Ελασσόνα

Παρουσιάστηκαν επετειακές εκδόσεις του Δήμου Ελασσόνας

Στην παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του 1ουΣυνεδρίου Τοπικής Ιστορίας(…που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελασσόνα) καθώς και της ειδικής επετειακής έκδοσης των 21 γνωστών και άγνωστων Ολύμπιων αγωνιστών της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου προχώρησε ο Δήμος Ελασσόνας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συγκεκριμένη παρουσίαση που συντόνισε ο Πολιτισμολόγος, Msc, MA Ευάγγελος Τσακνάκης παρουσιάστηκαν οι επετειακές εκδόσεις αντίστοιχα από την Δρ. Επιστημών της Αγωγής (Ειδίκευση στην Κοινωνική Λαογραφία), Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Ευαγγελία Ράπτου και τον Εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστα Σπανό.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση και στην επιτυχία του Συνεδρίου, τους συμμετέχοντες ερευνητές, εισηγητές και συνέδρους, τονίζοντας με νόημα: «Οι εκδόσεις του Δήμου Ελασσόνας συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενισχύοντας παράλληλα την αίσθηση του ανήκειν και την εθνική υπερηφάνεια». Τέλος, προανήγγειλε τη διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας, που ήδη προετοιμάζεται για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Παρουσιάζοντας την έκδοση των πρακτικών του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας η Ευαγγελία Ράπτου «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα:
«Η τοπική Ιστορία ανατροφοδοτεί την τοπική ταυτότητα και αυτογνωσία, αλλά δείχνει και το μέγεθος της συμβολής μιας τοπικής κοινωνίας στις ευρύτερες κοινωνικές, τοπικές και ιστορικές εξελίξεις. Η τοπική ιστορία είναι η προσωπικότητα του πολιτισμού».
Με τη σειρά του, ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου και ιστορικός Κώστας Σπανός, αναφέρθηκε στους γνωστούς και άγνωστους 21 Ολύμπιους αγωνιστές της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου, που είναι:
Πάνος Ζήδρος, Γεωργάκης Ολύμπιος, Πάνος Τσάρας, Νικοτσάρας, Αρσένιος Περραιβός, Πούλιος Ταμπάκης, Τζαχείλας Δήμος, Χριστόφορος Περραιβός, Ιωσήφ των Ρωγών, Μπατόπουλος Δημήτριος – Ελασσόνας, Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, Κώστας Τσάρας, Παναγιώτης Τσάρας(Τζαρόπουλος), Μπατόπουλος Θεόδωρος, Καλατζής Δημήτριος, Μιχαήλ Ιωάννης, Κωνσταντίνου Δημήτριος, Μπατόπουλος Παναγιώτης, Φιλίππου Ελευθέριος, Χριστοδούλου Δήμος, Χριστοδούλου Τριαντάφυλλος.
Υπενθυμίζεται πως σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκαν δωρεάν οι τόμοι των εκδόσεων.
Ανάμεσα στις παρουσίες: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρανίκας, Χρήστος Παπαδημητρίου, Γιάννης Καριπίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Ιπποκράτης Τζιουμακλής, εκ μέρους του Α.Τ.Α. ο υποσμηναγός Χρήστος Αλεξανδρής, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο ανθυπασπιστής Αχιλλ. Λιάκος, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Ζωή Φτίκα, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφ. Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας Αναστ. Δαραράς, αντιπροσωπεία της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Αεροπορίας Λάρισας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.ά.
Ευχές έστειλαν οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας.
Πηγή: Εευθερία:Του Γιάννη Μουκίδη
Previous ArticleNext Article