Λάρισα

Κόκκαλης σε Γεωργιάδη – Γεωργαντά: Κίνδυνος να χαθούν επενδυτικά σχέδια από το Leader

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020 που βρίσκονται σε εξέλιξη, από την έλλειψη πρόβλεψης για αναθεώρηση των τιμών του προβλεπόμενου αρχικού προϋπολογισμού τους, κρούει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι ιδιώτες επενδυτές του του Τοπικού  Προγράμματος  CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020, καθώς οι ακραίες ανατιμήσεις των υλικών και του κόστους υπηρεσιών προκαλούν αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης των επενδύσεων που είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι απρόβλεπτες συνθήκες , όπως η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες συνέπειες του COVID-19, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές  οικονομικό περιβάλλον έχουν επιφέρει ριζική ανατροπή στην οικονομική ισορροπία υλοποίησης τους.

Η παρούσα οικονομική συγκυρία υποχρεώνει τους επενδυτές να προχωρήσουν ακόμη και σε πλήρη παύση των εργασιών τους, καθώς το κόστος υλοποίησης των επενδύσεων είναι πλέον τεράστιο ξεπερνώντας κατά πολύ τον προβλεπόμενο αρχικό προϋπολογισμό τους(συντάχθηκε βασιζόμενες σε τιμές του  2019), δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές των υλικών κατά τουλάχιστον 30%-40%.

Έχει ήδη αναγνωριστεί η ανάγκη αναθεώρησης των τιμών στις δημόσιες συμβάσεις έργων, και έχουν καθορισθεί συντελεστές αναθεώρησης τιμών δημοσίων έργων για εκατοντάδες υλικά προκειμένου να  αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει  προκληθεί από τις ανατιμήσεις των υλικών.

Επειδή απαιτείται επικαιροποίηση των προϋπολογισμών των επενδύσεων , ώστε να συμβαδίζουν με την οικονομική συγκυρία.

Επειδή είναι υπέρογκα και εκτός προϋπολογισμού τα κεφάλαια που υποχρεούται να καταβάλλει ο ιδιώτης επενδυτής προκειμένου να ολοκληρωθεί η επένδυση.

Επειδή επιβάλλεται η εφαρμογή αντικειμενικού τρόπου υπολογισμού της αύξησης των τιμών σε βασικά υλικά και εργασίες.

Επειδή είναι έκδηλη η αγωνία των ιδιωτών επενδυτών καθώς πλησιάζει ο χρόνος ολοκλήρωσης της επένδυσης, και δεν διαθέτουν άλλα κεφάλαια πλέον των αρχικά υπολογιζόμενων  για να καλύψουν το επιπλέον κόστος των ακραίων ανατιμήσεων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν στην άμεση και αναλογική με την αύξηση των υλικών και υπηρεσιών αναθεώρηση των τιμών του προβλεπόμενου αρχικού προϋπολογισμού υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων του Τοπικού  Προγράμματος  CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020 που βρίσκονται  σε εξέλιξη ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση τους;»

Previous ArticleNext Article