Λάρισα

Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες οι δύο σεισμοί σε Τύρναβο και Πλαταμώνα τις τελευταίες ημέρες – Τί λέει ο Ευθύμης Λέκκας

Οι δύο σεισμικές δονήσεις που «ταρακούνησαν» την περιοχή της Λάρισας μέσα σε μία εβδομάδα, η πρώτη την περασμένη Πέμπτη μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστία 4 χλμ δυτικά του Τυρνάβου και η δεύτερη χθες Τετάρτη 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πλαταμώνα, ξύπνησαν άσχημες μνήμες στους Λαρισαίους.

Ο μεγάλος φόβος όλων είναι αν οι δύο σεισμικές δονήσεις συνδέονται μεταξύ τους και αν υπάρχει ενδεχόμενο η περιοχή να δώσει κάποιον μεγάλο σεισμό ξανά.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο onlarissa.gr είναι καθησυχαστικός και κατηγορηματικός πως «οι δύο αυτές σεισμικές δονήσεις δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο μεταξύ τους».

Ειδικότερα για τον σεισμό στον Τύρναβο την περασμένη εβδομάδα 26-1-2023, ο κ. Λέκκας τονίζει πως: «η συγκεκριμένη μετασεισμική ακολουθία είναι απόλυτα φυσιολογική και θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες δονήσεις αυτού του μεγέθους που επισφαλίζουν την λήξη της μετασεισμικής ακολουθίας από τον μεγάλο σεισμό του Μαρτίου του 2021».

Όσον αφορά την χθεσινή σεισμική δόνηση έξω από τον Πλαταμώνα που «κούνησε» αρκετά και την περιοχή της Λάρισας, ο κ. Λέκκας σημειώνει: «Αυτή η σεισμική δόνηση δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα τεκτενόμενα του Τυρνάβου και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον με ανεξάρτητη δραστηριότητα η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σεισμούς αυτού του μεγέθους, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για κάτι μεγαλύτερο».

«Επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία…», καταλήγει ο καθηγητής

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article