Λάρισα

Συνάντηση με Ένωση πυροσβεστών Περιφέρειας Θεσσαλίας Κέλλας: Συνέργειες για τη σύσταση βάσης διάσωσης στη Λάρισα

Συνάντηση με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στο πολιτικό γραφείο του στη Λάρισα, σχετικά με θέματα που αφορούν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων στον Νομό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη σύστασης βάσης εναέριας διάσωσης στη Λάρισα, στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΜΕΕΔ).

Ο Λαρισαίος πολιτικός και η αντιπροσωπεία των πυροσβεστών, αποτελούμενη από τους Τάψα Νικόλαο, Τέγο Γεώργιο, Μαγαλιό Γιάννη, Μπέη Παναγιώτη, Κυπαρίσση Ιωάννη, Αρβυθά Ηλία και Κωνστάντο Γεώργιο – Λάζαρο, συζήτησαν τις δυνατότητες αποκατάστασης της αδικίας, που έχει προκύψει εις βάρος της Λάρισας, με τη σύσταση του ΕΜΕΕΔ, στον οποίο προβλέπεται η λειτουργία έξι επιχειρησιακών βάσεων σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι στο αντίστοιχο νομοσχέδιο η Λάρισα περιλαμβανόταν μεταξύ των έξι περιοχών, στις οποίες θα εδρεύουν οι βάσεις, αλλά αντικαταστάθηκε, κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, μέσω «νομοτεχνικής βελτίωσης», με την Αγχίαλο. Η αντίδραση του Χρήστου Κέλλα, που βρισκόταν εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, ήταν άμεση και έντονη. Παίρνοντας τον λόγο, τόνισε:

«Καταρχήν, η Λάρισα δεν αντικαθίσταται από τον Αγχίαλο! Με μια απλή νομοτεχνική βελτίωση κάνετε τέτοια αλλαγή; Το νομοσχέδιο αναφέρει τη Λάρισα ως βάση και είναι ξεκάθαρο! Ο Νομός Λάρισας είναι το γεωγραφικό κέντρο της χώρας. Ο Όλυμπος είναι το βουνό της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν, δυστυχώς, σε αυτόν. Αυτό που προέχει είναι η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των βάσεων!».

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, επικαλέστηκε επιχειρησιακούς λόγους για την αλλαγή αναφέροντας ότι είναι «επιχειρησιακά ανεκτό» να υπάρξει αντικατάσταση της Λάρισας από τον Αγχίαλο, επειδή εξυπηρετούνται οι Σποράδες που είναι τουριστικός προορισμός. Ο Χρήστος Κέλλας απάντησε ακολούθως στον κ. Τουρνά πως το νομοσχέδιο αφορά την εναέρια έρευνα και διάσωση στις χερσαίες περιοχές της χώρας, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Λάρισα, όπου εδρεύει και η ΕΜΑΚ.

Από πλευράς της αντιπροσωπείας των πυροσβεστών τέθηκαν, επίσης, αιτήματα, τα οποία ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ συμφώνησε να υποστηρίξει στους αρμόδιους υπουργούς. Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν η ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων του Νομού με αύξηση των οργανικών θέσεων, εποχικό προσωπικό και μεταθέσεις, η συντήρηση των εγκαταστάσεων και η ανανέωση των πυροσβεστικών οχημάτων, οι αναβαθμίσεις του 1ου Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμό Α΄ τάξεως, του 2ου και 3ου  Π.Σ. Λάρισας σε Σταθμό Β΄ τάξεως, της Π.Υ. Ελασσόνας σε Γ΄ τάξεως, των κλιμακίων Αγίας, Φαρσάλων και Πυργετού σε υπηρεσίες Δ΄ τάξεως και η δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στον Δήμο Τυρνάβου. Ακόμη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν ενδεχόμενες συνέργειες, ώστε να συσταθεί βάση έρευνας στη Λάρισα και υποστηριχθεί καλύτερα το έργο της ΕΜΑΚ.

Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την ανεκτίμητη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικά, επισήμανε πως, πέρα από τη βράβευση του Πυροσβεστικού Σώματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του, είναι απαραίτητη και η ουσιαστική ανταμοιβή της αυτοθυσίας που επιδεικνύουν καθημερινά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Previous ArticleNext Article