Λάρισα

Πόσοι είναι οι άνεργοι στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – Ποιοι έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την ανεργία

Για την ανεργία αλλά και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο η κα Όλγα Τσιούρβα Περιφερειακή Διευθύντρια Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ. «Στην Π.Ε Λάρισας σήμερα έχουμε 29488 ανέργους. Τον Οκτώβριο του 2020 οι άνεργοι στη χώρα μας ήταν 1.043.743,έναν μήνα μετά τον Νοέμβριο είχαμε 1.153.000. Το Νοέμβριο του 2019 οι άνεργοι ήταν 1.083.000. Βλέποντας τα στοιχεία έχουμε αύξηση και από τον Οκτώβριο στο Νοέμβριο αλλά και σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτά τα στοιχεία είναι σε περίοδο που δεν επιτρέπονται οι απολύσεις. Τον Οκτώβριο φαίνεται πως έκλεισαν όπως κάθε χρόνο πολλές εποχικές επιχειρήσεις. Είμαστε σε μια κατάσταση αναμονής για το επόμενο διάστημα», αναφέρει.

Τα στοιχεία που παραθέτει η κα Τσούρβα είναι πολύ σημαντικά. Από το περίπου 1 εκ. των ανέργων οι 410.000 είναι άντρες και οι 700.000 είναι γυναίκες. «Είναι αλήθεια από τα νούμερα ότι οι γυναίκες χτυπιούνται πολύ περισσότερο από την ανεργία. Τι πιστεύετε; Αν υπήρχε μια θέση εργασίας ποιον θα έπαιρναν πιο εύκολα, έναν άντρα ή μια γυναίκα; Όμως υπάρχει και ακόμη κάτι πολύ κακό. Η ηλικιακή ομάδα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την ανεργία είναι άνθρωποι από 30-44 ετών. Πρόκειται για το 35,92% των ανέργων της χώρας. Επίσης οι 517.000 άνεργοι είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», επισημαίνει.

Ποιοι προσλαμβάνουν εν μέσω lockdown

Παρά το γεγονός ότι έχουμε κατεβασμένα τα ρολά στην αγορά φαίνεται πως κάποιοι κλάδοι που συνεχίζουν να λειτουργούν κάνουν προσλήψεις εν μέσω πανδημίας. «Κι όμως υπάρχουν κλάδοι που προσλαμβάνουν αυτόν τον καιρό. Αναφέρομαι στα super market και τα φαρμακεία και τα λογιστικά γραφεία», αναφέρει.

Το ερώτημα είναι τι ζητούν οι επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ -ως προσόντα- για να προσλάβουν έναν άνεργο; «Χρειάζεται εξειδίκευση αλλά και ευελιξία στην αγορά εργασίας. Είναι πράγματα που πρέπει να έχει ο υποψήφιος εργαζόμενος. Αν κάποιος για παράδειγμα δούλευε σε ένα καφέ και έκλεισε πρέπει να δει που αλλού μπορεί να δουλέψει», υποστηρίζει η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Τέλος αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που τρέχει αυτή την στιγμή είναι ένα πρόγραμμα που λέγεται «προεργασία», τρέχει στη Θεσσαλία και αφορά ανέργους από 18-30 ετών που τα τελευταία χρόνια έχουν αποφοιτήσει από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό επίπεδο. Η επιδότηση είναι εξασφαλισμένη μαζί για 7 μήνες από τον ΟΑΕΔ.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article