Ελασσόνα

Πάρκο ανεμογεννητριών στον Όλυμπο 33 ΜW προκαλεί αντιδράσεις

Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει ο Θανάσης Παιδής στον σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει εταιρείες, ώστε να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στον Όλυμπο.
Αυτή η παρέμβαση του Θανάση Παιδή – που αποτελεί συνέχεια πρωτοβουλιών που έλαβε όταν υπήρχαν αντίστοιχα σχέδια κατά το πρόσφατο παρελθόν – προέκυψε μετά την υποβολή προς αξιολόγηση στη ΡΑΕ αιολικού σταθμού 6 Ανεμογεννητριών, ισχύος 33 MW, σε μια περιοχή του Ολύμπου που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Αναλυτικά, η χωροθέτηση έγινε σε δασικές εκτάσεις κοντά στα χωριά Καρυά του Δ. Ελασσόνας και Καλλιπεύκη του Δ. Τεμπών, νοτίως του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στους βόρειους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου στη θέση Tούμπα Ελασσόνας. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη περιοχή απέχει περίπου 1,5 χλμ. από τον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (Τ.Κ.Σ.) Κάτω Όλυμπος – Καλλιπεύκη και την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) Κάτω Όλυμπος, Όρος Γκονταμάνι και Κοιλάδα Ροδιάς. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τόπο του οποίου τα χαρακτηριστικά κάθε άλλο παρά επιτρέπουν την υλοποίηση σχεδιασμών όπως αυτός της δημιουργίας αιολικού πάρκου.
Σε δήλωσή του ο Θανάσης Παιδής επισημαίνει τα εξής: «Είμαστε υπέρ της “Πράσινης” Ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να στεκόμαστε απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βασική προϋπόθεση, όμως, ώστε αυτές οι παρεμβάσεις να αποδίδουν τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες είναι να αναπτύσσονται μετά από αυστηρούς ελέγχους όλων των περιβαλλοντικών όρων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτουν οι περιοχές όπου πρόκειται να εγκατασταθούν.
Σε ότι αφορά τον Όλυμπο – που αποτελεί παγκόσμιο μνημείο, του οποίου η εμβέλεια φτάνει σε όλη την Υφήλιο – οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πλήρως εναρμονισμένες με τους βασικούς κοινούς στόχους που δεν είναι άλλοι από την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των τεράστιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του αγροδιατροφικού τομέα σε συνδυασμό με τις ήπιες μορφές τουρισμού.
Προφανώς, μετά από όλα αυτά είναι αδιανόητο στο μυθικό βουνό του Ολύμπου να εξετάζεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών» υπογραμμίζει, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.

Previous ArticleNext Article