Λάρισα

Συνάντηση Κέλλα – Θεοχάρη για τα προβλήματα των Παραδοσιακών Διήμερων Αποσταγματοποιών

Συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και εκπροσώπους της Διοικούσας Επιτροπής της υπό σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Αντώνιος Τσικριτσής, Θεόδωρος Περιλής, Μάκης Μπεκρής και η νομική σύμβουλος Πηνελόπη Ταμπακοπούλου, από την πλευρά της υπό σύσταση Ομοσπονδίας. Παρόντες ήταν, ακόμη, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Γενικός Διευθυντής Τελωνείων και ΕΦΚ, Νίκος Καούκης, Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού, Αγγελική Χρονά, Σύμβουλος του Υφυπουργού και Χρήστο Λάμπρου, Διευθυντή της Υπηρεσίας ΕΦΚ.

Η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε ζητήματα που απασχολούν τους Παραδοσιακούς Διήμερους Αποσταγματοποιούς, τα οποία, όπως τόνισε η αντιπροσωπεία της υπό σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, «δυστυχώς, καταλήγουν σε άδικα ελεγκτικά πρόστιμα εις βάρος τους».

Ειδικότερα, η Διοικούσα Επιτροπή της υπό σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών, έθεσε τα εξής αιτήματα:

  • Να υπάρχει ανοχή ± 2 αλκοολικών βαθμών στον τελικό αλκοολικό τίτλο των παραδοσιακών αποσταγμάτων, καθώς η επίτευξη του τελικού αλκοολικού τίτλου γίνεται με τη χρήση αλκοολόμετρου και θερμόμετρου, όργανα με περιθώρια σφάλματος, με άνω και κάτω όρια. Επίσης, ανοχή 5%, ως προς τον όγκο του παραδοσιακού αποστάγματος μέσα στην δεξαμενή αποθήκευσης, επειδή η πλήρωση και η αραίωση γίνονται προσεγγιστικά.

 

  • Να επιτραπεί η σύμμειξη των διαφορετικών αποστακτικών δικαιωμάτων σε ενιαία δεξαμενή αποθήκευσης στον επιθυμητό αλκοολικό τίτλο επιλογής του αμβυκούχου, καθώς ο ίδιος κατέχει το δικαίωμα πώλησής του. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχάνεται μία ενιαία δήλωση αποστακτικού δικαιώματος σε ένυδρα λίτρα, με έναν ενιαίο αλκοολικό τίτλο και με ευθύνη του αμβυκούχου, που επιτρέπει τον σαφή και πλήρη έλεγχο από τις ελεγκτικές αρχές.
  • Να υπάρξει σαφής και διευκρινιστική αναφορά στον νόμο, ότι η αποστακτέα πρώτη ύλη στην περίπτωση της πλήρους σταφυλής είναι τα παράγωγα που προκύπτουν από την αλκοολική ζύμωση, ήτοι στέμφυλα, πρωτογενής οίνος σε ποσοστά 35 % και 65% αντίστοιχα, καθώς η ανάμειξή τους στην δεξαμενή και η μεταφορά τους προς τον άμβυκα καθίσταται αδύνατη ως μία ενιαία μάζα. Συνεπώς, η ορθή διαχείριση των παραγώγων της σταφυλής περιλαμβάνει την αφαίρεση των στεμφύλων με την πηρούνα και την αναρρόφηση του κρασιού με αντλία, το οποίο σε καμία περίπτωση δε συνιστά παράβαση, αλλά ενισχύει τον παραδοσιακό τρόπο της απόσταξης.
  • Να μην γίνεται στοχοποίηση του παραδοσιακού αποστάγματος των μικρών αποσταγματοποιών, με συνεχείς και αποκλειστικούς ελέγχους προς το συγκεκριμένο προϊόν. Επίσης, οι ποινές που προκύπτουν μετά από έλεγχο των υπηρεσιών, να είναι ανάλογες με την οικονομική δυνατότητα που προκύπτει από την πώληση ενός προϊόντος, που η οροφή του είναι 500 λίτρα άνυδρης αλκοόλης. Να υπάρχει έγγραφη προειδοποίηση στο παράπτωμα, με διετή αναστολή στο πρόστιμο και μόνο σε περίπτωση υποτροπής, να βεβαιώνει το πρόστιμο η ελεγκτική αρχή.

Ο κ. Θεοχάρης άκουσε με προσοχή όσα ελέχθησαν, συμφωνώντας με τον κ. Κέλλα ότι οι Διήμεροι Αποσταγματοποιοί πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο, ώστε να συνεχιστεί ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του τσίπουρου, τονίζοντας, ότι αντιμετωπίζει θετικά τα αιτήματα των εκπροσώπων της Διοικούσας Επιτροπής της υπό σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών.

Οι δυο άνδρες δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία, έως την οριστική επίλυση των προβλημάτων των Διήμερων Αποσταγματοποιών.

Previous ArticleNext Article