Λάρισα

Θωμάς Παπαλιάγκας: Οι σκόπιμες ψευδαισθήσεις για την πώληση των F-35

Η κυβέρνηση επιμένει να λειτουργεί σε όλα τα θέματα με όρους επικοινωνίας, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Ακόμη και στα εθνικά θέματα. Η Ελλάδα ζητά από τις ΗΠΑ την πώληση τουλάχιστον 39 F-35. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι θα ζητήσει την έγκριση της πρότασης. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι σε εμάς οι ΗΠΑ πωλούν τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα, ενώ στην Τουρκία όχι.

Από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις ειδήσεις των φίλιων προς αυτήν ΜΜΕ νομίζει κανείς ότι η Τουρκία δεν παίρνει τίποτα. Αποσιωπούν όμως ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ταυτόχρονα και για την Τουρκία την πώληση πακέτου ύψους 20 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει την πώληση 40 νέων F-16 και 79 κιτ αναβάθμισης για τον γηρασμένο τουρκικό στόλο των F-16. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, είναι θετικός για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και αρνητικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, η οποία για τον λόγο αυτόν αναμένεται ενδεχομένως να απορριφθεί από το Κογκρέσο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Μενέντεζ είναι μόνος του ή ότι ασκεί την εξωτερική και την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ μόνος του.

Το πρόβλημα είναι ότι σε μία εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας εντός των ΗΠΑ η εξωτερική μας πολιτική στηρίζεται σε έναν ανθρωπιστή γερουσιαστή και στην Ομογένεια. Τι θα γίνει όμως αν αλλάξει θέση ο γερουσιαστής Μενέντεζ; Ή, ακόμη χειρότερα, αν αλλάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και εκλεγεί κάποιος σαν τον Τραμπ; Υπάρχει εθνικό σχέδιο; Προφανώς όχι. Και είναι ώρα να εκπονήσουμε γρήγορα.

Previous ArticleNext Article