Ελασσόνα

Μ. Χαρακόπουλος με τους Μικρασιάτες της Ελασσόνας: Ενωμένοι σαν μια γροθιά απέναντι στους λεονταρισμούς των Τούρκων

«Ο ελληνισμός σήμερα βρίσκεται ενώπιον νέων απειλών, από τους απογόνους αυτών που διέπραξαν τις ανήκουστες φρικαλεότητες κατά εκατομμυρίων αμάχων στην Μικρά Ασία. Ακούμε καθημερινά κραυγές παροξυσμού, από τους Τούρκους πολιτικούς, που επιθυμούν να συνεχίσουν τα αίσχη του 1922, έναντι των ελληνικών νησιών και εν γένει της ελληνικής επικράτειας. Απέναντι σε αυτούς τους αναχρονιστικούς λεονταρισμούς, οι απανταχού Έλληνες, σαν μια γροθιά, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις σε συνδυασμό με τις αναβαθμισμένες διπλωματικές συμφωνίες που έχει η συνάψει η ελληνική κυβέρνηση, δεν πτοούμαστε. Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, πάντοτε συντασσόμενοι με το διεθνές δίκαιο, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ιταμή πρόκληση». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας που τέλεσε ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής και συγγραφέας συνεχάρη την πρόεδρο Ασπασία Χατζηβασίλη και τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου Μικρασιατών Ελασσόνας για τις πρωτοβουλίες τους με στόχο τη διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνισμού στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του. Σε ελάχιστο διάστημα ξεριζώθηκαν από εστίες 3.000 ετών, ελληνικοί πληθυσμοί, που αποτέλεσαν σε όλη τη διάρκεια της διαβίωσής τους στη μικρασιατική γη, τη “γέφυρα” της Ευρώπης με την Ασία και την καρδιά του Βυζαντίου. Δυστυχώς, όμως, η Γενοκτονία που συντελέστηκε από τους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς εξάλειψε είτε με την εξόντωσή τους είτε με τον εκτοπισμό τους, κάθε χριστιανικό στοιχείο στην εγγύς Ανατολή. Το γεγονός αυτό πρέπει να μείνει στην μνήμη του έθνους μας, αλλά και όλης της ανθρωπότητας, όχι μόνον γιατί το οφείλουμε στους προγόνους μας, αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη της βαρβαρότητας από οποιονδήποτε, οπουδήποτε».

Στην σεμνή τελετή μνήμης, εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης, μέλη του Συλλόγου, απόγονοι των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελασσόνα και πολλοί Ελασσονίτες.

Previous ArticleNext Article