Λάρισα

Ο Χρήστος Κέλλας με παλιννοστήσαντες Ποντίους Συνεργασία για τη βιώσιμη αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων των ομογενών

Στο γραφείο του δέχτηκε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, το προεδρείο του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ομογενών Ελληνοποντίων, το «Πεπρωμένο», για τη ρύθμιση των δανείων των παλιννοστησάντων ομογενών από την τέως Σοβιετική Ένωση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός και η αντιπροσωπεία των Ποντίων συζήτησαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστήσαντες ομογενείς, οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια, που έλαβαν σύμφωνα με τον ν. 2790/2000 για την «αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών», σωρεύοντας χρέη στις τράπεζες και την εφορία. Ειδικότερα, επισημάνθηκε από πλευράς του Συλλόγου, πως οι δανειολήπτες πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους επί μία δεκαετία, αλλά αντιμετώπισαν δυσκολίες στην καταβολή των δόσεων από το 2010 και μετά, εξαιτίας των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Καζαζίδης, ο αντιπρόεδρος, Γιώργος Εμερεκλής, και τα μέλη, Γιώργος Καραπετιάν, Αλεξάνδρα Κοστένκο, Ελένη Καζαζίδου και Γαλήνη Εμερεκλή, έφεραν ως παραδείγματα πολλές περιπτώσεις ομογενών, οι οποίοι σύναψαν δάνεια ύψους 60.000€, λαμβάνοντας μισθούς και συντάξεις 1000€, και, την περίοδο των μνημονίων, υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες ακόμη και 50%, με αποτέλεσμα να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της επιβίωσής τους ή της πληρωμής των δόσεων των δανείων.

Ο Χρήστος Κέλλας έδειξε κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς, καθώς και από τη θητεία του στην Αυτοδιοίκηση, ως αντιδήμαρχος Λαρισαίων, γνωρίζει ενδελεχώς το νομοθετικό πλαίσιο αποκατάστασης και στέγασης των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ. Ειδικότερα, σε σχέση με τον ν. 2790/2000, τόνισε πως τα δάνεια δόθηκαν στους δικαιούχους με την εγγύηση του δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος για τη στεγαστική αποκατάσταση των ομογενών, σημειώνοντας ότι οι τελευταίοι δεν θα έπαιρναν το ρίσκο να λάβουν δάνεια αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρόβλεψη. Ως εκ τούτου, κατέληξε πως η Πολιτεία καλείται να στηρίξει τους παλιννοστήσαντες ομογενείς και να δώσει λύση στο πρόβλημα, μειώνοντας τις δόσεις των δανείων και επιμηκύνοντας χρονικά την καταβολή τους.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ανέφερε στα μέλη του ποντιακού συλλόγου πως θα ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, από τον οποίο θα ζητήσει να εξετάσει τη δυνατότητα ρύθμισης των δόσεων των δανείων των ομογενών, σύμφωνα με τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάστασή τους.

Τα μέλη του Συλλόγου ευχαρίστησαν τον Λαρισαίο βουλευτή για τη συνεργασία και συμφώνησαν να είναι σε επαφή για την επίλυση του ζητήματος.

 

Previous ArticleNext Article