Λάρισα

«Όλυμπος»: Εξαγορά της βουλγαρικής United Milk Company

Στην τρίτη εξαγορά της μέσα στο 2022 και τη δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα προχώρησε η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (Ολυμπος, Τυράς) των αδερφών Μιχάλη και Τάκη Σαράντη, επιβεβαιώνοντας την πάγια στρατηγική της εταιρείας για επέκταση εντός και εκτός Ελλάδας μέσω απόκτησης του ελέγχου ή μειοψηφικού ποσοστού άλλων εταιρειών. Χθες ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» και τη «ΔΕΛΤΑ» του ομίλου Vivartia για την απόκτηση από την πρώτη του 100% της United Milk Company (UMC), θυγατρική της «Δέλτα Τρόφιμα» στη Βουλγαρία. Μπορεί λοιπόν οι αδερφοί Σαράντη να μην απέκτησαν ποτέ τη ΔΕΛΤΑ ή ακόμη και τη Vivartia που αποτελούσε, σύμφωνα με τους ίδιους, διακαή πόθο, πήραν τελικά, όμως, ένα κομμάτι της.

Με την κίνηση αυτή η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», που ήδη από το 2003 δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία με την TYRBUL SA, διαθέτοντας εργοστάσιο που παρασκευάζει κυρίως κίτρινα τυριά, ενισχύει την παραγωγική της βάση στη γείτονα, αλλά και το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της. Η έδρα της UMC βρίσκεται στο Πλόβντιβ (γνωστή και με το ελληνικό όνομα Φιλιππούπολη), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Η εταιρεία παράγει φρέσκο γάλα, γιαούρτι, αλλά και τυροκομικά προϊόντα. Δραστηριοποιείται τόσο στην τοπική αγορά όσο και στο εξωτερικό με πωλήσεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Λίβανο, Καναδά και Ρωσία. Η UMC, η οποία μετράει πολλές δεκαετίες ζωής, δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση πολλών παραγωγικών μονάδων, εξαγοράστηκε από την Global Finance το 2003 και πουλήθηκε στη Vivartia το 2007. Οι πωλήσεις της UMC το 2021 διαμορφώθηκαν σε 52,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 5,15 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 1,65 εκατ. ευρώ. Η UMC απασχολεί 500 εργαζομένους.

Ο τζίρος της βουλγαρικής εταιρείας, που ήταν θυγατρική της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, διαμορφώθηκε το 2021 σε 52,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» που διαθέτει εργοστάσιο και στη Ρουμανία, ανακοίνωσε στις 26 Αυγούστου την εξαγορά του 49% της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας «Κουρούσιης» με δικαίωμα διοίκησης και πρόβλεψη για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών σε δεύτερο χρόνο. Στην Κύπρο, άλλωστε, η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία κατασκευάζει εργοστάσιο παρασκευής χαλουμιού. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» απέκτησε μέσω πλειστηριασμού το εμπορικό σήμα «ΑΓΝΟ» και περιουσιακά στοιχεία της κάποτε κραταιάς βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας. Ο όμιλος «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» πραγματοποίησε το 2021 κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ, παραμένοντας η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα. Διαθέτει 7 εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία και απασχολεί 1.550 άτομα.

Τι κερδίζει από την άλλη η ΔΕΛΤΑ με την κίνηση αυτή; Οπως επισημαίνουν κύκλοι της διοίκησης, η ΔΕΛΤΑ κεφαλαιοποιεί την επιτυχημένη πορεία της UMC, προχωρώντας στην πώλησή της με στόχο να εστιάσει περισσότερο στην ελληνική αγορά με την είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων και την παράλληλη ενδυνάμωση των υπαρχόντων σημάτων. Αν και το τίμημα της πώλησης της UMC δεν ανακοινώθηκε, πηγές της ΔΕΛΤΑ τονίζουν με νόημα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «εκποίηση περιουσιακών στοιχείων», αλλά για πώληση της εταιρείας με τίμημα αρκετές φορές πάνω από τα EBITDA της. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι και η ΔΕΛΤΑ προχώρησε πέρυσι σε εξαγορά της εμπορικής εταιρείας γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων «Γκατένιο Α.Ε.», ενώ πέρυσι ο μοναδικός μέτοχός της, το fund CVC, προχώρησε και στην εξαγορά του 70% της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Η σημασία που δίνεται και στις άλλες κατηγορίες τροφίμων προκύπτει και από την απόκτηση από τον όμιλο Vivartia πλειοψηφικού ποσοστού στις εταιρείες «Ελληνική Ζύμη» και «Αλεσις».

Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΛΤΑ ανήλθε το 2021 στα 279,57 εκατ. ευρώ από 275 εκατ. ευρώ το 2020 με καθαρά κέρδη 2,94 εκατ. ευρώ για το 2021, έναντι ζημιών 751.000 ευρώ το 2020.

kathimerini.gr

Previous ArticleNext Article