Ελασσόνα

Από την Αθήνα στον Όλυμπο με ποδήλατο μέσα σε 5 ημέρες – ΦΩΤΟ

Για να φτάσεις από την Αθήνα στα 2.400 μέτρα του Ολύμπου με το ποδήλατο χρειάζεσαι περίπου 5 μέρες και σίγουρα αρκετή σωματική και ψυχική δύναμη. Ο πρωταθλητής Ελλάδας στην ποδηλασία, Ιωάννης Παπανικολάου, το κατάφερε. Επέστρεψε από το ταξίδι-πρόκληση την περασμένη εβδομάδα και μίλησε στο OW για την εμπειρία του.

Η ανάβαση μέχρι την κορυφή του Ολύμπου είναι ένας στόχος που πολλοί θέτουν, αλλά λίγοι καταφέρνουν. Απαιτεί εξάσκηση, υπομονή, καλή φυσική κατάσταση, πρωτίστως όμως αγάπη και σεβασμό στο μεγαλείο της φύσης. Πολλοί περιγράφουν τον Όλυμπο ως το βουνό των Θεών, αλλά και των ανθρώπων. Ορισμένοι καταφέρνουν να τον προσεγγίσουν με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο.

«Ήταν ένα ταξίδι-όνειρο και μια αξέχαστη εμπειρία 5 ημερών», λέει στο OW ο Ιωάννης Παπανικολάου, ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα τη διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τον Όλυμπο με ποδήλατο.

Με αφοσίωση στον στόχο, αποφασιστικότητα, αλλά και συστηματική προπόνηση ο Έλληνας ποδηλάτης έφτασε μέχρι το βουνό των Θεών για να αποδείξει, όπως μας είπε, ότι «το ποδήλατο δεν είναι μόνο ένα μέσο μετακίνησης για σύντομες διαδρομές ή αναψυχή, αλλά ένα μέσο με το οποίο μπορείς να ταξιδέψειςνα γνωρίσεις μοναδικές εμπειρίες και να γεμίσεις με απίστευτες εικόνες».

Ο κ. Παπανικολάου γύρισε από το ταξίδι-πρόκληση μόλις την περασμένη εβδομάδα. Γοητευμένοι από την πειθαρχία, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη που χρειάζεται κάτι τέτοιο, του ζητήσαμε να μας περιγράψει την εμπειρία του.

– Ποια είναι η σχέση σας με την ποδηλασία;

Ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Δεν μπορώ να με θυμηθώ ή να με φανταστώ χωρίς ένα ποδήλατο στην καθημερινότητά μου. Είμαι στον χώρο του ποδήλατου πάνω από 35 χρόνια και συνεχίζω με μεγάλη αγάπη να το υποστηρίζω.

– Πώς προέκυψε η αγάπη για το ποδήλατο;

Η αγάπη μου για την ελευθερία και την ανεξαρτησία που σου δίνει η ποδηλασία συντέλεσαν στο να στραφώ από μικρός στο ποδήλατο, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή που μου προσφέρει. Το ποδήλατο με βοήθησε να γνωρίσω και να απολαύσω άλλους πολιτισμούς και τη φύση άλλων χωρών.

Η ταχύτητα του ποδήλατου είναι πιο ανθρώπινη και σε βοηθάει να ακούς τους ήχους της φύσης. Προλαβαίνεις να βλέπεις τις εικόνες καθώς ταξιδεύεις και να μυρίζεις το φυσικό περιβάλλον, σε αντίθεση με άλλα οχήματα. Αυτό σε συνδυασμό με την άθληση με έκανε να αγαπήσω την ποδηλασία.

 

Ιωάννης Παπανικολάου

Ιωάννης Παπανικολάου

 

– Πώς αποφασίσατε να κάνετε τη διαδρομή Αθήνα-Όλυμπος-Αθήνα με το ποδήλατο;

Ήταν ένα πρότζεκτ που σκεφτόμουν καιρό. Μέσω της πεζοπορίας και της ορειβασίας είχα γνωρίσει την ομορφιά του Ολύμπου και των κορυφών του και έτσι μου γεννήθηκε η επιθυμία να πραγματοποιήσω την ανάβαση με ποδήλατο χωρίς άλλα μέσα, μόνο με τις δικές μου δυνάμεις. Ξεκινώντας από το Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο στην Αθήνα, μέσα σε 5 μέρες κατάφερα να διανύσω συνολικά μια απόσταση σχεδόν 840 χλμ και να επιστρέψω πάλι με το ποδήλατο στην Αθήνα. Έφτασα στον Όλυμπο στα 2.400 μέτρα με το ποδήλατο και στα 2.900 μέτρα με τα πόδια!

 

χάρτης

 

Ήταν όντως μια πρόκληση για μένα. Ήθελα να συνδυάσω αυτό το ταξίδι με το να περάσω από τα πάτρια εδάφη μου, που έχουν ξεχωριστή σημασία για εμένα, τη Λαμία, και άλλα μέρη και τοπία φυσική ομορφιάς, όπως αυτά της Ελασσόνας και άλλων ενδιάμεσων σταθμών.

Το Olympus Bike Challenge, αυτή η διαδρομή δηλαδή των περίπου 880 χιλιομέτρων από την Αθήνα στον Όλυμπο και πίσω στην Αθήνα, θα γίνει η πιο απαιτητική ποδηλατική διαδρομή σε φυσικό περιβάλλον στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, προσελκύοντας Έλληνες και ξένους ποδηλάτες για τουριστική και αγωνιστική ποδηλασία.

 

Όλυμπος

Ιωάννης Παπανικολάου

 

– Ήταν η πρώτη φορά που κάνατε αυτή τη διαδρομή με ποδήλατο;

Αν και έχω κάνει ποδήλατο σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ήταν η πρώτη φορά που έκανα ολοκληρωμένα τη συγκεκριμένη διαδρομή με ποδήλατο. Φυσικά, στην προετοιμασία μου είχα περάσει από κάποια σημεία, καθώς αναζητούσα τη βέλτιστη διαδρομή.

Γενικά, έχω ταξιδέψει αρκετά με το ποδήλατο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχω κάνει, για παράδειγμα, τις διαδρομές Κροατία-Ελλάδα και Γερμανία-Σουηδία. Ωστόσο, ταξίδι υπό αυτές τις συνθήκες, τον ρυθμό, τον στόχο αλλά και συνδυαστικά με ανάβαση, δεν είχα πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

 

Ιωάννης Παπανικολάου

Ιωάννης Παπανικολάου

 

– Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε;

Δυσκολίες υπήρχαν. Μία από αυτές ήταν η οδήγηση του ποδηλάτου στην ανάβαση προς τα 2.400 μέτρα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τη χαρά και την απόλαυση της διαδρομής και του όλου εγχειρήματος. Επίσης, η κόπωσηοι καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι όλο αυτό ήταν unsupported (πρόκειται για την κατηγορία ποδηλατών-ταξιδιωτών που κουβαλούν τα πράγματά τους χωρίς συνοδεία) δυσκόλεψαν την όλη προσπάθεια. Ωστόσο, θεωρώ ότι όλα ξεχνιούνται μπροστά σε όλο αυτό που αποκομίζεις από τη συνολική εμπειρία.

 

διαδρομή με ποδήλατο

Ιωάννης Παπανικολάου

 

– Πώς μπορεί κάποιος να προετοιμαστεί ψυχολογικά και σωματικά για ένα τέτοιο ταξίδι;

Θέλει αφοσίωση στον στόχο και αποφασιστικότητα. Χρειάζεται συστηματική προετοιμασία και προπόνηση. Είναι καλό να ακολουθήσει κάποιος τις οδηγίες ενός προπονητή ποδηλασίας και ορειβασίας για να εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα με ασφάλεια.

 

Ιωάννης Παπανικολάου στον Όλυμπο

Ιωάννης Παπανικολάου

 

– Όσον αφορά το φαγητό και τα υγρά, τι καταναλώνατε;

Αρχικά, να πω ότι από τον Ιούλιο ακολουθούσα συγκεκριμένη διατροφή από τη διατροφολόγο μου, Δρ Ειρήνη Χριστάκη, που με βοήθησε σημαντικά στον τομέα της διατροφής. Με αφοσίωση στις οδηγίες της, βελτίωσα κατά πολύ τη φυσική μου κατάσταση και τη σύσταση σώματος, μειώνοντας το βάρος μου κατά 9 κιλά και το ποσοστό λίπους του από 21% στο 15,4% μέσα σε λιγότερες από 50 ημέρες.

Κατά τη διάρκεια των διαδρομών κατανάλωνα από 3.000 μέχρι 6.000 θερμίδες την ημέρα και έχανα σχεδόν 2-3 λίτρα υγρών την ημέρα. Συνήθως, κατανάλωνα ενεργειακές μπάρες, τζελ πρωτεΐνης, τροφές που συνδύαζαν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες (π.χ. μακαρόνια με κιμά) και υγρά 500 ml κάθε περίπου 40 λεπτά, όπως ισοτονικά ποτά και νερό.

 

Όλυμπος

Ιωάννης Παπανικολάου

 

– Έχετε κάποια συμβουλή για όσους θα ήθελαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο;

Η συμβουλή μου είναι αρχικά να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα φυσιολογικά εμπόδια αυτού του εγχειρήματος. Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, να εμπιστευτούν τον εαυτό τους, έχοντας θετική διάθεση και θέτοντας μικρούς στόχους κάθε φορά.

 

Όλυμπος

Ιωάννης Παπανικολάου

 

– Υπάρχει κάποια διαδρομή που ονειρεύεστε να κάνετε με ποδήλατο ή που έχετε προγραμματίσει για το μέλλον;

Σίγουρα στο μέλλον, αν έχω το περιθώριο, θα ήθελα να κάνω τον γύρο της Γης! Στα σχέδιά μου είναι να κάνω ποδήλατο στο Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον στην Αριζόνα.

Άμεσα και ρεαλιστικά, ωστόσο, έχω επικεντρωθεί στις διαδρομές του Olympus Bike Challenge, άρα κάπου θα με πετύχετε!

Ο Ιωάννης Παπανικολάου είναι MSc, Sport Science-ιδρυτής και ιδιοκτήτης της επιχείρησης BIKE Sale & Academy. 

ow.gr

Previous ArticleNext Article