Λάρισα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη Λάρισας με 44 νεκρούς και 53 τραυματίες στα νοσοκομεία (φωτο)

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι πλέον 44 εκ των οποίων 35 επιβάτες και 9 εργαζόμενοι της HELLENIC TRAIN. Εν τω μεταξύ από τους 85 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία οι 53 παρέμειναν για νοσηλεία και οι 32 πήραν εξιτήριο.

Oι σοροί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Λάρισας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης, ενώ Πυροσβέστες και διασώστες συνεχίζουν το έργο της αναζήτησης ανθρώπων στα συντρίμμια των δύο τρένων.

Η Επίσημη ενημέρωση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι στην τελευταία του ενημέρωση ανέφερε:

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη.

Οι προσπάθειες των Πυροσβεστικών Δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Η επιχείρηση των Πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια τεσσάρων ειδικών γερανοφόρων οχημάτων, που θα ανασηκώσουν τους συρμούς.

Μέχρι στιγμής ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 32.

Από τους 85 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, παραμένουν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.

Η Ελληνική Αστυνομία με τον ιατροδικαστή, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.

Στο νοσοκομείο, βρίσκονται αξιωματικοί της Αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Στο Α.Τ. Λάρισας ο σταθμάρχης

Εν τω μεταξύ στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας έχει οδηγηθεί ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου έγινε το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο συγκεκριμένος άνθρωπος υπηρετούσε σε άλλα πόστα και πριν από έναν μήνα ανέλαβε τη θέση του σταθμάρχη. Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος, η τραγωδία πιθανότατα οφείλεται σε λάθος στη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών στον κόμβο της Λάρισας.

Για «αδιανόητο λάθος» μίλησε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών ΟΣΕ. Ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ο Κώστας Γενιδούνιας, δήλωσε (OPEN) πως η μέρα που ξημέρωσε «δεν είναι καλή». Αναφερόμενος στη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων ανέφερε πως «δεν λειτούργησαν τα συστήματα ασφαλείας, τα φωτοσήματα, η τηλεδιοίκηση, τα συστήματα προστασίας» και εξήγησε πως η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη «είναι διπλή, τα τρένα βρεθήκαν στην ίδια γραμμή και συγκρούστηκαν».

Φοβερή καταγγελία

Αίσθηση προκαλεί μια σοβαρή καταγγελία που έκανε επιβάτης. Μιλώντας στις κάμερες, ο επιβάτης υποστήριξε ότι άκουσε συνομιλία μεταξύ μηχανοδηγού και υπεύθυνου εισιτηρίων και ο ένας από τους δύο είπε «πάμε και όπου βγει».

«Όταν είχαμε μείνει στον Παλαιοφάρσαλο με καθυστέρηση, όταν ακούς τον μηχανοδηγό να μιλά με τον υπεύθυνο των εισιτηρίων και να λέει “πάμε και όπου βγει”, σίγουρα είσαι προϊδεασμένος ότι κάτι δεν θα πάει καλά. Ναι, το άκουσα μέσω των ασυρμάτων. Πάμε και όπου βγει. Αυτό ακριβώς και τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν 15 λεπτά λόγω φόρτου κίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών γιατί ήταν μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω…» ανέφερε ο επιβάτης.

Previous ArticleNext Article