Ελασσόνα

Πανηγυρίζει το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας

Πανηγυρίζει σήμερα Κυριακή το γραφικό εκκλησάκιτης Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται στον βράχο ανάμεσα στη διαδρομή Τσαριτσάνης – Ελασσόνας.
Σήμερα,  πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας, Θεία Λειτουργία.
Χαρακτηριστικά, τα όσα «καταθέτει» για το συγκεκριμένο σπήλαιο και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας ο Ελασσονίτης εκπαιδευτικός Αθαν. Νταγιάκης:
«Βορειοδυτικά της Τσαριτσάνης και στη μέση περίπου του δρόμου για την Ελασσόνα, υπάρχει κτισμένο μέσα σε φυσικό ή τεχνικό κωνοειδές σπήλαιο το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Η παράδοση λέει πως το σπήλαιο ίσως να λοξεύθηκε από κάποιον Βυζαντινό Αυτοκράτορα ή από τους Σλάβους κατά την περίοδο που κυριεύσανε την Τσαριτσάνη. Λόγω του απομακρυσμένου και του κτίσματος επί του βράχου, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν κρησφύγετο Μακεδονομάχων, αποσπασμάτων, ληστών κ.λπ. Σήμερα, για τη διευκόλυνση των επισκεπτών και προσκυνητών έχει κατασκευαστεί πέτρινη σκάλα…».
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η γιορτή της Αγίας Μαρίνας στο συγκεκριμένο γραφικό εξωκλήσι, ανάμεσα στην Ελασσόνα και στην Τσαριτσάνη, αποτελεί ακόμα ένα ζωντανό «κομμάτι» της ιστορίας και της παράδοσης της Ελασσόνας και της Τσαριτσάνης, που συνεχίζει αδιάλειπτα τον δρόμο της, «ξυπνώντας» άσβεστες μνήμες στους παλαιότερους, ντόπιους και επισκέπτες.

eleftheria.gr-Γιάννης – Μουκίδης

 

Previous ArticleNext Article