Ελασσόνα

Ποια περιοχή στην Ελασσόνα κινδυνεύει με κατολισθήσεις

Οι εικόνες από τον «Ιανό» στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα είναι ακόμη νωπές. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι αυτή η νέα κλιματική κρίση άνοιξε την συζήτηση για να δούμε σε ποιες περιοχές της Θεσσαλίας ενδέχεται να έχουμε φαινόμενα κατολισθήσεων λόγω των έντονων φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας και η ομάδα του από την περίοδο που χτύπησε ο Ιανός την δυτική Θεσσαλία βρίσκεται συχνά στην περιοχή μας μελετώντας την εξελικτική πορεία του φαινομένου που προκαλεί κατολισθήσεις και αλλάζει το ανάγλυφο ολόκληρων περιοχών. Βρεθήκαμε μαζί του στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα, εκεί όπου σπίτια και δρόμοι καταρρέουν και μιλήσαμε για τις περιοχές του Θεσσαλικού χώρου που έχουν ανάλογα προβλήματα. Ο καθηγητής εκτός από την δυτική Θεσσαλίας χτυπά το «καμπανάκι» και για άλλες περιοχές. Κάποιες από αυτές είναι στο νομό Λάρισας.

«Στην περιοχή της Λάρισας κινδυνεύουν με κατολισθήσεις κυρίως οι παράκτιες περιοχές, αυτές που είναι προς την πλευρά του Αιγαίου. Επίσης έχουμε σημάνει και κάποιες περιοχές στον Κοκκινοπηλό Ελασσόνας. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται επάνω σε γεωλογικούς σχηματισμούς οι οποίοι είναι σαθροί. Στις υπόλοιπες περιοχές του ν. Λάρισας έχουμε ήπιες μορφολογικές κλήσεις. Έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν πάρα πολύ τον Κίσσαβο, το Όλυμπο αλλά και κάποιες περιοχές της Αγιάς. Θυμάστε την κατολίσθηση στα Τέμπη. Εκεί είχαμε καταγράψει τουλάχιστον 17 μεγάλες κατολισθήσεις. Θυμάστε ότι για μήνες από τα Τέμπη δεν υπήρχε πρόσβαση και όλη η κίνηση γινόταν από τα παράλια», αναφέρει.

Ο καθηγητής μιλά και άλλες περιοχές στην υπόλοιπη Θεσσαλίας που ενδέχεται να έχουν σημαντικά προβλήματα με κατολισθήσεις. «Τέτοιες είναι η περιοχή του Βόλου, όπου έχουμε μεγάλες κατολισθήσεις κυρίως στο ορεινό Πήλιο. Είναι η περιοχή που βρίσκεται από την πλευρά του Αιγαίου. Μιλάμε για το Πουρί, την Αργαλαστή αλλά και άλλα σημεία. Το νότιο Πήλιο δεν έχει τέτοια φαινόμενα. Τα Τρίκαλα και ιδίως η δυτική περιοχή έχει μεγάλο πρόβλημα. Μιλάμε για τα όρη Κόζιακα και για την Πίνδο. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην Ελάτη, το Περτούλι, την Γλυκομηλιά, αλλά και άλλες περιοχές. Στην ίδια κατάσταση είναι και η δυτική περιοχή του ν. Καρδίτσας. Αυτή η περιοχή είναι χώρος ανάπτυξης κατολισθήσεων», σημειώνει.

Πως μπορούμε να θωρακίσουμε τέτοιες περιοχές πριν έρθουν τα χειρότερα, ρωτάμε τον καθηγητή. «Καταρχήν δεν υπάρχει γενικότερα σχεδιασμός. Δεν συμβαίνει τώρα. Δεν υπήρχε ποτέ σχεδιασμός. Είχε γίνει μια προσπάθεια αποτύπωσης των φαινομένων στο θεσσαλικό χώρο, την είχαμε κάνει από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά έκτοτε μια συνολική στρατηγική μελέτη για την περιοχή, δεν υπάρχει. Πρέπει να δούμε και τις δύο όψεις. Αρχικά πρέπει να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία σε μια περιοχή για να μην απομονωθούν χωριά και ορεινοί πληθυσμοί. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι να έχουμε μια μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού, στις περιοχές που έχουν το πρόβλημα. Έτσι θα θέσουμε τους κύριους στόχους για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αυτός θα περιλαμβάνει αλλαγή χάραξης οδικών αξόνων και πολεοδομική διευθέτηση στις περιοχές που έχουν πρόβλημα.  Έτσι αποφεύγουμε περιοχές που είναι σαθρές και οδηγούμε την ανάπτυξη σε άλλες περιοχές. Επίσης θα πρέπει τα καινούργια έργα να κατασκευάζονται με τα νέα δεδομένα. Γιατί τώρα ποια μπαίνουμε στην νέα εποχή της κλιματικής κρίσης όπου τα πράγματα έχουν αλλάξει», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article