Λάρισα

Καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στερολυν από ρευστο την αγορά

Σημαντικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση επενδυτικών δράσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 επισημαίνονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με πρώτο υπογράφοντα τον αν. Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, βουλευτή Ν. Κορινθίας, κ. Χρίστο Δήμα και αποδέκτη τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Οι ερωτώντες βουλευτές εστιάζουν στο γεγονός ότι “ενώ η χώρα έχει εξασφαλισμένους κοινοτικούς πόρους, τα κεφάλαια που έχουν διοχετευτεί στην αγορά είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας”.

Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από την έκδοση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Οδηγός Επιχειρηματικότητας, Χρηματοδοτικά Εργαλεία – ΕΣΠΑ», μόνο για το α’ εξάμηνο του 2017 είχαν αρχικά προγραμματιστεί 23 δράσεις, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί μόλις οι δύο.

Δυστυχώς όμως, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Ενδεικτικά:

  • Η δράση «Ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων», που προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2016, είχε προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων τον Ιούλιο του 2016. Μέχρι σήμερα (13/7/2017), ένα χρόνο μετά, δεν έχε ξεκινήσει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.
  • Η «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2016 και είχε προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Μέχρι σήμερα (13/7/2017), αν και έχει γίνει η α’ φάση της αξιολόγησης των προτάσεων (αξιολόγηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων), δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους (β’ φάση της αξιολόγησης) και κατά συνέπεια δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους και δεν έχει καταρτιστεί πίνακας τελικών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες εκταμιεύσεις θα καθυστερήσουν ακόμα πολλούς μήνες.
  • Η «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», η οποία προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2016, είχε προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων το Μάιο 2016. Μέχρι σήμερα (13/7/2017) αν και έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν έχει ανακοινωθεί ο πίνακας των τελικών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.
  • Η «Ενίσχυση πτυχιούχων – α’ κύκλος προκήρυξης», η οποία προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2016, είχε προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων το Μάιο 2016. Μέχρι σήμερα αν και έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν έχει ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας των τελικών εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, σύμφωνα και με την αύξηση του προϋπολογισμού που έχει ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Χαρίτση στις 6/6/2017. Η κυβέρνηση ωστόσο, πρόσφατα προκήρυξε τον β’ κύκλο του προγράμματος προκαλώντας σύγχυση, καθώς εύκολα διερωτάται κανείς πως είναι δυνατόν κάποιος που υπέβαλε αίτηση στον α’ κύκλο και δεν γνωρίζει την τύχη της αίτησης του, να αποφασίσει αν θα να υποβάλει πρόταση στον β’ κύκλο.

Οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον υπουργό για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων παραπάνω δράσεων, αλλά και για την τύχη των 21 δράσεων του “Οδηγού επιχειρηματικότητας” που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

 

Previous ArticleNext Article