Λάρισα

Στο εξομολογητήριο του «After Dark» βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο Γιώργος Λιβάνης.

«Αναμφίβολα, η ελληνική οικονομία από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας βρίσκεται σε ένα διαρκή αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων. Αρχικώς, και για μεγάλο διάστημα, μας ταλάνισε η οικονομική κρίση, αλλά και η επιμονή από κάποιους στις ψευδαισθήσεις για διατήρηση των κληρονομημένων παθογενειών που υπονόμευσαν το παραγωγικό μας μοντέλο. Τελικά, μετά τις εκλογές του 2019, τέθηκαν οι βάσεις για μια υγιή ανάπτυξη της οικονομίας, με κύριους άξονες τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων, την συρρίκνωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, μέσω της ψηφιοποίησης, και τη μείωση της άδικης φορολογίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την διαδικτυακή κοπή της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «όντως η μηχανή της οικονομίας άρχισε να παίρνει μπροστά, δημιουργώντας αισιόδοξες προοπτικές για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Δυστυχώς, όμως, έμελε πολύ σύντομα δύο νέα αναπάντεχα προβλήματα να δυσχεράνουν αυτήν την πορεία. Το ένα ήταν η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της που δημιούργησαν σοβαρές δυσλειτουργίες στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία άντεξε τους κλυδωνισμούς αυτής της παγκόσμιας αναταραχής. Με ένα γενναίο πακέτο ύψους 43,8 δις ευρώ προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους,  4ο αναλογικά μεγαλύτερο παγκοσμίως, τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο αντέξαμε αλλά μπορούμε να ατενίζουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον.

Η ανάπτυξη το 2021 αναμένεται να φθάσει το 8,5%, δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία. Για το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη με ρυθμό 4,9%. Η ανεργία, επίσης, έπεσε στα προ του 2010 ποσοστά, στο 12,8%.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο, που δείχνει και τον δυναμισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι ότι για πρώτη φορά οι εξαγωγές πλησίασαν το περασμένο έτος τα 40 δις, καταγράφοντας αύξηση 29,5%».

 

Ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναρωτήθηκε «είναι, όμως, όλα ευχάριστα; Ασφαλώς και όχι, καθώς, όπως είπα, εμφανίστηκε και δεύτερο εμπόδιο στο δρόμο μας. Κι αυτό με ευρύτερες διαστάσεις. Μιλώ για την αλματώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας, που συμπαρασύρει και τις τιμές των προϊόντων, επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όλοι, βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι φαινόμενο που οφείλεται στις ισορροπίες της αγοράς, αλλά σε ευρύτερα γεωπολιτικά παίγνια. Ως εκ τούτου είναι αυτονόητη η ευχή όλων μας να βρεθεί σύντομα λύση στο προβλήματος που έχει ανακύψει στην Ουκρανία.

Για την ώρα, όμως, είμαστε αντιμέτωποι, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με ανάλογα προβλήματα, με έναν υψηλότατο πληθωρισμό. Για τον λόγο αυτό ήδη έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό ένα πακέτο μέτρων, σε συνέχεια αυτών που έχουν ληφθεί, όπως είναι η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 13%, που περιλαμβάνει και την στήριξη για τους επόμενους μήνες της εξόφλησης των λογαριασμών της ενέργειας.

Αναμένουμε επίσης και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω μείωση των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, και την ήδη, προαναγγελθείσα για το νέο έτος, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, η χώρα ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δις ευρώ μέχρι το 2027. Πρόκειται για κολοσσιαία ποσά που μπορούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετιικό οικονομικό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς, παρά τις συγκυριακές αντιξοότητες, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, εφόσον, όμως, συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την υγιή επιχειρηματικότητα και, ταυτόχρονα, θα έχει διάρκεια η πολιτική σταθερότητα».

 

Όχι σε δημαγωγικές συνταγές του παρελθόντος

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι κατέγραψε «με προσοχή τις προτάσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου για μέτρα ανακούφισης που με παρρησία παρουσίασε. Μέτρα που πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει με σοβαρότητα. Δεν πρέπει, όμως, να επιτρέψουμε σε καταστροφικές δημαγωγικές συνταγές του παρελθόντος να εκτροχιάσουν το τρένο της οικονομίας από τις ράγες της ανάπτυξης. Η εμπειρία που αποκομίσαμε τα προηγούμενα χρόνια συνιστά ένα πολύτιμο μάθημα που θα πρέπει να μην το λησμονούμε.

Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα που βάζει ψηλά στις προτεραιότητές της το επιχειρείν, που στηρίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, που προσελκύει ξένες επενδύσεις, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Κι αυτήν την πορεία που έχουμε διανοίξει πρέπει να την συνεχίσουμε σταθερά και με αποφασιστικότητα». Καταλήγοντας ευχήθηκε «υγεία, πρόοδο και προκοπή σε όλα τα μέλη του επιμελητηρίου».

Previous ArticleNext Article