Από ιδιωτικά ασθενοφόρα και όχι από το ΕΚΑΒ θα γίνεται μέχρι το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλία η μεταφορά των ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία στα σπίτια τους. Η αποσυμφόρηση του ΕΚΑΒ από τις δευτερογενείς διακομιδές αποτελεί πλέον προτεραιότητα και του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς που θα αναλάβουν το έργο της διακομιδής.
Τη δυνατότητα διακομιδής ασθενών από ιδιώτες παρέχει το άρθρο 40 του νόμου για το ΕΣΥ που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με το οποίο «οι διακομιδές ασθενών μετά από την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους δύναται να διενεργούνται και από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα οποία νοσηλεύονται. Για την εξυπηρέτηση των διακομιδών, τα νοσοκομεία δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».
Με το ΕΚΑΒ κεντρικά να ασκεί πιέσεις σε κάθε κατεύθυνση σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των διακομιδών, προκειμένου να υποστηριχθεί το κύριο έργο της εξυπηρέτησης των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, ορισμένα νοσοκομεία αποφάσισαν να ξεκινήσουν την υλοποίηση του άρθρου που προβλέπει ότι η μεταφορά των ασθενών στα σπίτια τους θα γίνεται από ιδιωτικά ασθενοφόρα και όχι από το ΕΚΑΒ. Οι συγκεκριμένες διακομιδές αφορούν, κυρίως, διακομιδές ασθενών με κινητικά και άλλα προβλήματα από τα νοσοκομεία στα σπίτια μετά τη νοσηλεία τους και την έκδοση εξιτηρίων, με το νοσοκομείο του Βόλου να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία στις αρχές Νοεμβρίου και να εξυπηρετεί τα περιστατικά με ιδιωτικά ασθενοφόρα.
Στη Λάρισα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ολοκλήρωσε τη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία -ο πρώτος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος- και χθες το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να κατοχυρώσει τον διαγωνισμό σε γνωστή εταιρεία με ιδιωτικά ασθενοφόρα, που δραστηριοποιείται στον Βόλο και τη Λάρισα και κατέθεσε προσφορά. Μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται ίσως και την επόμενη εβδομάδα να υπογραφεί και να ενεργοποιηθεί η σύμβαση για τις διακομιδές ασθενών μετά τις 3 το μεσημέρι.
Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 30 χιλιάδες ευρώ, με την ιδιωτική εταιρεία να καλείται να εξυπηρετεί 12-15 διακομιδές κατά μέσο όρο ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Ενεργή σύμβαση με την ίδια ιδιωτική εταιρεία έχει και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που υπογράφτηκε ως λύση ανάγκης την περίοδο των πλημμυρών στη Θεσσαλία τον προηγούμενο Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μικρή σύμβαση ύψους 5 χιλιάδων ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου για την κάλυψη, όπως δηλώνει ο διοικητής Γρηγόρης Βλαχάκης, ειδικών αναγκών και κυρίως, μεταφοράς ασθενών για συνέχιση της νοση- λείας τους στα 30 διαθέσιμα κρεβάτια των ιδιωτικών κλινικών στις περιπτώσεις κορεσμού του Γενικού Νοσοκομείου. Μόλις λίγες δεκάδες ασθενών διακομίστηκαν με ιδιωτικά ασθενοφόρα, κάνοντας χρήση της συγκεκριμένης σύμβασης.
Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Κώστας Σταμνάς μιλώντας στην «Ε» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του άρθρου 40 στη Θεσσαλία, καθώς εκτός του Βόλου και της Λάρισας σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες και στα Γενικά Νοσοκομεία των Τρικάλων και της Καρδίτσας, εκτιμώντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου το έργο των δευτερογενών διακομιδών θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών και δεν θα βαρύνει πλέον το ΕΚΑΒ, προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τα επείγοντα περιστατικά, αλλά και τις διακομιδές σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Σταμνά, οι δευτερογενείς διακομιδές -περί τις 45-50 κατά μέσο όρο ημερησίως στη Θεσσα- λία- εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, επιβαρύνοντας σημαντικά τους χρόνους ανταπόκρισης, με τους ασθενείς να υποχρεώνονται σε πολύωρες αναμονές για να μεταφερθούν στα σπίτια τους και να μην κρύβουν πολλές φορές τη δυσαρέσκειά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι άγνωστο παραμένει ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος της διακομιδής, καθώς το άρθρο 40 του νόμου δεν διευκρινίζει αν το κόστος της δευτερογενούς διακομιδής θα χρεώνεται στον ασθενή ή θα χρεώνεται στο νοσήλιο του που θα υποβάλλεται προς είσπραξη από το νοσοκομείο στον ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρουν οι δύο διοικητές των νοσοκομείων της Λάρισας, το κόστος της διακομιδής, που αναφέρεται στις αντίστοιχες συμβάσεις, δεν θα βαρύνει τους ασθενείς ούτε άμεσα ούτε έμμεσα με τη χρέωση του αντίστοιχου νοσηλίου. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι βαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ως παροχή υπηρεσίας προς τους ασθενείς, αν και καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το θέμα παραμένει ανοιχτό για διευκρινίσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Πηγή: Ελευθερία (Δ. Κατσανάκης)