Λάρισα

Ενημερωτική – Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΕΟΔΥΑ στο ΕΚΑΒ Λάρισας

Η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης & Υγειονομικών Αποστολών (ΕΟΔΥΑ) συμμετείχε πρόσφατα σε Εκπαιδευτική  – Ενημερωτική επίσκεψη στην έδρα του ΕΚΑΒ Λάρισας στο Π.Γ.Ν.Λ.

Οι Εθελοντές της ΕΟΔΥΑ ενημερώθηκαν αναλυτικά από έμπειρους και καταρτισμένους Διασώστες, για το Σκοπό του ΕΚΑΒ, τη  Διάρθρωση, τη Στελέχωση, τα Μέσα διακομιδών που διαθέτει, τον Ειδικό εξοπλισμό, την Επιχειρησιακή και  Εκπαιδευτική του δράση.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους Εθελοντές, η ενημέρωση που έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του ΕΚΑΒ, όπου ενημερώθηκαν για τις ιδιαιτερότητες που αφορούν στη διαχείριση Επειγουσών Κλήσεων σε πραγματικές συνθήκες και χρόνο. Οι Εθελοντές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  την Τηλεφωνική διαχείριση Επειγόντων περιστατικών όπως: Λήψη κλήσης, Καταγραφή στοιχείων, Διαβίβαση κλήσης, Οδηγίες προς το Ασθενοφόρο, Άφιξη Ασθενοφόρου, Παραλαβή Ασθενούς, Άφιξη Ασθενοφόρου & Παράδοση ασθενούς στο ΤΕΠ, Λήξη συμβάντος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία κατανόησαν πλήρως την Αλυσίδα της Επιβίωσης – Διάσωσης, κάτι για το οποίο έχουν Εκπαιδευτεί κατά τη διάρκεια της Βασικής τους Εκπαίδευσης στην ΕΟΔΥΑ.

Ακολούθησε επίδειξη Ειδικού Διασωστικού εξοπλισμού Ακινητοποίησης & Μεταφοράς Τραυματιών & Ασθενών, που διαθέτει το ΕΚΑΒ Λάρισας. Στη συνέχεια Διασώστες του ΕΚΑΒ ενημέρωσαν τους Εθελοντές για τους τύπους των Ασθενοφόρων που διαθέτει το ΕΚΑΒ Λάρισας και έγινε αναλυτική παρουσίαση του τύπου και του εξοπλισμού των Ασθενοφόρων & των Κινητών Ιατρικών Μονάδων. Οι συμμετέχοντες Εθελοντές αποκόμισαν σημαντικές πληροφορίες και γνώσεις κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ενημέρωσης – επίδειξης.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι Εθελοντικές Ομάδες, έχουν σκοπό να συνδράμουν τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιτρέπεται μία εθελοντική ομάδα αυτοβούλως να παρέχει υπηρεσίες, στα πλαίσια της Πολιτικής Προστασίας, εκτός αν της το αναθέσει μία κρατική υπηρεσία, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα.

Διαπιστώθηκε ότι η ετοιμότητα των Διασωστών και των πληρωμάτων των ασθενοφόρων για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους ασθενείς μέχρι την παράδοσή τους στα νοσοκομεία, είναι αποτέλεσμα επίπονης & επίμονης εκπαίδευσης.

Επίσης συμφωνήθηκε η συνεργασία ΕΚΑΒ & ΕΟΔΥΑ, σε επίπεδο κοινής εκπαίδευσης και διεξαγωγής Ασκήσεων ετοιμότητας για τον καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις Εκτάκτων Αναγκών.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Διευθύντρια του ΕΚΑΒ ΛΑΡΙΣΑΣ κ. Βασιλική Αυγέρη για τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το ΕΚΑΒ και τους Διασώστες – Πληρώματα Ασθενοφόρων κ. Δήμητρα Μιχαλοπούλου & Κουτσογιάννη Στυλιανό για την άψογη και υποδειγματική ενημέρωση – εμπειρία που μας παρείχαν.

Previous ArticleNext Article