Λάρισα

Πότε έρχεται ο χειμώνας στον Νομό Λάρισας – Τι καιρό θα έχουμε τα Χριστούγεννα

Δεκέμβρης μήνας και ακόμη δεν έχει χειμωνιάσει. Οι θερμοκρασίες είναι σε καλά για την εποχή επίπεδα στο νομό Λάρισας. Τι χειμώνα θα έχουμε φέτος και τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα καθώς όλο και θα πάμε μια βόλτα,  παρά το ότι θα είναι σε ισχύ τα μέτρα για την πανδημία. Είναι επίσης αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ζούμε στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο ήπιους χειμώνες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε στην εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Λαρισαίος μετεωρολόγος κ. Φάνης Τακούδης. «Καταρχήν φαίνεται να έχουμε ήπιο χειμώνα. Αν δούμε τον καιρό μέχρι τα μέσα του Γενάρη θα τον χωρίσουμε σε τρία κομμάτια. Το πρώτο διάστημα αφορά από σήμερα έως τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό το διάστημα ο καιρός θα είναι όπως τις τελευταίες ημέρες. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κινούνται ανάμεσα στους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή μας τις περισσότερες ημέρες. Ίσως να δούμε κάποιες ημέρες να είναι στους 11-12 βαθμούς. Θα έχουμε βροχές κατά  διαστήματα. Δεν θα είναι αξιόλογες, αλλά θα συντηρήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα», σημείωσε.

Το δεύτερο κομμάτι που περιέγραψε ο Λαρισαίος μετεωρολόγος  είναι αυτό των εορτών. «Μιλάμε για το διάστημα από τις 21 Δεκεμβρίου έως και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Εκείνες τις ημέρες θα καταλάβουμε Χειμώνα. Καθώς ο Σιβηρικός αντικυκλώνας απλώνεται προς το Αιγαίο και θα φέρει ψυχρές αέριες μάζες. Οι θερμοκρασίες θα είναι χειμωνιάτικες ως προς τις μέγιστες αλλά και τις ελάχιστες τιμές τους. Αυτό θα ισχύει και στις πεδινά τμήματα στην περιοχή μας. Θα δούμε θερμοκρασίες από -2 βαθμούς Κελσίου έως 8-10 βαθμούς Κελσίου. Θα έχουμε χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές του ν. Λάρισας και αρκετές βροχές στα πεδινά. Ίσως αυτές τις χιονοπτώσεις να τις δούμε και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Αυτό είναι το διάστημα του χειμώνα», περιγράφει.

Το τρίτο τμήμα της πρόγνωσης αφορά το διάστημα από τις αρχές του νέου έτους έως και τα μέσα Ιανουαρίου. «Βλέπουμε αντικυκλωνικές καταστάσεις στη νότια Ευρώπη. Αυτές θα επηρεάσουν και εμάς πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε ηπιότερες θερμοκρασίες. Όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, λίγο πάνω από το μηδέν. Οι μέγιστες θα ξεπερνούν τους 10 βαθμούς. Ίσως φτάσουμε κάποιες φορές και τους 13-14 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει ο κ. Τακούδης. Για μετά τις 15 Ιανουαρίου δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόγνωση.

Μιλώντας και αναλύοντας το φαινόμενο με τους ήπιους χειμώνες των τελευταίων ετών είπε πως «υπάρχουν πολλοί παράγοντες, δεν είναι απαραίτητα μόνο η κλιματική αλλαγή. Είναι θέμα η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τους ρύπους. Οι κλιματικές αλλαγές στην Μεσόγειο επηρεάζονται από δύο κυμάνσεις που είναι στο Ειρηνικό Ωκεανό, το Ελ Νίνιο και τα Λα Νίνια. Αυτά δημιουργούν καταστάσεις που διαρκούν κάποια χρόνια. Είναι περιοδικά φαινόμενα που τα βλέπουμε να εκδηλώνονται ανά 5-7 χρόνια. Το Ελ Νίνιο φέρνει ήπιες καιρικές καταστάσεις ενώ αντίθετα το Λα Νίνια  έχει πιο έντονα φαινόμενα όταν επιδρά», κατάληξε ο Λαρισαίος μετεωρολόγος.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article