Λάρισα

Τέμπη: Βρέθηκαν DNA και “μαύρο κουτί” – Για ταυτοποίηση βιολογικό υλικό από τα βαγόνια

Σε πλήρη εξέλιξη, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών και του εφέτη ανακριτή ο, Σωτ. Μπακαΐμη, βρίσκονται οι έρευνες στο Κουλούρι, εκεί όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Χθες, δεύτερη ημέρα των ερευ νών, από πολυμελή ομάδα ιδιώτη πραγματογνώμονα και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, παρουσία στελεχών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών -σύμ φωνα με πληροφορίες της «Ε»- συνέλεξαν βιολογικό υλικό, που βρέθηκε στα βαγόνια, και το οποίο θα αποσταλεί στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για ανάλυση και ταυτοποίηση.

Όλα τα ευρήματα (ίχνη βιολογικού υλικού και υπολείμματα οστών) θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις (σ.σ. όσα από αυτά είναι σε θέση να αξιοποιηθούν) σε μια ύστατη προσπάθεια να εντοπιστούν ευρήματα που να ταυτοποιούν την 23χρονη φοιτήτρια, Ερριέτα Μόλχο, η οποία αγνοείται από το βράδυ της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας. Πρόκειται για την επιβάτιδα που θεωρείται η 57η νεκρή, καθώς την ώρα της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων εκτιμάται ότι βρισκόταν στο κυλικείο της επιβατικής αμαξοστοιχίας και εξαϋλώθηκε. Η έρευνα στο Κουλούρι ικανοποιεί το αίτημα του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών κυρίως ως προς το ηθικό μέρος και ειδικότερα ως προς την 23χρονη επιβάτιδα, «προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίστανται ανθρώπινα υπολείμματα ή ίχνη», ώστε «να μην καταλείπεται αμφιβολία περί του αριθμού και της ταυτότητας των νεκρών θυμάτων του δυστυχήματος».

Η έρευνα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι γίνονται κοπές μετάλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στα συντρίμμια βρέθηκε χθες και το και ταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, το οποίο είναι κατεστραμμένο και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να αξιοποιηθεί για άντληση στοιχείων. «ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ, ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ»

Η έρευνα διεξάγεται παρουσία επίσης και πραγματογνωμόνων των οικογενειών και στο πλαίσιο αυτό ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών και μηχανολόγος Κώστας Λακαφώσης σε δηλώσεις που έκανε χθες στο Κου- λούρι και σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αναφερόμενος στη διαδικασία, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «είναι η δεύτερη μέρα σήμερα που γίνονται κάποιες έρευνες, υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα που ερευνούμε. Καταφέραμε χθες να κόψουμε κάποιες λαμαρίνες για να βρούμε κάποια στοιχεία τεχνικά, κάποιες πλακέτες, κάποια ηλεκτρονικά συστήματα από τη μηχανή, αναζητούμε κάτ ποια στοιχεία συμπληρωματικά της διερεύνησης, μέσα σε όλα αυτά γίνονται και διά- φορες ακόμα έρευνες», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν κάποια συμπεράσματα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, ο χώρος φύλαξης των συντριμμιών εδώ είναι έξω στο ύπαιθρο μεν, αλλά τουλάχιστον είναι αρκετά καλά φυλασσόμενος, είναι περιφραγμένος, δεν έχουν μπει ζώα, άνθρωποι, τουλάχιστον είναι σωστά και απείραχτα όλα αυτά που αναζητούμε, δεν υπάρχει, λοιπόν, πρόβλημα ως προς αυτό. Αυτά που είναι να βρεθούν, θα βρεθούν. Είμαστε και σε μια διαδικασία αναμονής για κάποια τεχνικά έγγραφα που περιμένουμε από τον κατασκευαστή των αμαξοστοιχιών, κάποια έγγραφα που έχουν έρθει ήδη από το εξωτερικό και μεταφράζονται, κάποια ακόμα τεχνικά στοιχεία, αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Είμαστε σε μία φάση της διερεύνησης που συμπληρώνονται διά- φορα ερωτηματικά. Θεωρώ ότι θα έχουμε μέσα στον μήνα κάποιες παραπάνω πληροφορίες. Νομίζω, δηλαδή, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τη συνολική πορεία της διερεύνησης» καιτέληξε ο κ. Λακαφώσης.

Σημειώνεται, τέλος, πως τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένουν και συγγενείς των θυμάτων.

Ελευθερία

Previous ArticleNext Article