Ελασσόνα

Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Ελασσόνα

«Καταθέτοντας» και δημοσιοποιώντας σειρά καίριων αιτημάτων τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και τις έντονες καταιγίδες που χτύπησαν την ευρύτερη περιοχή προχωρούν σε δυναμικό πανεπαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο, ανοιχτό για όλους τους φορείς, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Ελασσόνας την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου, το μεσημέρι.
Αυτό αποφασίστηκε χθες, στη διάρκεια ενδιαφέρουσας ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσαν στο Δημαρχείο της Ελασσόνας οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Επαρχίας Ελασσόνας, προκειμένου να εκτιμηθεί η όλη κατάσταση μετά τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις και να αποφασιστούν δράσεις πίεσης προς την πολιτεία.
Στο «τραπέζι» της σύσκεψης, ανάμεσα στα άλλα, αναδείχθηκε η επιτακτική αναγκαιότητα για δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες παραγωγούς αλλά και οι αναγκαίες αλλαγές στον υπάρχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας «κατέθεσε»: «Ως Δήμος Ελασσόνας, από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε δίπλα στους αγρότες μας και διαπιστώσαμε τις μεγάλες καταστροφές και τις ζημιές στις παραγωγές από τις χαλαζοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν και την περιοχή μας. Η Δημοτική αρχή θα σταθεί δίπλα σε όποιον αγώνα για να υπάρξουν αποζημιώσεις. Σας υπενθυμίζω και τις διευκολύνσεις(…ταμειακές, σχετικά με την άρδευση) από τον Δήμο Ελασσόνας για τους πληγέντες αγρότες. Ο Δήμος Ελασσόνας τον τελευταίο καιρό έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και έντονα καιρικά φαινόμενα, με σοβαρές ζημιές και στην αγροτική οδοποιία. Θα διεκδικήσουμε και θα πιέσουμε για επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Πρόθεση μας είναι να είμαστε δίπλα σας, να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση και να διεκδικήσουμε μαζί…».
Ακολούθησε αλληλοενημέρωση για την απογοητευτική «εικόνα» καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι χαλαζοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στην επαρχία Ελασσόνας.
Τοποθετήσεις έκαναν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, οι αγροτοσυνδικαλιστές Στέλιος Καραμούλας και Γιάννης Παπαδημητρίου και χαλαζόπληκτοι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Τα αιτήματα των αγροτών επικεντρώθηκαν στα παρακάτω:
-Άμεση προκαταβολή όσων έχουν πάθει ζημιά
-Άμεσες εκτιμήσεις στο 100% της ζημιάς
-Να καταργηθεί το «πλαφόν»
-Πληρωμές με βάση την τρέχουσα τιμή της παραγωγής
-Δίκαιες εκτιμήσεις
-Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ
-Κάλυψη χαμένου εισοδήματος.
«Να πιστέψουμε ότι έχουμε δύναμη. Να διεκδικήσουμε, να φωνάξουμε. Θέλει αγώνα και κινητοποιήσεις. Να πιέσουμε την κυβέρνηση. Αν δεν φωνάξουμε…δεν θα κερδίσουμε κάτι», υποστήριξε με νόημα ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.
Ανάμεσα στις παρουσίες: οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Χρήστος Παπαδημητρίου και Γιάννης Δραγατσίκης, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας – δημοτικός σύμβουλος Ιπποκράτης Τζιουμακλής.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη – eleftheria.gr
Previous ArticleNext Article