Ελασσόνα

Ξεκινάνε οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Μαρτυρικών Κοινοτήτων στο Δήμο Ελασσόνας αύριο Σάββατο

Ξεκινάνε αύριο Σάββατο 7 Μαΐου στην Ελασσόνα οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Μαρτυρικών Κοινοτήτων στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ, Φαρμάκη» με σημαντικές παρουσίες και ομιλίες.

Οι εργασίες του συνεδρίου αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ήδη έχουν φτάσει στην πόλη της Ελασσόνας όπου και θα φιλοξενηθούν συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνουν Βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Γάτσας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στέλιος Δημότσιος, ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας- Αντίκυρας κ. Ιωάννης Σταθάς,  ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κιλελέρ ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος κ. Αχιλλέας Χατζούλης καθώς και ο Βασίλειος Μπρακατσούλας αντιστασιακός, πρώην βουλευτής, νομικός και νυν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Στόχος της διοργάνωσης είναι θα αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα, ντοκουμέντα και έρευνες για τη θηριωδία που γνώρισαν από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές τα μαρτυρικά χωριά στο Δήμο Ελασσόνας (Δομένικο, Τσαριτσάνη, Σαραντάπορο) και άλλοι μαρτυρικοί τόποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Οι εργασίες του συνεδρίου για το Σάββατο 7 Μαΐου θα αναμεταδίδονται  ζωντανά από την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://diavlos.grnet.gr/epresence-conference-11940

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΪΟΥ 2022, ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 18:00, ΕΛΑΣΣΟΝΑ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

18:00-18:30 Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Α’ & Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ: ΒΕΡΕΜΗ ΡΑΝΙΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

 

 

18:30-19:45 Α’ Συνεδρία / Ενότητα: Ιστορία / Θέμα: «Όψεις του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα: Μνήμες, επιπτώσεις και προκλήσεις του χθες και του σήμερα»

 

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΤΙΤΛΟΙ

18:30-18:45 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΖΟΥ, ΔΡ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΘ – “«Αντίποινα»: η εγκληματική δράση των Ιταλικών και Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής στην Ελλάδα κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο”

18:45-19:00 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΘ – “Ογδόντα χρόνια μετά: το κενό και οι εκκρεμότητες”.

19:00-19:15 ΦΙΛΟΜΕΝΗ ΤΟΛΙΑ, ΔΡ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – “Οι καταστροφές της επαρχίας Ελασσόνας την περίοδο της Κατοχής από τα φασιστικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους”

19:15-19:30 Dr MARCO DE PAOLIS, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – “Η ιταλική δικαστική εμπειρία από ναζιστικά – φασιστικά εγκλήματα πολέμου στην Ιταλία και το εξωτερικό. Η νομική υπόθεση του Δομένικου”

19:30-19:45 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ» – “Παρουσίαση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών με έδρα τα μαρτυρικά Καλάβρυτα”

19:45-20:00 Διάλειμμα

 

 

20:00-20:30 Β’ Συνεδρία / Ενότητα: Κοινωνία / Θέμα: «Χάριν Μνήμης και Δράσης: Η συμβολή στην κουλτούρα μνήμης για την κοινωνία και το μέλλον»

 

 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΤΙΤΛΟΙ

20:00-20:10 ΑΜΑΛΙΑ Ν. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – “Εικόνες Μαρτυρικότητας: Όψεις της Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου”

20:10-20:20 ENRICA DI IELSI – SCUOLA DI PACE, RECONCILIATION ESTABLISHMENT OF FRIENDSHIP – “Χτίζοντας ένα ειρηνικό μέλλον με το «Σχολείο της Ειρήνης»”

20:20-20:30 ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ – “Ολοκαύτωμα Δομενίκου: Η Υπόσχεση – ο Αγώνας – η Δικαίωση”

20:30-20:40 Διάλειμμα

 

 

20:40–22:00 Αφιέρωμα: Ιστορία και Κοινωνία / Θέμα: «Ακοινολόγητες μαρτυρικές εξιστορήσεις και αθέατες πτυχές: Μία υπόθεση αναψηλάφησης και αναστοχασμού»

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΡΑΠΤΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΔΡ. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΤΙΤΛΟΙ

20:40-20:50 «Από τη σφαγή του Μπόβες έως τη συμφιλίωση», από τον Δήμαρχο Boves Ιταλίας Maurizio Paoletti

20:50-21:00 «Η μαρτυρική κοινότητα Κομμένου Άρτας», από τον Δημήτριο Βλαχοπάνο, Πρόεδρο του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου

21:00-21:10 «Το χρονικό της μαρτυρικής Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος», από τον Ηλία Καμπελή, Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας

21:10-21:20 «Η μαρτυρική κοινότητα Τσαριτσάνης», από τον Αθανάσιο Βαθράκη, Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης

21:20-21:30 «Η μαρτυρική κοινότητα Σαρανταπόρου», από τον Γιάννη Ντάλλα, πρ. Πρόεδρο του Συλλόγου Αποδήμων Σαρανταποριτών

21:30-21:40 «Το Ολοκαύτωμα της Συκαμινέας», από την Τούλα Μουγδή, Πρόεδρο του Συλλόγου Αποδήμων Σκαμνιωτών

21:40-22:00 Στρογγυλή Τράπεζα – Συζήτηση

 

 

Previous ArticleNext Article