Λάρισα

Στη Λάρισα οι «θεριστές» – Έφτασαν τα οκτώ διαβόητα αμερικανικά επιθετικά μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες τα οκτώ διαβόητα αμερικανικά επιθετικά μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV) MQ-9 Reaper (Θεριστής), δημιουργώντας νέες ισορροπίες στο ζήτημα της επιτήρησης του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής.

Στη Λάρισα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα τέσσερα MQ-9 Reaper έφτασαν στην Ελλάδα σε κούτες και μονταρίστηκαν στη Λάρισα ενώ τα επόμενα έφτασαν έτοιμα για επιχειρησιακή δράση από άλλες αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι UAV αυτού του τύπου είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν από τη Λάρισα αλλά ήταν παλαιότερης γενιάς και είχαν αποστολή την επιτήρηση περιοχών της Βόρειας Αφρικής με έμφαση την περιοχή της Υεμένης λόγω του εμφυλίου που ήταν σε εξέλιξη εκεί.

Πανίσχυρα drones

Ωστόσο, οι εξελιγμένοι «Θεριστές» που εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα μπορούν να επιχειρήσουν για πολύ μεγαλύτερο χρόνο από αυτόν που μπορούν να μείνουν σε πτήση τα τουρκικά Bayraktar ΤΒ2. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα, αν αυτό απαιτηθεί να φέρουν πυραύλους αέρους-εδάφους αλλά και αέρος-αέρος. Μπορούν, επίσης, να παρακολουθούν τον «εχθρό» μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του πεδίου στα κέντρα επιχειρήσεων, να συλλέγουν πληροφορίες, αλλά και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, έχοντας τη δυνατότητα να παραμένουν χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα έως και 48 ώρες και ακτίνα δράσης μέχρι την Κύπρο.

Ευρεία ζώνη επιτήρησης

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα αμερικανικά UAVs MQ-9 Reaper έχουν ακτίνα δράσης τα 1.850 χιλιόμετρα γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να επιτηρούν από περιοχές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλύπτοντας και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η μεταστάθμευσή τους στην Ελλάδα έχει διάρκεια ενός έτους, αλλά μπορεί μετά από διαπραγματεύσεις να παραταθεί για άλλο ένα έτος.

Αναβαθμισμένος ρόλος

Η ουσία είναι ότι και με την παρουσία των MQ-9 Reaper στη Λάρισα, επιβεβαιώνεται εν τοις πράγμασι η αυξημένη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ για τον αμυντικό σχεδιασμό τους στην Ελλάδα και ο αυξημένος ρόλος που η χώρα μας αποκτά -και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, γεγονός που, προφανώς, δεν ενθουσιάζει καθόλου την Άγκυρα, η οποία βλέπει χρόνο με το χρόνο το ρόλο της να υποβιβάζεται και την Ουάσινγκτον απλώς να προσπαθεί να την κρατήσει εντός δυτικού «τόξου».

economico.gr

Previous ArticleNext Article