Κόσμος

Σεφ σχετίζεται με 88 θανάτους – Προμήθευε νέους με θανατηφόρο δηλητήριο

Επίσημη έρευνα έχει ξεκινήσει η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία της Βρετανίας (NCA) για τον Καναδό σεφ, Κένεθ Λο, καθώς συνδέεται με 88 θανάτους στη χώρα. Ο 57χρονος σεφ φέρεται να εκμεταλλευόταν ευάλωτα άτομα, που είχαν τάσεις αυτοχειρίας, πουλώντας τους θανατηφόρο δηλητήριο.

Η NCA έχει ξεκινήσει να εργάζεται με όλες τις αστυνομικές δυνάμεις για να αναγνωριστούν πιθανά θύματα του Λο, καθώς δημοσίευμα των «The Times» είχε αποκαλύψει πως προμήθευε θανατηφόρο δηλητήριο σε ανθρώπους με τάσεις αυτοκτονίας μέσω μίας ιστοσελίδας.

Μία λίστα της Interpol που περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με 232 πελάτες στη Βρετανία δόθηκε στην NCA από τον Καναδά και ακολούθησε έρευνα, η οποία διαπίστωσε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει 88 άνθρωποι.

O 57χρονος Λο συνελήφθη στον Καναδά μετά από το άρθρο των «The Times» που αποκάλυψε πως πουλούσε το δηλητήριο διαδικτυακά εδώ και δύο χρόνια κάτω από τη μύτη των Αρχών.

Παραδέχθηκε πως πολλοί άνθρωποι πέθαναν

Μάλιστα είχε παραδεχθεί σε έναν μυστικό ρεπόρτερ που παρίστανε τον επίδοξο αγοραστή πως «πολλοί, πολλοί, πολλοί» άνθρωποι πέθαναν αφότου πήραν την ουσία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Λο με τον μυστικό ρεπόρτερ είχε αναφέρει πως είχε «εκατοντάδες» πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιοι του είχαν πει ότι κάνει τη «δουλειά του Θεού». Είχε υποστηρίξει πως προσφέρει μία «λεωφόρο εξόδου» για ανθρώπους που έχουν τάσεις αυτοχειρίας.

Ωστόσο, στη συνέχεια όταν ήρθε αντιμέτωπος με τους «The Times» στην Μισισάουγκα, μία πόλη κοντά στο Τορόντο είχε δηλώσει: «Εγώ απλά πουλάω ένα προϊόν. Ενδεχομένως να θέλετε να σταματήσετε τους ανθρώπους από το να αγοράζουν μαχαίρια και όπλα».

Ο υποδιευθυντής της NCA, Κρεγκ Τέρνερ δήλωσε: «Η ειλικρινής συμπόνια μας είναι με τους αγαπημένους όσων πέθαναν. Υποστηρίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους αξιωματούχους της αστυνομίας. Σε συνεργασία με την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος, η NCA αποφάσισε να διεξάγει έρευνα γα πιθανές εγκληματικές πράξεις που έχουν διαπραχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη».

Κρατείται στον Καναδά για δύο υποθέσεις υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Ο Λο κρατείται στον Καναδά καθώς κατηγορείται για δύο υποθέσεις υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και θα παραστεί στο δικαστήριο του Οντάριο σήμερα, Παρασκευή, για την ακροαματική διαδικασία.

Και οι δύο υποθέσεις σχετίζονταν με θανάτους στην περιοχή που μένει λίγο έξω από το Τορόντο. Μάλιστα ο αριθμός των υποθέσεων μπορεί να αυξηθεί καθώς μόνο στην επαρχία του Οντάριο 11 αστυνομικά τμήματα ερευνούν τις ενέργειές του.

Ο μηχανικός αεροσκαφών που έγινε σεφ έστειλε 1.200 πακέτα σε 40 χώρες και πλέον ερευνάται από την αστυνομία εκτός από τη Βρετανία και στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Την Πέμπτη η NCA ανέφερε πως μετά από «εκτεταμένη συνεργασία» με τις Αρχές του Καναδά, καμία υπόθεση «εκτός της δικαιοδοσίας τους» δεν θα συμπεριληφθεί στη δίωξη από τις εισαγγελικές Αρχές του Καναδά.

Η απόφαση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στην Υπηρεσία να ξεκινήσει τη δική της επίσημη έρευνα.

Η Βρετανία θα προχωρήσει στην έκδοση του Λο στη χώρα εάν αποδειχθεί πως έχει σχέση με θανάτους στη χώρα και κατηγορηθεί γι’ αυτό. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία επισύρει το μέγιστο 14 χρόνια φυλάκισης τόσο στον Καναδά όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι γονείς όσων πέθαναν από το δηλητήριο που προμήθευε ο Λο κάλεσαν για μία επίσημη έρευνα σχετικά με το πώς ο 57χρονος μπορούσε να αποφεύγει να εντοπιστεί παρόλο που για δύο χρόνια έστελνε μία θανατηφόρα ουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Λο φέρεται να είχε εξαπατήσει τις Αρχές, οι οποίες πίστευαν ότι προμήθευσε το δηλητήριο (το οποίο έχει και άλλες χρήσεις) για νόμιμους σκοπούς.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των «The Times», ο 57χρονος εκμεταλλευόταν νεαρούς με τάσεις αυτοκτονίας. Το ακόμα πιο αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η έρευνα της βρετανικής αστυνομίας είχε εντοπίσει ότι ένα άλλο άτομο που πουλούσε το ίδιο δηλητήριο πριν από τρία χρόνια σχετιζόταν με 57 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη.

«Υπάρχουν πολλοί άλλοι Κένεθ Λο»

Ο Ντέιβιντ Πάρφετ, του οποίου ο 22χρονος γιος ο Τομ πέθανε το 2021, αφότου πήρε το δηλητήριο που του είχε στείλει ο Λο δήλωσε: «Πρέπει να μάθουμε και να εφαρμόσουμε τα μαθήματα άμεσα. Τώρα ξέρουμε τον φρικιαστικό αριθμό των θυμάτων. Πλέον το σημαντικό για τις οικογένειες είναι να καταλάβουν τι συνέβη και να γιατί η αστυνόμευση παγκοσμίως το επέτρεψε παρόλο που υπήρχαν ξεκάθαρα προειδοποιητικά σημάδια για τις ενέργειές του».

«Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που προωθούν την αυτοκτονία στους νέους και στους ευάλωτους. Υπάρχουν πολλοί άλλοι Κένεθ Λο. Μία έρευνα πρέπει να ξεκινήσει για να εξετάσει τι συμβαίνει», προσέθεσε.

Συγγενείς των Θυμάτων απαιτούν περαιτέρω ενέργειες

Οι συγγενείς των 88 θυμάτων, πολλοί εκ των οποίων ήταν φοιτητές περίπου 20 ετών, απαιτούν περαιτέρω ενέργειες για να σταματήσουν εκείνους που εκμεταλλεύονται όσους θέλουν να αυτοκτονήσουν.  Προτείνουν να υπάρχει νομοθεσία για το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε στις αυτοκτονίες και το οποίο δεν κατονομάζουν οι «The Times» και να απαιτείται από τους αγοραστές άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης, θέλουν το μπλοκάρισμα βλαβερών ιστότοπων. Τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η βρετανική εφημερίδα δείχνουν πως ένας αριθμός θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθοδηγούνταν μέσω ενός σκιώδους φόρουμ για τις αυτοκτονίες. Οι χρήστες έδιναν στο φόρουμ το όνομα του site του Λο.

Οι γονείς και οι συγγενείς εκείνων που πέθαναν θέλουν να δουν μία πιο κοινή αστυνόμευση σχετικά με το δηλητήριο. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει πληροφορίες σχετικά με τις αυτοκτονίες με το δηλητήριο και οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν παρόμοιες επικίνδυνες πρακτικές.

Παρόμοια υπόθεση το 2020

Μία κοινή έρευνα από τις αστυνομίες των Μάντσεστερ, Σάρεϊ και του Σάσεξ το 2020 αποκάλυψε ότι μία εταιρεία στη νότια ακτή της Βρετανίας είχε στείλει το δηλητήριο σε περισσότερους από 200 ανθρώπους. Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία να συνδεθεί με 57 επιβεβαιωμένους θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη. Τελικά, δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην εταιρεία, καθώς η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πουλούσε την ουσία σε ανθρώπους για νόμιμους σκοπούς.

Ο Τζο Νίχιλ, από το Λιντς, ήταν 23 ετών όταν πέθανε το 2020 αφότου πήρε την ουσία από την εταιρεία πώλησης στη νότια ακτή. Η μητέρα του, η 52χρονη Κάθριν Αντενίκαν, από τότε κάνει έκκληση στις Αρχές για αλλαγή του νομικού πλαισίου.

«Το φόρουμ για τις αυτοκτονίες είναι το επίκεντρο όλου αυτού και είναι ακόμα online. Δεν υπάρχει επίσης καμία νομοθεσία γι’ αυτήν την ουσία. Γιατί να συμβαίνει αυτό;», είπε χαρακτηριστικά στους «The Times».

Το όνομα του Λο εμφανίζεται επανειλημμένως σε αστυνομικές έρευνες για αυτοκτονίες

Το όνομα του Λο εμφανίζεται επανειλημμένως σε αστυνομικές έρευνες για αυτοκτονίες στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2021, αλλά οι αστυνομικοί δεν είχαν καταφέρει να διαπιστώσουν ότι πουλούσε τη συγκεκριμένη ουσία για να προκαλέσει θάνατο. Ο 57χρονος που θα παραστεί ενώπιον του δικαστηρίου είχε κατηγορηθεί στις 2 Μαΐου για δύο υποθέσεις υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, μία εβδομάδα αφότου είχε δημοσιευθεί η έρευνα των «The Times».

Πηγές αναφέρουν ότι οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ακόμα να κάνουν αρκετή δουλειά ώστε να αποδείξουν το ακριβές δηλητήριο που αγοράστηκε από τον Λο σε 88 περιπτώσεις που οδήγησαν στον θάνατο.

Στα φερόμενα θύματα του Λο, περιλαμβάνεται η 25χρονη Ίμογκεν Ναν, μία κουφή TikToker με 780.000 ακολούθους που αυτοκτόνησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2023.

Σε μία ανακοίνωση η NCA ανέφερε πως «σε αυτό το αρχικό στάδιο δεν έχουν επιβεβαιωθεί σύνδεσμοι μεταξύ των αντικειμένων που αγοράστηκαν από ιστότοπους και την αιτία θανάτου σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις».

in.gr

Previous ArticleNext Article