Λάρισα

Σημαντική μείωση των κρουσμάτων στη Λάρισα βλέπουν οι επιστήμονες μέχρι τις γιορτές

Ευχάριστα νέα που κάνουν λόγο για πτωτική τάση των κρουσμάτων στη Λάρισα, προκύπτουν από την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ. Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Σαββάτου του ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η πτωτική τάση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και συντελεί στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (29686) ήταν λίγο χαμηλότερος από χθες, αλλά παραμένει στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, επιβεβαιώνοντας τη συνολικά πτωτική πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται στον εβδομαδιαίο μέσο όρο που ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα.

Το Σάββατο όμως παρατηρήθηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων (121). Αυτό υποδηλώνει ότι μέχρι και πριν 2 εβδομάδες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός, καταδεικνύοντας την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από τους πολίτες τις πρώτες 10 ημέρες της εφαρμογής του. Ο υψηλός αριθμός των θανάτων σε συνδυασμό και με την έντονη πτώση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lockdown μετά τις 17-18 Νοεμβρίου, περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του. Με βάση τα παραπάνω αναμένεται να αρχίσει να πέφτει ο αριθμός των θανάτων ανά ημέρα μετά από τις επόμενες 4-5 ημέρες.

Επιπλέον, το Σάββατο επιβεβαιώθηκε και η πρόβλεψη του μοντέλου CORE, ότι με βάση τη συνολική επιδημιολογική εικόνα, χθες αναμένονταν ο μέγιστος αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ). Αναμένεται η πτωτική πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) να συνεχιστεί, όχι μόνο λόγω της μείωσης των κρουσμάτων, αλλά και λόγω του ότι οι υψηλοί αριθμοί θανάτων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με τιμές πάνω από 80 θανάτους την ημέρα, ένας αριθμός θανάτων που είναι πιθανό να συνεχίσουν μέχρι και τις πρώτες 10 ημέρες του Δεκεμβρίου. Η πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) για τις επόμενες ημέρες παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.Η εκτίμηση αυτή θα επαναεπικαιροποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις του μοντέλου.

Σχήμα 2. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις του μοντέλου.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία αυτών όπως προδιαγράφεται από το μοντέλο CORE για την Ελληνική επικράτεια, αποτυπώνονται στο Σχήμα 3.

Σχήμα 3. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Σχήμα 6. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αντιστροφή της πορείας του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), τείνουν να επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία μας για τη συνέχιση της πτωτικής πορείας. Διαφαίνεται ότι εάν συνεχιστεί η ίδια πορεία και με διατήρηση του lockdown μέχρι και τις 14 του Δεκεμβρίου, θα φθάσουμε σε μέση εβδομαδιαία τιμή στα 1000 κρούσματα. Συνεχίζουμε όμως να είμαστε επιφυλακτικοί για την κατάσταση που θα μπορούσε να επιφέρει η μη ελεγχόμενη μερική άρση του lockdown στην περίοδο των γιορτών, υποβοηθούμενη τόσο από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο τέλος Δεκεμβρίου, όσο και από την ψυχολογική κόπωση των πολιτών, αλλά και την τάση που θα υπάρχει για οικογενειακές συγκεντρώσεις

Πηγή: enikos.gr
Previous ArticleNext Article