Κόσμος

Τουρκία: Τι κρύβει η επαναφορά του casus belli

Η επαναφορά του casus belli από την Άγκυρα, με πρόσχημα την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης ήταν μάλλον μία αναμενόμενη κίνηση για όσους τουλάχιστον προβλέπουν το πως κινείται η Άγκυρα όταν πιέζεται

Στον δρόμο των προκλήσεων και της αύξησης της έντασης με την Ελλάδα κινείται τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία καθώς τούρκοι αξιωματούχοι εκτοξεύουν πολεμικές ιαχές κατά της χώρας μας και επιχειρούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Η επαναφορά του casus belli από την Άγκυρα, με πρόσχημα την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης ήταν μάλλον μία αναμενόμενη κίνηση για όσους τουλάχιστον προβλέπουν το πως κινείται η Άγκυρα όταν πιέζεται.

Η Τουρκία άλλωστε έχει συνηθίσει και στο παρελθόν να εκτοξεύει ανοιχτά απειλές κατά της Ελλάδας, όταν νοιώθει ότι γίνονται κινήσεις στον γεωπολιτικό χάρτη χωρίς να μπορεί να παρέμβει.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα,  όταν και όποτε κριθεί ότι εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Απειλές πολέμου

Η πρώτη αναφορά όπου η Τουρκία υπενθύμισε για μία ακόμη φορά το casus belli έγινε στις 29 Δεκεμβρίου από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, επανέφερε τις απειλές πολέμου αν η Αθήνα ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σημειώνοντας χαρακτηριστικά.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ,  κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα το casus belli συμπλήρωσε: «Η απόφαση ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ».

Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν τις επόμενες ημέρες και από άλλους τούρκους αξιωματούχους, όπως του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ.

«Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων. Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, «ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα».

Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση

Καθηγητές Διεθνών Σχέσεων που παρακολουθούν τις κινήσεις των τούρκων αξιωματούχων και του «σουλτάνου» ενόψει μάλιστα των εκλογών στη γειτονική χώρα, εξηγούν την εμμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ελλάδα.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν γείτονα, ο οποίος δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, δεν μπορεί να συζητήσει, αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν το έχει υπογράψει, απειλεί με κάθε τρόπο. Στην παρούσα συγκυρία με την πολιτική επιβίωση του προέδρου Ερντογάν αμφίβολη, είναι ελκυστική αυτή η οξύτητα», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπογράμμισε ότι ηΤουρκία σιγά- σιγά όχι μόνο απομακρύνεται από τη Δύση, αλλά με τη σημερινή της ηγεσία διέπεται από μια μεγαλοϊδεατική συμπεριφορά.

«Θεωρεί δηλαδή ότι οι σημερινές συγκυρίες ευνοούν τη διείσδυση της σε άλλες περιοχές και βεβαίως την αναθεώρηση των Συνθηκών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Σχεδιάζει πόλεμο για να σώσει τον εαυτό του»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χθεσινό άρθρο στο Politico για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται ότι ότι αφού κατέστρεψε την τουρκική οικονομία και εξαθλίωσε τη μεσαία τάξη που ο ίδιος είχε στηρίξει,  σέρνει τώρα τη χώρα του σε έναν περιττό πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια εναντίον των αντιπάλων του.

Μάλιστα στο άρθρο γίνεται λόγο για μία αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να προσκολληθεί στην εξουσία το 2023 -την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το άρθρο συνεχίζει με τις γνωστές απειλές του «σουλτάνου» κατά της Ελλάδας: «Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί να πλήξει τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, εν μέσω κατασκευασμένων διαφωνιών για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου, την Κύπρο και την υποτιθέμενη «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο».

«Να τρομοκρατήσουμε την Ελλάδα»

Στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι αναφορές σε ΜΜΕ για την ένταση που υπάρχει με την χώρα μας αλλά και οι προτροπές αναλυτών και στρατιωτικών να υπάρχει μία ηχηρή απάντηση απέναντι στην Ελλάδα.

Ενδεικτική είναι η σημερινή δήλωση του τούρκου συνταγματάρχη εν αποστρατεία Τζοσκούν Μπασμπούγ. «Να τρομοκρατήσουμε και να προειδοποιήσουμε την Ελλάδα με την αποστολή του αεροπλανοφόρου TCG Anadolu» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπασμπούγ τόνισε ακόμη ότι «περιμένω να του ανατεθεί η πρώτη αποστολή στο μέρος όπου τέμνονται η Ανατολική Μεσόγειος και η Θάλασσα των Νήσων (δεν λέω Αιγαίο). Η Τουρκία θα δώσει το μήνυμα ότι «είμαι έτοιμος για όλα και είμαι εδώ ως απάντηση σε αυτά τα βήματα.

Γιατί η Ελλάδα έχει το θράσος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια τον Μάρτιο. Νομίζω ότι θα ήταν καθήκον μας τόσο να τους τρομοκρατήσουμε μετά από αυτή τη δήλωση όσο και να προειδοποιήσουμε και την Ελλάδα και ορισμένους οργανισμούς για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Αυτό θεωρώ εγώ, το πολεμικό ναυτικό θα αποφασίσει καλύτερα. Θα δούμε και θα το δούμε όλοι μαζί».

in.gr

Previous ArticleNext Article