Λάρισα

Τέμπη: «Βροχή» οι προτάσεις για μνημείο – Το εκκλησάκι, ο σταυρός ύψους 6 μέτρων και τα βαγόνια από μάρμαρο

Στην περιοχή Ευαγγελισμός της κοιλάδας των Τεμπών, η καινούργια σιδηροδρομική γραμμή που τοποθετήθηκε μετά το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου, ώστε να ξαναρχίσουν τα δρομολόγια των τρένων, είναι «στολισμένη» με λουλούδια, κεριά και σημειώματα στη μνήμη των 57 θυμάτων.

Οσο περνούν οι ημέρες πληθαίνουν και οι προτάσεις για ένα μνημείο στον τόπο της τραγωδίας που δεν θα αφήσει τις μνήμες να ξεθωριάσουν στον χρόνο. Τα αιτήματα πέφτουν βροχή στις τοπικές Αρχές, όπως λέει μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στον τόπο του δυστυχήματος το μοιραίο βράδυ. Το τηλέφωνο στο γραφείο του έχει χτυπήσει, όπως εξηγεί, αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα από ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν, ώστε να δημιουργηθεί μνημείο θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και ήδη ο δήμος επεξεργάζεται κάποιες από τις προτάσεις.

«Μας πήρε τηλέφωνο ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης μαρμάρων από τη Λιβαδειά, ο οποίος θέλει να τοποθετήσει στο σημείο έναν μασίφ σταυρό ύψους έξι μέτρων και ένα έργο από μαρμάρινα βαγόνια τρένου. Είμαστε σε συνεννόηση να μας στείλει κάποια σχέδια να τα δούμε. Δεχθήκαμε τηλεφώνημα και από τη Θεσσαλονίκη από οικογένεια θύματος που εξέφρασε την επιθυμία -μέσω τρίτου- να βοηθήσει στην κατασκευή ενός μνημείου. Θα δούμε προσεκτικά όλες τις προτάσεις», λέει ο κ. Μανώλης.

Ο ιδιοκτήτης επιχείρησης μαρμάρων από τη Λιβαδειά έχει δημιουργήσει, σε συνεργασία με την κόρη του που είναι γλύπτρια, και άλλα έργα, που βρίσκονται όμως σε ιδιωτικούς χώρους. «Ξέρω ότι ο δήμαρχος έχει πολλές προτάσεις, αλλά του τηλεφώνησα και του είπα: “Αυτά τα παιδιά που χάθηκαν ήταν τα παιδιά μου, τα παιδιά σας. Θέλω να φτιάξω γι’ αυτά ένα ξεχωριστό έργο. Οταν θα περνάει ο διαβάτης, να του μιλάνε και να του λένε: “Εμείς είμαστε εδώ…”», αναφέρει ο επιχειρηματίας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Εκκλησάκι

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Λάρισας, αποφάσισε να τοποθετήσει στον τόπο της τραγωδίας ένα μικρό εκκλησάκι. Οπως είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, π. Ιγνάτιος, «πρόκειται για λυόμενη κατασκευή, που θα εγκατασταθεί στο σημείο τις επόμενες ημέρες, ώστε να είναι έτοιμο όταν θα τελούνται τα μνημόσυνα για τις 40 ημέρες από το θάνατο των άτυχων επιβαινόντων στα τρένα. Ζητήσαμε να αγιογραφηθεί ο εξωτερικός θόλος με την Ανάσταση του Κυρίου, νομίζω ότι θα είναι εκκλησάκι της Ανάστασης. Εξωτερικά, επίσης, θα τοποθετηθούν δύο ειλητάρια με τα μικρά ονόματα των θυμάτων». Ο δήμαρχος Τεμπών ξεκαθαρίζει, πάντως, σε όσους τον καλούν ότι το σημείο δεν ανήκει στον δήμο αλλά στον ΟΣΕ, που έχει απαλλοτριώσει την έκταση. «Ακόμα και να συμφωνήσουμε εμείς σε κάποιο έργο -εκτός από το εκκλησάκι- τον τελικό λόγο θα τον έχει ο ΟΣΕ, που του ανήκει ο χώρος», επισημαίνει.

Στην κοιλάδα των… ψυχών

Σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από το σημείο της αιματηρής σύγκρουσης των τρένων βρίσκεται το μνημείο των φίλων του ΠΑΟΚ, που σκοτώθηκαν στις 4 Οκτωβρίου 1999. Ηταν έξι νέοι άνθρωποι ηλικίας από 17 έως 25 ετών που έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο με το οποίο επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με φορτηγάκι, έφυγε από τον δρόμο και έπεσε στο χαντάκι. Στο σημείο βρίσκονται σήμερα μία μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα των θυμάτων και ένα εικονοστάσι.

Λίγο πιο μακριά, σε απόσταση περίπου 1,5 – 2 χιλιομέτρων βρίσκεται ένα ακόμα μνημείο που παραπέμπει σε εφιαλτικές μνήμες. Στο απόγευμα της 13ης Απριλίου 2003, όταν ένα λεωφορείο με μαθητές της Α’ Λυκείου, που κατευθυνόταν από την Αθήνα προς το Μακροχώρι Ημαθίας, έπειτα από σχολική εκδρομή συγκρούστηκε με φορτηγό προκαλώντας τον θάνατο 21 παιδιών. Στη βαριά ιστορία του τόπου προστέθηκε η σύγκρουση των τρένων, με τις εικόνες να αφήνουν ισόβια σημάδια σε όσους τις έζησαν. «Εκείνο το βράδυ με πήραν τηλέφωνο από την Πολιτική Προστασία από την Αθήνα και μου είπαν ότι έχει γίνει εκτροχιασμός τρένου. Κάλεσα κι έναν αντιδήμαρχο που έχει μεγάλο τρακτέρ να έρθει για βοήθεια μήπως χρειαστεί να τραβήξουμε κανένα βαγόνι. Πού να φανταστώ τι είχε γίνει», λέει ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, προσθέτοντας: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μυρωδιά από εκείνη τη νύχτα, την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ενα κορίτσι είχε κομμένο πόδι, ένα αγόρι είχε εκτοξευτεί στα χωράφια. Βοηθήσαμε τους διασώστες να φτάσουν από τον αγροτικό δρόμο με φακούς γιατί δεν ήξεραν πώς να προσεγγίσουν», περιγράφει ο κ. Μανώλης για τη νύχτα που σόκαρε την Ελλάδα και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες των θυμάτων.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Previous ArticleNext Article