Ελασσόνα

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών ΓΕΛ Ελασσόνας: Απροετοίμαστο το σχολείο για όσα συμβαίνουν με την πανδημία

Η ανακοίνωση για τα προβλήματα του σχολείου:

Κάθε χρόνο όταν ανοίγουν τα σχολεία έχουμε προσδοκίες για μας και τα παιδίά μας, όνε ί ρα, αλλά ειδικά φέτος έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό. Έχουμε στην πλάτη μας ήδη μια κρίση και μας φορτώνουν και άλλη μία. Κα l όπ ως κα l τότε, μας καλούν σε ” ε θν l κή ομοψυχία’ για να φορτώσουν σε μας τα βάρη, για να σωθούν τα κέρδη των λίγων. Το σχολείο που πάνε τα παιδιά μας το ζούμε από πρώτο χέρι. Εκπαι δευτ l κοί λείπουν. Καθαρίστρ l ες λείπουν. Υποδο μές λείπουν. Αυτά είναι τα κύρια και τα ση μαντικά και όχι ένα παγουρίνο και δυο μάσκες. Αυτό το σχολείο είναι που δοκι μάστηκε πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό είναι το σχολείο που και τώρα ανοίγει χωρίς ουσιαστικά μέτρα για να συνεχιστεί η μορφωτική διαδικασία, για να καλυφτούν τα κενά που έχουν οι μαθητές, για να υπάρχει προστασία της υγείας και ασφάλεια των μαθητών. Το σχολείο αυτό ήταν απροετοίμαστο για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας γι ατί και πρ l ν δεν ήταν ορ γανωμένο για να ικανοποιεί τις ανάγκες των μαθη τών.

Η κυβέρνηση από το καλοκαίρι ήδη μπορούσε να πάρει μέτρα για τα σχολεία. Χρόνο είχε. Χρήματα είχε. Πολιτική βούληση δεν είχε. Και τα δ l σεκατ ο μμύ ρια ευρώ που πήρε τα χαρίζει “αριστερά και δεξι ά”. Κάνει τα χατίρια σε μεγάλες εταιρείες του Τουρισμού και των Μεταφορών. Γί’ αυτό καί σήμερα κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμα και για τη λειτουργία των σχολείων, που η ίδια θεωρούσε αναγκαία και μάλιστα σε συνθήκες που το επι δη μ l ολογι κό φορτίοήταν μ l κρότερο .

Γ l’ αυτό λοιπόν είναι απόλυτα λογικό να μην έχουμε ε μπισ τοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι λογικό να υπάρχει φόβος αλλά και θυμός. Γ ιατί είναι πρόκληση ακόμα καί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να λέει ότι τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστι σμός κοστίζουν. Αλήθεια; Από την τσέπη τους τα βάζουν; Ποιος πληρώνει ακόμα και γί’ αυτήν την κουτσουρεμένη δημόσια Παιδεία; Εμείς πληρώνουμε καί γί’ αυτό έχουμε απαίτηση, και σωστά, να λειτουργούν τα σχολεία σωστά, με ασφάλε ι α.

Γι’ αυτό λέμε. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σημαίνει να έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Βολεύει την κυβέρνηση να κατηγορεί τον κόσμο που έχει αγανακτήσει, ότι είναι αντιδραστικός, ότι είναι συνωμοσιολόγος. Βολεύει την κυβέρνηση να βάζ ει στο ίδιο τσουβάλι τα δίκαια αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών με τον ανορθολογι σμό.

Είναι κοροϊδία να γίνονται περίπου 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών ενώ πέρσι έγιναν 42.000. Είναι κοροϊδία να λένε ότι οι μόνι μοι εκπαιδευτικοί κοστίζουν και γι ‘ αυτό φέτος οι μόνι μες προσ λήψεις είναι σταγόνα στον ωκεανό και μόνο για τα ειδικά σχολεία. Οι μόνι μοι διορισμοί συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στη συνέχεια που ειδικά σε αυτήν την περίοδο αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτική, λόγω και των συνεχών διαταραχών που υπάρχουν μέσα στην ίδια την εκπαιδευτικήδιαδικασία. Γ ιατί τα κενά στη μόρφωση μεγαλώνουν και ήδη υπάρχουν    κοινωνικές    και μορφωτικές

ανισότητες, ενώ η Εκπαίδευση γίνεται ολοένα και πιο ακριβοπλ ηρωμένο εμπόρευμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απολύτως ρεαλιστικό και αναγκαίο να υλοποιηθεί και το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη. Και για να υπάρξει αποφυγή συνωστισμού, όπως και οι ειδικοί λένε , αλλά και για να καλυφτούν μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν, αλλά και συνολικότερα, για την αναβάθμιση, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου σε κάθε σχολείο. Να βρεθούν εδώ και τώρα κενές αίθουσες (που υπάρχουν σε πολλά σχολεία), αλλά και αίθουσες σε δη μόσιους χώρους που είναι κατάλληλες γι α μάθημα.

Είναι κοροϊδία να λέει η κυβέρνηση ότι έχει πάρει μέτρα για την Υγεία όταν καθένας μας εύχεται να μη νοσήσει γιατί ξέρει σε τι κατάσταση είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι μόνο απόλυτη προτεραιότητα να υπάρχουν μόνιμα νοσηλευτές στις σχολι κές μονάδες και γιατροί σε ομάδες σχολείων.

Είναι κοροϊδία να γίνονται τόσες ακριβώς προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας όσες και πέρσι, όταν δεν υπήρχε πανδημία. Τα σχολεία των παιδιών μας πρέπει να είναι και καθαρά και ασφαλή. Κι αυτό σημαίνει επαρκής αριθ μός καθαριστριών σε κάθε σχολείο. Χωρίς καμία έκπτωση .

Η ζωή συνεχίζεται… Και αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να δι εκδικούμε:

-Άμεση   πρόσληψη μόνιμων

καθαριστριών(τουλάχιστον δύο) ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του σχολείου σε καθαρ ιότ ητα.

-Άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να αποσυμφορηθούν τα τ μήμ ατα των 27 παιδιών, αλλά και εκείνων με λιγότερα, στα οποία, δεν επαρκεί ο χώρος ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις που προβλέπει το υγε ι ονομι κό πρωτόκολλο.

-Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών .

-Να ληφθ ούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση των μαθητών που χρησιμοποιούν ΚΤΕΛ. Ειδικά τις ημέρες α ι χμής (Τετάρτη και ημέρες που πληρώνονται συντάξεις) να πυκνώσουν τα δρομολόγια ώστε να μην εκτίθενται σε συνθήκες συγχρωτισμού ε υπαθείς ο μάδες.

-Να γίνουν εδώ και τώρα έλεγχοι ώστε να λυθούν τα προβλήματα υλ ι κο τεχν ι κής υποδο μής.

-Να λειτουργήσουν τα τ μήμ ατα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

-Ολα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις Τέχνες και στον Αθλ ητισμό, προστατεύοντας τα από την έκθεση στην υποκουλτούρα των τηλεσκουπιδιών.  Να  δοθεί    άμεσα

χρονοδιάγραμμα   για τις εργασίες

αποκατάστασης του κλειστού γυμναστηρίου ώστε να καλύψει ανάγκες άσκησης και δημ ι ου ργι κής απασχόλησης.

-Να υπάρχουν μόνι μα νοσηλευτέςστιςσχολικές

μονάδες και γιατροί σε ομάδες σχολείων.

Γι’ αυτό το σίγουρο είναι ότι δεν θα παραιτηθούμε από τον αγώνα γιατί δεν θα παραι τηθ ούμε από τη ζωή.

ΟΧ Ι. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι.

ΟΧΙ. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να ενοχοποιήσει το λαό.

ΟΧΙ. Δεν χα λαβώσαμε εμείς και ήρθε το δεύτερο κύμα.

ΝΑΙ! Το λογικό και ρεαλιστικό είναι η διεκδίκηση όλων αυτών που είναι αναγκαία για να γίνε ι σωστά και με ασφάλ εια το μάθημα.

Previous ArticleNext Article