Λάρισα

Οι θέσεις του Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΥ Ν. Λάρισας αγωνιά για την κατάσταση των Κέντρων Υγείας του νομού

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα ΚΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ με την ευκαιρία του σημερινού  εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας  αλλά και με  την συμπλήρωση 36 χρόνων  λειτουργίας του πρώτου Κέντρου Υγείας της χώρας που εγκαινίασε στις 7-4-1985 στην Ελασσόνα ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ Υπουργός Υγείας Γιώργος Γενηματάς  θέλει να εκφράσει τις θέσεις του αλλά την αγωνία του για την κατάσταση που  επικρατεί στα κέντρα υγείας του νομού .

Οι Υπουργοί  της ΥΓΕΙΑΣ διαχρονικά επενδύοντας σε μια επικοινωνιακή πολιτική διαχείρισης των προβλημάτων προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τα πράγματα παρουσιάζοντας μια   εικονική πραγματικότητα ενώ συνεχίζουν να απαξιώνουν και να υποβαθμίζουν την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης που ήταν η ίδρυση του ΕΣΥ & των ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ .

Ενώ βρισκόμαστε εδώ και ένα χρόνο στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας και ενώ όλοι πλέον ομολογούν την καθοριστική συμβολή του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ στην αντιμετώπιση της πανδημίας δυστυχώς για την κοινωνία και τους πολίτες οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί δεν πολιτικές ενίσχυσης του συστήματος αλλά πολιτικές μπαλωματικού χαρακτήρα  του τύπου βλέποντας και κάνοντας χωρίς να δίνουν πραγματική διέξοδο στα προβλήματα και οι επαγγελματίες υγείας υπερβάλλοντες εαυτόν να προσπαθούν να κρατήσουν υγειονομικά όρθια την κοινωνία   . Επίσης ενώ όλοι ομολογούν ότι ΠΦΥ θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό και  σημαντικό ρόλο στην  ασφαλή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην κοινότητα δυστυχώς και έδω καμία  πολιτική μέριμνα δεν πάρθηκε ώστε να υπάρξει  σχεδιασμός για την ενίσχυση της .

Η πάγια διαχρονική μας θέση  είναι ότι Στρατηγικός  στόχος της όλης διαδικασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Π.Φ.Υ.  που θα έχει άξονα αναφοράς το Κ.Υ ή το πολυιατρείο σαν λειτουργική και όχι κτιριολογική έννοια , ότι  η πολιτεία πρέπει  να τηρήσει  την συνταγματική της υποχρέωση  για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας , υπηρεσίες οι οποίες οφείλουν να είναι ποιοτικές καθολικές προσβάσιμες και χωρίς επιπλέον καταβολή δαπάνης από τον ίδιο τον πολίτη  .

ΖΗΤΑΜΕ :

1) Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων των οργανισμών των Κέντρων Υγείας του Νομού για να υπάρξει επαρκής στελέχωση και λειτουργική αναβάθμιση .

2)  Ανάπτυξη  του ΕΚΑΒ με σταθμούς βάσης και στα Κέντρα Υγείας που σήμερα δεν διαθέτουν σταθμούς ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη κάλυψη σε 24ωρη βάση των περιοχών ευθύνης των κέντρων υγείας .

3)Αμεση λειτουργία του θεσμού των επισκεπτών ιατρών ειδικοτήτων για την πραγματοποίηση εβδομαδιαίων ιατρείων στα κέντρα υγείας.

4)  Σχεδιασμός σύγχρονων προληπτικών προγραμμάτων για την μεταφορά του κέντρου

βάρους απο την νοσοκομειακή περίθαλψη στην πρόληψη κύριο συστατικό της Π.Φ.Υ.

ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας σε τόπους δουλειάς & σε ευπαθής ομάδες

πληθυσμού .

5)   Συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώνει της ομάδες εργασίας

διαφόρων ειδικοτήτων που θα πραγματοποιούν τα προληπτικά προγράμματα.

6) Κτηριολογική αναβάθμιση των κέντρων υγείας καθώς και αναβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού

7) Aμεση ανάπτυξη του θεσμού της κατ οίκον νοσηλείας  για να υπάρχει μετά νοσοκομειακή φροντίδα και υπηρεσίες αποκατάστασης από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας . Διασύνδεση και συνεργασία με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι μετά από διάλογο για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και εμπέδωσης κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους των δύο δομών.

8) Ενταξη στα ΒΑΕ

9) Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες .

Πιστεύουμε ότι Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας , και εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και  τους κοινωνικούς φορείς  του νομού για την αμέριστη συμπαράσταση την στήριξη  και την συμβολή τους στην λειτουργία των  Κέντρων Υγείας .

Δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση του ΕΣΥ & των Κέντρων Υγείας της μεγαλύτερης Κοινωνικής Κατάκτησης της Μεταπολίτευσης  .

Previous ArticleNext Article