Ελασσόνα

Γιορτάζει ο παλαιότερος Ι. Ναός της Ελασσόνας

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ελασσόνα, στη συνοικία «Αμπελοκήπων»(«Βαρόσι»), με τις καθιερωμένες διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις, την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου.
Την Κυριακή(παραμονή της εορτής), στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα.
Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της Θεομητορικής εορτής, το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η αρχιερατική πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με Θείο Κήρυγμα.
Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη του εκτελεσθέντος κληρικού – ήρωα αείμνηστου Νεομάρτυρα αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Σάρρου(εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943). Η προτομή του κληρικού – ήρωα βρίσκεται στο προαύλιο του εορτάζοντος Ναού.
Στις Ιερές Ακολουθίες θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και θα παραστούν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής.
Λίγα στοιχεία για τον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Ελασσόνας:
Ο Ι. Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου είναι ο παλαιότερος Ναός της Ελασσόνας. Μέχρι το 1931 ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλης. Είναι κτισμένος στο Δυτικό μέρος της, στη συνοικία «Βαρόσι». Μετά την πρόσφατη εξωτερική ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του Ναού, είναι ευδιάκριτη η κτητορική επιγραφή, η οποία μαρτυρεί πως ο ιερός Ναός κτίσθηκε το 1859 στη θέση παλαιότερου Ναού, όπως μαρτυρούν τα διάφορα παλαιοχριστιανικά υλικά(κολώνες, πλάκες δαπέδου, ογκόλιθοι, κ.λ.π.). Αυτά τα υλικά, προερχόμενα από την παλαιοχριστιανική βασιλική, χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του παλαιού Ναού της Θεοτόκου, ο οποίος υπήρχε μέχρι το 1859, δεδομένου ότι η απόσταση που χώριζε τους δύο Ναούς ήταν σχεδόν 30 μέτρα.
Ο σημερινός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου άρχισε να αγιογραφείται το 1968 και μέχρι σήμερα οι εργασίες αγιογράφησης έχουν ολοκληρωθεί. Δίπλα από τον ιερό Ναό υπήρχε το παλαιό Μητροπολιτικό μέγαρο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον μητροπολίτη Καλλίνικο και στη συνέχεια κατεδαφίστηκε για να ανοικοδομηθεί το νέο Μητροπολιτικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης. Το κωδωνοστάσιο του Ναού είναι μεταγενέστερο και κτίσθηκε το 1924(..σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή).
Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου υπάρχει προτομή του εθνομάρτυρα αρχιμανδρίτου Νεοφύτου Σάρρου, που διακόνησε ως εφημέριος του ιερού Ναού και το έτος 1943 δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Previous ArticleNext Article