Λάρισα

Υπ. Πολιτισμού σε Μάξιμο: Έρχονται στη Λάρισα οι τοιχογραφίες του Παντόλφη

«Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν ήδη εκκινήσει την διαδικασία για τη μεταφορά τους στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συντήρησής τους θα γίνει η παράδοσή τους στον Δήμο Λάρισας […] προκειμένου να αποδοθούν στο κοινό τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφη, μαρτυρίες μίας εποχής της πόλης της Λάρισας». Την ευχάριστη είδηση δίνει στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στην έγγραφη απάντησή της σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν στις 29.12.2020.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε δήλωσή του εκφράζει «ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαριστίες για τα άμεσα αντανακλαστικά της υπουργού Πολιτισμού για την μεταφορά εντός των επόμενων ημερών των τοιχογραφιών του “Θεόφιλου της Λάρισας”. Η πολιτική έχει νόημα όταν αποτυπώνεται σε πράξεις με απτό αποτέλεσμα. Ο επαναπατρισμός των τοιχογραφιών Παντόλφη κάνει πιο πλούσια τη Λάρισα στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού. Η σκυτάλη πια περνά στον Δήμο και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, με τον οποίο ήδη είχαμε επικοινωνία. Δεν θα φτάναμε, όμως, εδώ αν ο “ληξίαρχος της πόλης” Νίκος Παπαθεοδώρου, δεν υπενθύμιζε την “ιστορική εκκρεμότητα” που ανάγεται στο μακρινό 1978. Θα είμαι δίπλα στον Δήμο και τους ανθρώπους του πολιτισμού για όλα αυτά που δικαιούμαστε για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στον τόπο μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του παραθέτοντας στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ιστοριοδίφης κ. Νίκος Παπαθεοδώρου σε δύο σχετικά του άρθρα (εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα 19.08.2015 και Μία εικόνα, χίλιες λέξεις… 10.09.2020) είχε ζητήσει την επιστροφή στη Λάρισα από τον Βόλο, όπου μεταφέρθηκαν προ ετών για συντήρηση, των αποτοιχισμένων, από τα παλιά ψαράδικα της πόλης, τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφη.

Στην απάντησή της η υπουργός Πολιτισμού σημειώνει ότι «το 1978 αποτοιχίστηκαν με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού (τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών) από τη Δημοτική Αγορά Λάρισας οκτώ (8) τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Παντόλφη, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2640/7164/04.02.1980 (ΦΕΚ 275/Β/20.03.1980), ‘‘γιατί αποτελούν αξιόλογα δείγματα της λαϊκής ζωγραφικής στις αρχές του 20ού αιώνα και είναι οι μοναδικές σωζόμενες τοιχογραφίες του λαϊκού αυτού καλλιτέχνη’’.

Ο Δήμος Λάρισας στις 14.09.1990 εξέφρασε αδυναμία συντήρησης των τοιχογραφιών και πρότεινε να αναλάβει το έργο αυτό η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Εν συνεχεία, εγκρίθηκε η μεταφορά των τοιχογραφιών η μεταφορά τους και η συντήρησή τους στο εργαστήριο της ανωτέρω Υπηρεσίας (αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Β/3723/4129/18.01.1991 έγγραφο).

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η συντήρηση των εν λόγω έργων έδωσα οδηγία και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν ήδη εκκινήσει την διαδικασία για τη μεταφορά τους στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συντήρησής τους θα γίνει η παράδοσή τους στον Δήμο Λάρισας, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 3028/20021. Επιπλέον, το ΥΠΠΟΑ θα συνδράμει τον Δήμο στο έργο της έκθεσής τους, σε χώρο αρμοδιότητας του, προκειμένου να αποδοθούν στο κοινό τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Μιχάλη Παντόλφη, μαρτυρίες μίας εποχής της πόλης της Λάρισας».

 

Previous ArticleNext Article