Λάρισα

Π.Ε. Λάρισας: Τα παράλια που «χτυπιούνται», τα παράλια που αντιστέκονται

Τα παράλια της Λάρισας είναι μια «πονεμένη» ιστορία. Από τον Ρακοπόταμο ως και το Καστρί Λουτρό κρύβουν μια παράξενη μαγεία. Μια ομορφιά και μια γοητεία που δεν την ήξεραν οι περισσότεροι στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη ήταν μεγάλη και συνεχόμενη με αποτέλεσμα να γίνουν γνωστά και να αποτελέσουν για αρκετό κόσμο ιδανικό προορισμό.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα σε καμία περίπτωση. Οι επαγγελματίες στο χώρο των ενοικιαζόμενων δωματίων, των ξενοδοχείων, του καφέ και της εστίασης, αλλά και των υπόλοιπων καταστημάτων γνωρίζουν πως ότι βήμα προόδου έχει γίνει, έγινε με μεγάλη δυσκολία και πολλές προσπάθειες. Ο λόγος είναι πως τα παράλια της Λάρισας χτυπιούνται διαρκώς και σχεδόν σε ετήσια βάση από τα καιρικά φαινόμενα. Ειδικά τους χειμώνες τα παράλια μετατρέπονται σ’ ένα άγριο τοπίο λόγω της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να χρειάζονται αρκετό χρόνο να συνέλθουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι υποδομές της περιοχής. Η Larissanet με αφορμή το γεγονός πως μια νέα τουριστική περίοδος αρχίζει, επιχειρεί μια αναδρομή σε όλες εκείνες τις στιγμές που «πλήγωσαν» τα όμορφα παράλια. Που όμως αντιστέκονται και επιμένουν να αποτελούν πρώτο προορισμό για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Λάρισα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Εθνική οδός

Για μια μεγάλη χρονική περίοδο στα τέλη της δεκαετίας 2000 ο κεντρικός δρόμος των παραλίων της Λάρισας αποτέλεσε και κεντρικό… αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας αφού τμήμα της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών είχε απενεργοποιηθεί λόγω της πτώσης των βράχων. Τότε οι λουόμενοι για να κατέβουν στην παραλία ή για να επιστρέψουν από αυτήν έπρεπε να προσέχουν ιδιαίτερα αφού η κίνηση ήταν κάτι παραπάνω από αυξημένη.

Η γέφυρα Καλατράβα

Η γέφυρα «Καλατράβα» όπως αποκαλείται από τους περισσότερους δόθηκε στην κυκλοφορία το 2008 και έγινε μεγάλος ντόρος καθώς ήταν και είναι μια κατασκευή ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής.Από τότε μέχρι σήμερα ωστόσο μια φορά έχει ανοίξει μια τρύπα σε περίοδο κακοκαιρίας, άλλες φορές έχει σκεπαστεί από το νερό λόγω της οργής της φύσης ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια ένα παιδί κινδύνεψε να πνιγεί αφού έπεσε σε φρεάτιο – παγίδα.

 

Η καταιγίδα «Μέδουσα»

Στα μέσα Ιουλίου του 2017 η καταιγίδα με το όνομα «Μέδουσα» κάνει την εμφάνισή της στα παράλια της Λάρισας προκαλώντας πολλά προβλήματα τόσο εκεί όσο και σε πολλές άλλες περιοχές του νομού. Στον παραλιακό δρόμο Αγιοκάμπου – Καρίτσας καταγράφονται πτώσεις βράχων.

 

 

Ο Ιανουάριος του 2018

Σκληρός αποδείχθηκε ο Γενάρης του 2018 για τα παράλια του Δήμου Αγιάς. Οι θυελλώδεις άνεμοι σε συνδυασμό με ισχυρή πολύωρη βροχόπτωση στα πεδινά και στα ημιορεινά από τη μια και χιονόπτωση στα ορεινά από την άλλη, δημιούργησαν προβλήματα. Τα ρέματά της φούσκωσαν για μια ακόμα φορά και τα κύματα κάλυψαν τον κεντρικό δρόμο Αγιοκάμπου – Βελίκας. Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν με ασφάλεια ενώ ζητήματα προέκυψαν και με την επικοινωνία των κατοίκων. Χρειάστηκαν να επέμβουν τα γκρέιντεργια να απομακρύνουν τα φερτά υλικά. Ανάλογες εικόνες και στα Μεσάγγαλα.

 

Το ίδιο σκηνικό το Φεβρουάριο

Ένα μήνα αργότερα του ίδιου έτους, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018 η περιοχή ξαναπλήττεται. Εκτός από το χιόνι που υπήρχε στα ορεινά, όλα τα ρέματα «φούσκωσαν» και ξανά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα η παραλιακή ζώνη ήρθε αντιμέτωπη με πλημμύρες σε δρόμους, οικόπεδα, κατοικίες και κτήματα. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς δέχθηκε πολλές κλήσεις για άντληση υδάτων και χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός ενός ζευγαριού ηλικιωμένων ανθρώπων εξαιτίας του νερού. 

Η «Διδώ» του 2019

Το καιρικό φαινόμενο «Διδώ» έφτασε στα παράλια της Λάρισας προκαλώντας ζημιές. Οι δρόμοι πλημμύρισαν και τα ρέματα ήταν ορμητικά και απειλητικά. Κανείς δεν μπορούσε να τα περάσει. Αρκετές κατοικίες υπέστησαν ζημιές. 

Η μεγάλη βροχόπτωση του Αυγούστου 2021

Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2021 μέσα σε λίγες ώρες το καλοκαίρι μεταμορφώθηκε σε Φθινόπωρο. Ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος και οι θερμοκρασίες χαμηλές. Η βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν οι χείμαρροι της περιοχής,

Η «Αθηνά» ήταν αγριεμένη

Η κακοκαιρία με το όνομα «Αθηνά» τον Οκτώβριο του 2021 χτύπησε και την περιοχή από τα παράλια του Δήμου Αγιάς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των καταστάσεων και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

– ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες – που εκδηλώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην 

Το πέρασμα του «Διομήδη»

Εντυπωσιακό ήταν και το πέρασμα του «Διομήδη» όταν η θάλασσα βγήκε στη στεριά. Για μια ακόμα φορά τα ρέματα φούσκωσαν, η μετακίνηση των πολιτών γινόταν με δυσκολία και υπήρχαν πολλές διακοπές ρεύματος.

Η επιφάνεια της θάλασσας

Προβληματισμό στους λουόμενους προκάλεσε πριν λίγες ημέρες η εμφάνιση μιας ουσίας στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο Δήμος Αγιάς καθησύχασε τους πάντες πως πρόκειται για πλαγκτόν και πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Οι αναλύσεις έδειξαν ότι πρόκειται για πλαγκτόν φαινόμενο σύνηθες για την εποχή που διανύουμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όλοι μας μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς κανένα φόβο τις υπέροχες παραλίες του Δήμου μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το κομμάτι του χωματόδρομου

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι το κομμάτι του χωματόδρομου που αποτελεί πεδίο δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στο Δήμο και ιδιοκτήτρια του οικοπέδου θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους οδηγούς αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό δεν έχει βρεθεί λύση για το σημείο κι έτσι δεν έχει επιτραπεί στα συνεργεία να ασφαλτοστρώσουν το κομμάτι.

Μέδουσες

Πέρυσι οι μέδουσες έκαναν αισθητή την εμφάνισή τους σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Οι περισσότερες βέβαια από αυτές που εμφανίστηκαν στα παράλια της Λάρισας σε γενικές γραμμές ήταν ακίνδυνες και δεν τσιμπούσαν τους λουόμενους. Φέτος οι ειδικοί κάνουν λόγο για την ύπαρξη της μωβ μέδουσας η οποία ωστόσο δεν έχει φτάσει στα μέρη της Λάρισας.

Τα έργα της Περιφέρειας

Βλέποντας όλα αυτά τα άσχημα να συμβαίνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σηκώσει μανίκια και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός το βλέπει πλέον ως προσωπικό στοίχημα το γεγονός πως πρέπει να γίνουν έργα ουσίας στην περιοχή. Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε πως ήταν σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα αποκατάστασης ρεμάτων στις περιοχές Αγιοκάμπου και Βελίκας του Δήμου Αγιάς. Πρόκειται για τα ρέματα Πουρί και Πλατανιάς όπου γινόταν εργασίες καθαρισμού, τοποθετούνται συρματοκιβώτια και γίνεται τσιμεντόστρωση.

Οι εργασίες εντάσσονται στο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον καθαρισμό 22 ρεμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Αγιάς, Μελιβοίας και Ευρυμενών και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.Παράλληλα κατασκευάζεται τεχνικό έργο, για την ομαλή ροή των υδάτων, στον παραλιακό άξονα Βελίκας πριν τα Βραχάκια.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Previous ArticleNext Article