Ελλάδα

Καύσωνας: Πώς επηρεάζει τον ύπνο και τι μπορείτε να κάνετε

Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε σε δωμάτιο που δεν έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου. Πώς γίνεται όμως να κοιμάται κάποιος καλά κατά τη διάρκεια του καύσωνα; Καθώς μέρη της Ευρώπης ασφυκτιούν από τις υψηλές θερμοκρασίες, μερικοί μπορεί να παρατηρήσουν ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούν καλά.

Ωστόσο, ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την ευημερία μας, καθώς η στέρηση ύπνου συνδέεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.

Καθώς οι καύσωνες του καλοκαιριού γίνονται πιο συχνοί εν μέσω κλιματικής αλλαγής, δείτε πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί ο ύπνος μας και τι μπορείτε να κάνετε για να δροσιστούμε πριν κοιμηθούμε.

Πώς επηρεάζει η ζέστη τον ύπνο μας;

Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο που είναι μεταξύ 15 και 20 C για καλύτερο ύπνο τη νύχτα, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν κοιμούνται καλά όταν το περιβάλλον είναι είτε πολύ ζεστό είτε πολύ κρύο.

Ο Kelton Minor, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia στις ΗΠΑ, δημοσίευσε μια μελέτη φέτος που ανέλυσε εκατομμύρια αρχεία για να προσδιορίσει την επίδραση της θερμοκρασίας στον ύπνο των ανθρώπων.

«Διαπιστώσαμε ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτερα στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες παρά σε θερμότερες συνθήκες», είπε στο Euronews.

«Σε όλες τις εποχές, τα δημογραφικά στοιχεία και τα διαφορετικά κλιματικά περιβάλλοντα, οι υψηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες βλάπτουν και διαβρώνουν συνεχώς τον ύπνο, με την ποσότητα απώλειας ύπνου να αυξάνεται σταδιακά καθώς οι θερμοκρασίες γίνονται υψηλότερες», πρόσθεσε.

Οι νυχτερινές θερμοκρασίες άνω των 25 C αύξησαν την πιθανότητα να κοιμόμαστε λιγότερες από επτά ώρες κατά 3,5%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου, συμπεριλαμβανομένου της επιδείνωσης της γνωστικής λειτουργίας και του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, είπε ο Minor.

Τα ηλικιωμένα άτομα, που έχουν ήδη υψηλότερο επιπολασμό της αϋπνίας, θα μπορούσαν επίσης να είναι πιο ευάλωτα στους καύσωνες, με μια μελέτη να δείχνει ότι ακόμη και η ήπια έκθεση στη ζέστη μπορεί να μειώσει τον ύπνο REM για τους ηλικιωμένους άνδρες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλύτερα;

Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research πέρυσι είπε ότι ορισμένες τυπικές μέθοδοι για τη θεραπεία της αϋπνίας μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα κατά τη διάρκεια των καύσωνα.

«Αν και δεν έχουν αϋπνία όλοι όσοι παλεύουν με προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με τον καύσωνα, αυτές οι συμβουλές για τη διαχείριση της θερμοκρασίας μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν», ανέφερε οι ερευνητές.

Συνιστούν διάφορες μεθόδους για να δροσιστείτε πριν πάτε για ύπνο, όπως η ενυδάτωση, ο περιορισμός των ρούχων ή η χρήση βαμβακερών, η αποφυγή του αλκοόλ και το να κάνετε ένα χλιαρό ή δροσερό (όχι κρύο) ντους.

in.gr

Previous ArticleNext Article