Ελασσόνα

Μην οδηγείτε σε αφανισμό την κτηνοτροφία-Δώστε παράταση για τις άδειες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Τις αδυναμίες εφαρμογής των  διατάξεων του νόμου για την “απλοποίηση” των διαδικασιών αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων ,την αδράνεια του συστήματος έκδοσης αδειών και τον κίνδυνο να επιβληθούν διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις στους κτηνοτρόφους με την εκπνοή της προθεσμίας για την έκδοση άδειας την προσεχή Δευτέρα, επισημαίνουν με κοινή ερώτηση τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης και ο βουλευτής Σερρών της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

 

“Να μην οδηγήσουν στο… στραγγαλισμό χιλιάδες οικογένειες που ζουν από την κτηνοτροφία και κατά συνέπεια στον αφανισμό του πατροπαράδοτου επαγγέλματος τους” ζητούν από την Πολιτεία οι δύο βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων ,που αξιώνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραταθεί η προθεσμία για αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων-εφόσον μάλιστα υπάρχουν στοιχεία για πλήθος φακέλων αδειοδότησης που παραμένουν στα ράφια περιφερειακών υπηρεσιών-αλλά και άμεση συγκρότηση περιφερειακών επιτροπών για να τελεσφορήσει η διαδικασία χωρίς άλλη οικονομική και γραφειοκρατική ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων.

Η  ερώτηση έχει ώς εξής:

Κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Ν. 4351 σχετικά με τις «βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», το Δεκέμβριο του 2015, από όλες τις πλευρές της Βουλής, και ιδίως από την ίδια την κυβέρνηση, αναγνωρίστηκε ότι κατά την εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4056/2012 για την «απλοποίηση» των διαδικασιών αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα. Επισημάνθηκε δε από την κυβέρνηση, δια του εισηγητή της, ότι με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγονται «αντιμετωπίζονται τα περισσότερα από αυτά (εννοεί βεβαίως τα προβλήματα)». Δηλαδή, αναγνωρίστηκε ότι και αυτός ο νόμος δεν έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες αγροτικές οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι και τη μεγάλη δαπάνη στην οποία υποβλήθηκαν για την αρτιότητα του φακέλου των κτηνοτροφικών τους μονάδων, λόγοι υπεράνω της βουλήσεώς τους, οδήγησαν στο αποτέλεσμα ακόμη και η νέα προθεσμία που δόθηκε, για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όλων των κατηγοριών, όπως διατυπώθηκε στην παρ. 1, του άρθρου 12, του Ν. 4351 και λήγει εντός ολίγων ημερών, στις 12 Σεπτεμβρίου, να αποβεί ατελέσφορη.

Περί αυτού μείζον θέμα είναι και η χωρική κατανομή των δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, όπως προβλέπεται στον ανωτέρω νόμο, η οποία προϋποθέτει τη συγκρότηση επιτροπών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, για τον έλεγχο της ορθότητας αυτής. Δηλαδή προβλέπει την έκδοση νέων κανονιστικών πράξεων προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και μέσω αυτών να περιγραφεί η λειτουργία των επιτροπών των Περιφερειακών Ενοτήτων. Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ουδέν δημοσία.

Σύμφωνα με παραστάσεις κτηνοτρόφων, κινητοποιήσεις, ανακοινώσεις συλλογικών οργάνων εκπροσώπησης των ίδιων των κτηνοτρόφων (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος»), δημοσιεύματα στον τύπο (Agrenda News), ανάμεσα στις άλλες αιτίες για τη μη συμμόρφωση προς τη νέα προθεσμία του νόμου, ήταν η δυσλειτουργία των αρμοδίων οργάνων αδειοδότησης των Περιφερειών και κυρίως η έλλειψη αποφασιστικότητας από την πλευρά της κυβερνήσεως να εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τις περειφερειακές υπηρεσίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου και να διευκολύνει το δυσχερέστατο έργο τους. Ακόμη, η μη σαφής ρύθμιση θεμάτων όπως η χωροθέτηση γης, οι πολεοδομικές ρυθμίσεις, οι δασικές ρυθμίσεις, ο καθορισμός των αποστάσεων από κατοικημένες περιοχές, οι καταγγελίες πολιτών, αδρανοποιούσαν το όλο σύστημα έκδοσης αδειών.

Ειδικότερο είναι σχετικό δημοσίευμα (Agrenda News, 1/8/2016, http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/ktinotrofikes-farmes/arthro/146524/arahniasan-sta-dasarheia-oi-adeies-stavlon/), στο οποίο αναφέρονται συγκεκριμένες αιτιάσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος», με ακριβή μάλιστα στοιχεία. Υπογραμμίζεται ότι σε σύνολο 1.897 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που υπάρχουν και λειτουργούν στην Αττική (στοιχεία 2013), υπεβλήθησαν τον τελευταίο χρόνο στις περιφερειακές υπηρεσίες από τα μέλη του Συλλόγου, 170 φάκελοι αδειοδότησης και εκδόθηκαν μόλις 28 άδειες. Όπως, ακόμη, αναγράφεται στο δημοσίευμα, στην τακτική συνέλευση του Συλλόγου, στις 13 Ιουλίου, εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία ότι η κυβέρνηση ενώ προαναγγέλλει one shop stop για την αδειοδότηση βιομηχανιών και άλλων επενδυτικών φακέλων σε 2-3 ημέρες, οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι ταλαιπωρούνται απερίγραπτα για να τακτοποιήσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις με διαδικασίες χρονοβόρες και άκρως δυσλειτουργικές.

Με δεδομένο, όπως επισημαίνεται μάλιστα από σχετικές ανακοινώσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (δημοσίευμα της Agrenda News), «στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που δεν θα έχουν άδεια εγκατάστασης μετά την 12η Σεπτεμβρίου ή θα διαπιστώνονται παραβάσεις των όρων της υφιστάμενης αδείας εγκατάστασης, θα επιβάλλονται διοικητικές ή και οικονομικές κυρώσεις, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την προκαλούμενη περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δοθεί νέα προθεσμία για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων προκειμένου να διορθωθούν όλα τα προβλήματα που επισημαίνονται από τους αρμόδιους φορείς εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων και τις περιφερειακές αδειοδοτούσες αρχές και να μην επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις που θα οδηγήσουν σε στραγγαλισμό χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα και θα θέσουν εκτός επαγγέλματος και εργασίες ένα σημαντικό τμήμα της παραδοσιακής μας κτηνοτροφίας;
  2. Έχει γνώση το Υπουργείο των στοιχείων περί του αριθμού των αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί, του αριθμού των φακέλων οι οποίοι έχουν υποβληθεί και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική άδεια καθώς και του συνόλου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οι οποίες παραμένουν άνευ αδειοδοτήσεως;
  3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να εκδοθούν οι αναγκαίες κανονιστικές πράξεις περί της συγκροτήσεως των περιφερειακών επιτροπών, ως προβλέπεται για την εφαρμογή των διατάξεων του  Ν.4351/2015, προκειμένου να τελεσφορήσει η κατανομή των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών ώστε οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν προς έγκριση, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και πριν την ημερομηνία λήξης 31/1/2019;
  4. Έχει καταρτίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή κάποιος άλλος εντολοδόχος οργανισμός του Υπουργείου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Εθνικής Αγροτικής Επισιτιστικής Ασφάλειας στο οποίο να προβλέπονται, ανάμεσα στα άλλα, και ειδικά μέτρα προστασίας και ανάπτυξης της εθνικής και παραδοσιακής μας αγροτικής παραγωγής;

 

 

 

Previous ArticleNext Article