Λάρισα

Θεσσαλία: Μεγάλο ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ

Είδε το φως της δημοσιότητας χθες η μελέτη που εκπόνησαν ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρος Λύτρας, και η οποία δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Public Health. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη covid-19 στις ΜΕΘ αλλά κι εκτός ΜΕΘ, στις περιπτώσεις διασωληνωμένων, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 και ανέλυσαν τις πιθανότητες μοιραίας έκβασης των ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.

Όμως και στο κύμα που τώρα αρχίζει να εκτονώνεται φαίνεται να είχαμε πολλές απώλειες στη Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή μας είχαμε θνησιμότητα στη ΜΕΘ που έφτανε ακόμη και το 80%. Ένα πραγματικά μεγάλο ποσοστό παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής». Για πολλές ημέρες ακούγαμε για οικογενειακές τραγωδίες και για ανθρώπους μέσης ηλικίας που έφυγαν από ζωή από κορωνοϊό και ήταν ανεμβολίαστοι.

Η πρώτη αιτία, λένε οι άνθρωποι που έζησαν την κατάσταση, είναι το γεγονός ότι η περιοχή μας ήταν πολύ χαμηλά σε εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 8 στους 10 ήταν ανεμβολίαστοι στις και οι σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί η «Δέλτα» φαίνεται πως δεν βοήθησε πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους να κρατηθούν στην ζωή.

Μια άλλη αιτία σαφώς ήταν η σφοδρότητα του κύματος καθώς οι εισαγωγές κάποιες ημέρες έφταναν ή ακόμη ξεπερνούσαν τις 120. Παρά την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς υπήρχαν και περιστατικά μη covid τα οποία επίσης χρειαζόταν νοσηλεία.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article