Λάρισα

Ε.Λιακούλη:« Μοιραίος αποκλεισμός των Δήμων, από το Ταμείο Ανάκαμψης »

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης  προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, πραγματοποίησε η βουλευτής ν. Λάρισας και τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής,  Ευαγγελία Λιακούλη, για τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προβλέπει το πρόσφατα κατατεθέν προσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2022 , εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, με την ερώτησή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :                                      

«Στο πρόσφατα κατατεθειμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2022, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας για τον πλήρη αποκλεισμό των Δήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης, παρά τις αυξημένες ανάγκες των Δήμων, μεσούσης της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Βάσει των κυβερνητικών προϋπολογισμών, το έτος 2022 οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα διαμορφώσουν πλεόνασμα 149 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος των 230 εκατ. ευρώ δεν είναι επιτεύξιμος, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, εξαιτίας ενισχυμένων μισθολογικών δαπανών και λοιπών εξόδων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι κατά το έτος 2021 οι ΟΤΑ κατέγραψαν έλλειμμα ύψους 127 εκατ. ευρώ, λόγω διογκωμένων δαπανών εξαιτίας της πανδημίας, ο πήχης για το έτος 2022 φαντάζει ιδιαίτερα υψηλός και γεννά αμφιβολίες για την υλοποίησή του. Επιπλέον, το αισιόδοξο αυτό προϋπολογισθέν πλεόνασμα δε συνάγεται ούτε από ενίσχυση της τακτικής επιχορήγησης, ούτε από τους αυξημένους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι την τρέχουσα χρονιά ανέρχονται στο 1,2 δισ. Ευρώ,  ούτε από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, οι  ληξιπρόθεσμες  οφειλές των ΟΤΑ, ενώ επιδοτήθηκαν για το 2020  από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν ισχύει το ίδιο για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα προκύψουν, οι οποίες και θα ενταχθούν σε σύστημα ισόποσης παρακράτησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Ενώ ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης απαξιώνεται συστηματικά, η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της για οικονομική στήριξη της πολύπαθης Αυτοδιοίκησης, δε φαίνεται να την ενισχύει αποτελεσματικά, με τους απαραίτητους πόρους από τα προϋπολογισθέντα φορολογικά έσοδα, τα οποία για το 2022 εμφανίζονται αυξημένα κατά 4 δις ευρώ .

Στο πλαίσιο αυτό,  ζητώ από τους κ.κ. Υπουργούς, να μας εξηγήσουν από πού προκύπτει το προϋπολογισθέν πλεόνασμα ύψους σχεδόν 150 εκ. ευρώ, το οποίο αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή και με ποιον ακριβώς τρόπο σκοπεύουν να ενισχύσουν χρηματοδοτικά την Αυτοδιοίκηση, από τη στιγμή που την αποκλείουν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και από αυτούς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ, παράλληλα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τακτική επιχορήγηση» .

Previous ArticleNext Article