Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

Συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Κώτσηρα πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι δυο πολιτικοί συζήτησαν για τις μελλοντικές νομοθετικές δράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως η επιτάχυνση της έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους χώρους των δικαστικών μεγάρων της χώρας και η πρωτοβουλία που αναμένεται να λάβει η ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η κα Μπίζιου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με χαρά βρέθηκα στο γραφείου του υφυπουργού και φίλου Γιώργου Κώτσηρα με τον οποίο είχα τη δυνατότητα να συζητήσω για σημαντικά θέματα που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της Δικαιοσύνης αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και κρίσιμους δείκτες του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία.

Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε δημόσια κτίρια και δη στα δικαστήρια όλης της χώρας είναι θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου τα άτομα με αναπηρίες να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής. Το νομοσχέδιο της ΝΔ, που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, προβλέπει τη σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας με την οποία επιδιώκεται η διαρκής παρακολούθηση των θεμάτων που σχετίζονται με το δικαίωμα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, αλλά και η εισήγηση προτάσεων για τη χάραξη και εφαρμογή ενδεδειγμένων πολιτικών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αυτή η Αρχή θα υπάγεται απευθείας στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Τα δικαιώματα των παιδιών βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας δικαιοσύνης φιλικότερης προς τα παιδιά. Η ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών στη δικαστική διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της λειτουργίας της δικαιοσύνης. Η προστασία της ανηλικότητας είναι αδιαπραγμάτευτη. Εντός του πλαισίου των δράσεων που στόχο έχουν την προστασία του παιδιού, εντάσσεται και η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα ενθαρρύνουν τους ανήλικους να καταγγέλλουν περιστατικά βίας, σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής».

Previous ArticleNext Article