Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος στην ενθρόνιση του ηγούμενου Ι. Μ. Προυσού: Ο Ιωαννίκιος δομήτορας εκκλησιών άλλα και ψυχών!

«Άγιε καθηγούμενε, με αισθήματα χαρμολύπης ερχόμαστε οι Λαρισαίοι στη μεγάλη αυτή στιγμή της ζωής σας. Μοιραζόμαστε τη χαρά του Αγίου Καρπενησίου που σας έχει εδώ, ηγούμενο της ιστορικής Μονής του Προυσού, άλλα νιώθουμε ότι θα μας λείψετε από τη Λάρισα που διακονήσατε με τόσο ζήλο και τόση πίστη». Με αυτά τα λόγια ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκφράζοντας και τους Λαρισαίους που έσπευσαν να παραστούν στην ενθρόνιση, απευθύνθηκε μετά την τελετή στον νέο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας της Προυσιώτισσας, πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη κ. Ιωαννίκιο.

Στο αρχονταρίκι της μονής, όπου προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα, παρουσία των μητροπολιτών Καρπενησίου κ. Γεωργίου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, της υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, του καθηγητή Αγιολογίας δρος Σωτήριου Μπαλατσούκα, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, μοναχών από το Άγιο Όρος και Ι. Μονές της χώρας, κληρικών και πλήθους προσκυνητών, ο Θεσσαλός πολιτικός εξήρε τον χαρακτήρα και το αγωνιστικό φρόνημα του νέου ηγουμένου. Καθώς υπηρέτησε αρχικά στη μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, αφήνοντας στην επαρχία Αγιάς ως σπουδαιότερο έργο το πνευματικό κέντρο των Αγίων Αντωνίων, και ακολούθως στη μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου εργαζόμενος για την ανέγερση, στη συνοικία της Χαραυγής, Ιερού Ναού αφιερωμένου στη Σοφία του Θεού ο επικεφαλής της ΔΣΟ έκανε λόγο για «δομήτορα εκκλησιών αλλά και ψυχών».

Άξιος κληρικός!

Απευθυνόμενος στον επιχώριο επίσκοπο είπε χαρακτηριστικά «Άγιε Καρπενησίου έχουμε επίγνωση της αξιοσύνης του νέου καθηγούμενου, της ιστορικής Μονής του Προυσού, γιατί άφησε το βαθύ αποτύπωμά του στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Τον γνωρίσαμε ως δομήτορα όχι μόνο ναών, εκκλησιών, καλών έργων, άλλα και ως δομήτορα ψυχών ευσεβών χριστιανών, ως κατηχητή, ως φλογερό ιεροκήρυκα. Σεμνυνόμεθα, λοιπόν, γιατί σας εμπιστευόμαστε σήμερα εδώ, στην Παναγία την Προυσιώτισσα, ως ηγούμενο έναν άξιο κληρικό, πρότυπο εκκλησιαστικού ποιμένα και ιερωμένου. Και καυχόμεθα γιατί ένας δικός μας άνθρωπος θα είναι ηγούμενος στην ιστορική Μονή του Προυσού.

Άγιε καθηγούμενε, μαζί με τις ευχές μας, μην λησμονείτε να μας έχετε στις προσευχές σας, όλους εμάς τους Λαρισαίους που σας αγαπήσαμε και γνωρίζουμε ότι μας αγαπάτε. Να μην είστε άτεγκτος κριτής -και δεν θα είστε, όπως είπατε και στον ενθρονιστήριο λόγο σας- και να μνημονεύετε και την ταπεινότητά μας –ιδιαίτερα εμείς οι πολιτικοί φέρουμε πολλές αμαρτίες. Ο Θεός να σας δίνει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση. Να ζείτε!».

 

Previous ArticleNext Article