Ελασσόνα

«Πανδαισία» ύμνων και ψαλμών της Μεγάλης Εβδομάδος στην εκδήλωση της Ι.Μ. Ελασσώνος

«Πλημμύρισε» ύμνους και ψαλμωδίες της Μεγάλης Εβδομάδος η Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας στη «γεμάτη» προσεγμένη επίκαιρη εκδήλωση με τον τίτλο «Ερχόμενος ο Κύριος», που διοργάνωσε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, σε συνεργασία με τις χορωδίες «Χορός Αγγελικός», «Music Arte» και «Θεσσαλοί Μελωδοί».
«Πρωταγωνιστές» της βραδιάς – μουσικής και εκκλησιαστικής περιδιάβασης στο Θείο Πάθος της Μεγάλης Εβδομάδος τρεις γνωστές χορωδίες της περιοχής: η Βυζαντινή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας «Χορός Αγγελικός»(με τη διεύθυνση του Γιώργου Καραγιαννάκη), η μεικτή χορωδία της Ελασσόνας «Music Arte»(με τη διεύθυνση του Κώστα Μάτη) και η Βυζαντινή χορωδία του Συλλόγου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Θεσσαλοί Μελωδοί»(με χοράρχη τον Γιώργο Λεμονόπουλο).
Μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και συγκίνησης, φρόντισαν να «καταθέσουν» επιλεγμένα δείγματα του υμνολογικού πλούτου της Εκκλησίας μας μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο «οικοδεσπότης» μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων ευχαρίστησε τις τρεις χορωδίες για το έργο τους και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία της, μετά από ένα μεγάλο διάστημα χωρίς εκδηλώσεις, εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων.
Χαρακτηριστικά τα όσα «κατέθεσε» ο μητροπολίτης Ελασσώνος: «Τα δύο τελευταία χρόνια αναστείλαμε πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις μας. Σήμερα, δειλά δειλά, προσπαθούμε να επανακινήσουμε και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Είναι σημαντικό το έργο που επιτελούν οι τρεις χορωδίες με τους χοράρχες τους, τον κ. Γ. Καραγιαννάκη, τον κ. Κ. Μάτη και τον κ. Γ. Λεμονόπουλο. Η Βυζαντινή μουσική είναι μία ολόκληρη επιστήμη. Θέλω να βγάλουμε καλούς ιεροψάλτες. Είναι σημαντικό ο ιεροψάλτης να έχει μουσική παιδεία…». Τέλος, ο κ. Χαρίτων προανήγγειλε αλλαγές στο πρόγραμμα των Επιταφίων της Μ. Παρασκευής. Όπως είπε, το βράδυ της Μ. Παρασκευής, οι Επιτάφιοι θα κάνουν κανονικά την Περιφορά στα όρια των ενοριών τους αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνάντηση όλων των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή συνωστισμού.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη – eleftheria.gr
Previous ArticleNext Article