Λάρισα

Κέλλας: Επί τάπητος Επιδοτήσεις, Αμβυκούχοι, Σχέδια Βελτίωσης, Αποζημίωση αχλαδοπαραγωγών

Θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του νομού Λάρισας, συζήτησαν λεπτομερώς ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Λαρισαίος πολιτικός μετέφερε, κατ’ αρχήν, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το κλίμα ανησυχίας, που επικρατεί στους παραγωγούς του νομού μετά τα απανωτά χτυπήματα του καιρού και τις ζημιές, που σημειώθηκαν, κυρίως, σε βαμβάκια, κάστανα, σταφύλια από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, ζητώντας δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις.

ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Ο κ. Λιβανός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κέλλα, τόνισε ότι η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης θα καταβληθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Στο αίτημα του Λαρισαίου πολιτικού να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης και οι επιλαχόντες, σημείωσε ότι έχουν ήδη ενταχθεί ο διπλάσιος από τον αρχικά προβλεφθέντα αριθμό και παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους στο επόμενο τετράμηνο, οπότε και θα τρέξει το νέο πρόγραμμα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΧΛΑΔΙΑ

Ο κ. Κέλλας έθεσε επίσης το θέμα της αποζημίωσης των βιομηχανικών αχλαδιών, τα οποία υπέστησαν μεγάλη ζημιά, τόσο από τις παγωνιές του Μαρτίου και του Απριλίου, όσο και από το βακτηριακό “κάψιμο”, που ακολούθησε, στο φυτικό κεφάλαιο.

Ο Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα των παραγωγών, φέρνοντας το θέμα στην προγραμματισμένη σύσκεψη της ηγεσίας του Υπ.ΑΑΤ με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, που ακολούθησε, προκειμένου να αναζητηθεί ο προσφορότερος τρόπος, για να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες.

Χρήστος Κέλλας και Σπήλιος Λιβανός συμφώνησαν – για το συγκεκριμένο θέμα – να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

ΑΜΒΥΚΟΥΧΟΙ

Ο κ. Κέλλας, τέλος, ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της Διυπουργικής απόφασης για την απόσταξη των στέμφυλων για την παραγωγή τσίπουρου, θέμα το οποίο έχει δρομολογηθεί, μετά και την κήρυξη του νομού Λάρισας και ιδιαίτερα του Δήμου Τυρνάβου σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Χρ. Κέλλας

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Λαρισαίος πολιτικός δήλωσε:

«Ευχαριστώ τον κ. Λιβανό για την εποικοδομητική συζήτηση και το ενδιαφέρον που δείχνει για τα προβλήματα, που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, μέχρι τη θετική έκβαση του ζητήματος άμεσης αποζημίωσης των αχλαδοπαραγωγών της επαρχίας Τυρνάβου.

Ακόμη, με ικανοποίηση ενημερώθηκα ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δοθεί η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, που θα ανακουφίσει σημαντικά τους παραγωγούς μας, καθώς και ότι αναμένεται άμεσα η έκδοση της διυπουργικής, για να ξεκινήσουν τα περίφημα “καζαναριά” της περιοχής μας, την απόσταξη του τσίπουρου».

Previous ArticleNext Article