για την ακράδαντη πίστη του στον Χριστό. Οι βίοι των Αγίων μας αποτελούν παραδείγματα και όλοι εμείς καλούμαστε να τους μιμηθούμε. Ας μας εμπνέουν οι αγώνες και οι αρετές του Αγίου Ευσταθίου…», ολοκλήρωσε ο αρχιμανδρίτης της 1ης Στρατιάς π. Θεολόγος.
Τέλος, παρατέθηκε η καθιερωμένη μικρή υπαίθρια δεξίωση, όπου προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά, γλυκίσματα και εδέσματα.
Να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του εορτάζοντος Ναού ήταν λίγα άτομα, ενώ το εκκλησίασμα, οι προσκυνητές και οι στρατιωτικοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία «απλωμένοι» στον προσεγμένο προαύλιο χώρο του Ναού.
Ανάμεσα στις παρουσίες: οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Δημήτρης Καρανίκας και Γιώργος Κατσιούρας, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο συνταγματάρχης Γεώργιος Πλιάκας, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ – αντισυνταγματάρχης(ΥΠ) Αθανάσιος Δεδικούσης, ο διοικητής 3ου Λόχου Πυρομαχικών(ΛΠ) Ελασσόνας της 361 ΠΑΠ – λοχαγός(ΥΠ) Αστέριος Τσιτσιβάς, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου – ταγματάρχης Γρηγόριος Γκάλης, ο διοικητής ΔΑΚ Λυκουδίου Β. Γκουτζιούπας, ο αντιστράτηγος ε.α. – πρώην διοικητής της ΠΑΠ Ελασσόνας και κτήτορας του Ναού Αγίου Ευσταθίου Δημήτρης Μπάδρας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Λευθέρης Μουλτσιάς, εκ μέρους του Α.Τ. Ελασσόνας ο αστυνόμος Κώστας Βαλιώτης, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ελασσόνας Αλέξανδρος Φλέγγας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Γιώργος Γιαννούλας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της 361 ΠΑΠ, μέλη των οικογενειών τους, παλαιοί υπάλληλοι του πολιτικού προσωπικού της μονάδος και αρκετοί προσκυνητές.
Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: Ελευθερίας – Γιάννης Μουκίδης

Previous ArticleNext Article