Λάρισα

Στη Λάρισα κλιμάκιο του αμερικανικού πενταγώνου

Στη Λάρισα θα βρεθεί από Τρίτη -και για δύο ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες

της «Ε»- κλιμάκιο του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (NAVFAC) πλαισιωμένο από στελέχη της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας Environmental Chemical Corporation (ECC) με ειδίκευση στα αμυντικά έργα, της εταιρείας που ανέθεσε στην ελληνική «Άκτωρ» την κατασκευή και βελτίωση έργων υποδομής στην 110 Πτέρυγα Μάχης.
Η «Άκτωρ», κατασκευαστικός βραχίονας και μεγαλύτερη θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα εκτελέσει έργα περίπου 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης – Αφρικής (USAFE – AFAFRICA) στο πλαίσιο πάντα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Με την αντιμετώπιση «γραφειοκρατικών» θεμάτων, τεχνικοί της «Άκτωρ», σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», θα εγκατασταθούν τις επόμενες ημέρες στη Λάρισα με αφορμή και τις ρήτρες για την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έθεσαν οι Αμερικανοί, με την ολοκλήρωση των έργων να προβλέπεται σε λιγότερο από 12 μήνες (Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2022).
Η μεθαυριανή επίσκεψη των αξιωματούχων του Αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαιώνει την ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ για πολλαπλή αξιοποίηση της Aεροπορικής Bάσης της Λάρισας που ως αμιγώς στρατιωτική βάση και με την αναβάθμιση των υποδομών μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες από μεταστάθμευση Μοιρών μαχητικών μέχρι ιπτάμενα τάνκερ (KC 135) και τα γιγαντιαία, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά (Global Hawk).
Η Aεροπορική Bάση της Λάρισας έλαβε και τυπικά το «πράσινο φως» για την αξιοποίησή της έπειτα από την πρόσφατη (πολυήμερη) φιλοξενία, 15 αμερικανικών μαχητικών F-15E Strike Eagle, τα οποία μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση «Castle Forge», άσκηση που στόχευε στο «να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Κάτι που είχε τονίσει ο διοικητής της USAFE – AFAFRICA και παράλληλα διοικητής της αεροπορικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός πτέραρχος Τζ. Χαρίτζιαν, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε για λίγες ώρες στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας (φωτ. της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ).
Διευκρινίζεται πως για τη μεταστάθμευση των αμερικανικών F-15 στη Λάρισα το ΓΕΕΘΑ είχε ανακοινώσει πως «η μεταστάθμευση όπως και οι σχεδιαζόμενες συνεκπαιδεύσεις, διεξάγονται στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων» Ελλάδας και ΗΠΑ «με κοινό στόχο τη συμβολή στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

ΝΕΑ ΥΠΟΣΤΕΓΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ
Σε ό,τι αφορά τώρα τις νέες υποδομές, το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας (NAVFAC) ανέθεσε το έργο στην αμερικανική εταιρεία Environmental Chemical Corporation και η ελληνική «Άκτωρ» είναι αυτή που θα κατασκευάσει και θα βελτιώσει υποδομές στη Λάρισα, προϋπολογισμού 19,7 εκατ. ευρώ.
Με την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών θεμάτων (έκδοση αδειών κ.λπ.), τις επόμενες ημέρες η εταιρεία «Άκτωρ» θα εγκατασταθεί στην 110 Π.Μ. και σε διάστημα σχεδόν 12 μηνών υποχρεούται να αποπερατώσει το έργο που θα αφορά: Στην κατασκευή δύο υπόστεγων συντήρησης μεγάλης έκτασης (LAMs), ενός κτιρίου συντήρησης αεροσκαφών, ενός κτιρίου εγκαταστάσεων, την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης, την κατασκευή χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, την ανακατασκευή των οδοστρωμάτων τμήματος των διαδρόμων τροχοδρόμησης, την κατασκευή χώρου εγκατάστασης εξοπλισμού, θέσεων στάθμευσης οχημάτων κ.λπ.
Η εγκατάσταση της «Άκτωρ» σύντομα θα ανακοινωθεί και επίσημα, ενώ αξίζει να διευκρινισθεί ότι προς το παρόν δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, προς την ελληνική πλευρά, πώς θα αξιοποιηθούν από τις ΗΠΑ οι νέες υποδομές, οι οποίες θα δημιουργηθούν σε ανεξάρτητο χώρο. Η επικρατέστερη πάντως εκδοχή της αξιοποίησης της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας για μεταστάθμευση ιπτάμενων τάνκερ δεν αναιρεί την εκδοχή της πολλαπλής αξιοποίησης (μαχητικά νεότερης γενιάς κ.λπ.) με δεδομένη μάλιστα τη «συμφόρηση» της βάσης της Σούδας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article