Αθλητισμός

Πώς ο Οράσιο Μοράλες έζησε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία!

Ο Οράσιο Μοράλες από την περασμένη Παρασκευή ανήκει στο «βυσσινί» club του παραδείσου, έχοντας προσφέρει ως παίκτης και ως προπονητής σημαντικές υπηρεσίες στην ΑΕΛ.

Ο Μοράλες μπορεί να ήταν μέλος στην τεχνική ηγεσία της πρωταθλήτριας ΑΕΛ, ωστόσο έζησε και τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία του πλανήτη στη Λίμα του Περού στον αγώνα των προκριματικών του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ Περού και Αργεντινής στις 24 Μαΐου του 1964. Μάλιστα ήταν πρωταγωνιστής στην ποδοσφαιρική φάση που έγινε η αφορμή να ξεσπάσουν τα μεγαλύτερα επεισόδια στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που κατέληξε σε τραγωδία με 328 νεκρούς και με περισσότερους από 500 σοβαρούς τραυματισμούς.

Η ομάδα της Αργεντινής προηγείτο με 1-0, μέσα στο κατάμεστο γήπεδο της Λίμα με 53.000 φιλάθλους (ενώ χωρούσε κανονικά 48.000). Δύο όμως λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, το Περού ισοφάρισε με τον Ουρουγουανό διατητή, Angel Eduardo Pazos, να ακυρώνει το τέρμα των γηπεδούχων. Η φάση είχε πρωταγωνιστή τον Οράσιο Μοράλες που προσπάθησε να διώξει, αλλά μπήκε δυνατά στη φάση ο παίκτης του Περού Βίκτωρ «Kiko» Lobation και στη συνέχεια η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Ο διαιτητής ακύρωσε το τέρμα ως επιθετικό φάουλ επάνω στον Μοράλες.

Το αφηνιασμένο πλήθος εισέβαλε στο γήπεδο για να λιντσάρει τον διαιτητή και η αστυνομία παρενέβη με όλα τα μέσα που διέθετε. Οι συμπλοκές στον αγωνιστικό χώρο γρήγορα μετατράπηκαν σε γενική επίθεση με δακρυγόνα κατά των θεατών στις εξέδρες, οι οποίοι τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Ο αγώνας ωστόσο δεν είχε λήξει και πολλές από τις πόρτες του εθνικού σταδίου της περουβιανής πρωτεύουσας ήταν κλειδωμένες. Οι θεατές συνωστίστηκαν στους αδιέξοδους διαδρόμους. Πολλοί έχασαν τις αισθήσεις τους, ενώ λίγα λεπτά αργότερα 328 άτομα ήταν νεκρά από ασφυξία, ποδοπατημένα μέχρι θανάτου. Μάλιστα, η τραγωδία συνεχίστηκε και έξω από το στάδιο, όπου ο μαινόμενος όχλος επιδόθηκε σε ένα όργιο καταστροφής, πυρπολώντας καταστήματα, αυτοκίνητα και εργοστάσια με αποτέλεσμα 500 άτομα να τραυματιστούν σοβαρά.

Ο Μοράλες μετά από αυτήν την τραγωδία κατάλαβε, όπως μας είχε πει σε ανύποπτο χρόνο, ότι το πιο σημαντικό είναι η ζωή του ανθρώπου και το γεγονός αυτό ήταν ένας από τους λόγους που έγινε ένας μειλίχιος χαρακτήρας χωρίς να επιδιώκει τα πλούτη, ενώ παράλληλα διαπίστωσε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι το πιο σημαντικό στη ζωή. Αυτό που μετράει είναι οι ανθρώπινες ζωές.
Γι’ αυτό μετακινούνταν διαρκώς με ένα μηχανάκι, πάντα χαμογελαστός και με καλά λόγια για τον καθένα. Όταν έχεις ζήσει μια τέτοια κατάσταση όλα τα άλλα φαίνονται απλά.
Στα αποδυτήρια του γηπέδου της Λίμα “Εστάδιο Νασιονάλ” πολιορκήθηκαν ο διαιτητής αλλά και οι παίκτες της Αργεντινής. Ο φόβος αυτός τον έκανε πιο δυνατό στη ζωή και καλλιέργησε πολλές αρετές… Μια ιστορία που φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας αφού ο ίδιος απέφευγε πάντα να μιλήσει γι’ αυτό.

ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Στο Ολυμπιακό τουρνουά που έγινε στο Τόκιο, ο Μοράλες έπαιξε και στα δύο παιχνίδια στις 12 Οκτωβρίου κόντρα στην Γκάνα (1-1) και είχε συμπαίκτες τους: Κέχας, Μπερτολότι, Μόρι, Περφούμο, Σεσάνα, Μοράλες, Μαλέο, Μανφρέντι, Καμπρέρα, Μπούλ, Τόχο, ενώ στις 14 Οκτωβρίου έχασε η ομάδα του από την οικοδέσποινα Ιαπωνία με 3-2 και έπαιξαν οι: Κέχας, Μπερτολότι, Μόρι, Περφούμο, Σεσάνα, Μοράλες, Ρίσο, Μανφρέντι, Καμπρέρα, Ντομίγκεζ, Οτσόα.
Η ολυμπιακή ομάδα της Αργεντινής τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου και αποκλείστηκε της συνέχειας του τουρνουά. Στον όμιλο ήταν να αγωνιστεί και η Ιταλία αλλά δεν έπαιξε τελικά.

Πηγή: Του Σωτήρη Κέλλα / εφημερίδα Ελευθερία

Previous ArticleNext Article