Λάρισα

Συνάντηση Χρήστου Κέλλα με τευτλοπαραγωγούς της Λάρισας

Η αγωνία και ο προβληματισμός για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας, σε συνδυασμό με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με τον Σύλλογο Τευτλοπαραγωγών Λάρισας, με τον Λαρισαίο πολιτικό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων και τη στήριξη των παραγωγών.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Θοδωρής Δαλακούρας και τα μέλη Γιάννης Χατζίνας και Χρήστος Πάνος, αναφέρθηκαν στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί, καθώς διέθεσαν την περσινή σοδειά τους σε μονάδες βιοαερίου προς 25 ευρώ τον τόνο, ενώ τα 173 ευρώ το στρέμμα που λαμβάνουν ως συνδεδεμένη δεν επαρκούν για την κάλυψη του κόστους παραγωγής και των μεταφορικών εξόδων προς το μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργεί στο Πλατύ Ημαθίας.

Υπενθύμισαν, ακόμη, ότι τον Φεβρουάριο του 2022 λήγει η σύμβαση με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας “Royal Sugar” και υπενοικιαστή του εργοστασίου κ. Καραθανάση, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αβέβαιο το μέλλον της καλλιέργειας.

Οι Λαρισαίοι παραγωγοί ζήτησαν να ενημερωθούν για το τι προβλέπεται με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ και εφόσον το μέλλον της βιομηχανίας αποδειχθεί δυσοίωνο, τι πρόκειται να γίνει με την αποζημίωσή τους για τον εξοπλισμό, για τον οποίο έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα.

Ο κ. Κέλλας, αφού άκουσε με κατανόηση τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών, συμφώνησε στη διαπίστωση ότι πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο, οπότε ξεκινάει η περίοδος της σποράς.

Γι’ αυτό επικοινώνησε άμεσα με στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας να προγραμματιστεί σύσκεψη, παρουσία και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Τράπεζας Πειραιώς και αντιπροσωπείας τευτλοπαραγωγών, προκειμένου να καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης», ο οποίος θα καθορίσει το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας, αξιοποιώντας όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη και ενίσχυση των παραγωγών.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μέχρι και την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Previous ArticleNext Article