Λάρισα

Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ Κέλλας: Ενεργειακή αυτονομία της χώρας – Ωφελούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και κόμματα, οφείλουμε να προάγουμε αδιάλειπτα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να εργαζόμαστε με στόχο την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Η ακτινοβολία του ήλιου στην πατρίδα μας είναι ισχυρή και η ηλιοφάνεια είναι διαρκώς παρούσα, αφού η καλοκαιρία διαρκεί 8 – 9 μήνες τον χρόνο. Με την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, η Ελλάδα μπορεί να κάνει ένα μεγάλο “άλμα” προς τα εμπρός και να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προσθέτοντας:

«Περάσαμε μια διετή πανδημία, την οποία διαδέχθηκαν η ύφεση και η ενεργειακή κρίση, που επιτείνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διαπεριφερειακή αστάθεια. Το κόστος της ενέργειας αυξάνεται διαρκώς και, δυστυχώς, τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι μας καθιστάμεθα “όμηροι” των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της Μόσχας αλλά και γεωοικονομικών προσδοκιών που εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα της Ευρασίας.

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ έρχεται την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και να επενδύσουμε στο μέλλον».

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισήμανε πως με το συγκεκριμένο νομοθέτημα θεσπίζεται ένα οργανωμένο πλαίσιο παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με στόχο να καταστεί η χώρα προμηθευτής της διεθνούς αγοράς την επόμενη δεκαετία, υπογραμμίζοντας:

«Από το νέο αυτό πλαίσιο, ωφελημένοι βγαίνουν πρώτιστα οι καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, χωρίς επιβαρύνσεις που εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες, όπως συμβαίνει με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τα οποία εισάγουμε σε ποσοστό σχεδόν 100%.

Οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις θα δύνανται να αντλούν ενέργεια από ΑΠΕ, για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, απαλλαγμένοι από το γραφειοκρατικό κόστος, το οποίο μειώνεται ριζικά. Τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας και ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών μειώνονται σημαντικά, όπως και ο χρόνος αδειοδότησης των έργων από 5 χρόνια σε 14 μήνες. Πρόκειται, δηλαδή, για διοικητικές τομές, που θα ενισχύσουν την παραγωγή ΑΠΕ, η οποία θα συμβάλλει με τη σειρά της στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας».

Ο Χρήστος Κέλλας, αφού αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση του νομοσχεδίου, κατά το κλείσιμο της ομιλία του, επαίνεσε την πρόβλεψη για πλωτά φωτοβολταϊκά, καταλήγοντας:

«Το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ προάγει τη χωροθέτηση, εγκατάσταση και λειτουργία πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών συνεισφέροντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Στηρίζουμε το νομοσχέδιο και αισιοδοξούμε τόσο για τα άμεσα όσο και για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της εφαρμογής του».

Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/FNVy5Y36rPw

Previous ArticleNext Article