Ελασσόνα

Οι αφανείς «ήρωες» του Δαμασίου (φωτ.)

Τους λες και μικρούς ήρωες. Ανθρώπους που δεν περιμένουν τίποτα και από κανέναν. Πολίτες, ομάδες και υπηρεσίες, επιχειρηματίες που το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα μπράβο στα «φλας». Καμία σχέση με τις κάμερες και τα «ζήτω». Στο Δαμάσι εμφανίστηκαν πολλοί από αυτούς. Για την ακρίβεια ήταν οι πρωταγωνιστές. Ήταν όλοι αυτοί που σήκωσαν στις πλάτες τους, το βάρος μιας καταστροφής βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούσαν τους σεισμόπληκτους κατοίκους που είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγες στιγμές.

Οι πρόσκοποι όπως πάντα απέδειξαν πως το «Έσο Έτοιμος» δεν είναι ένα απλό σύνθημα μα στάση ζωής. Εκεί και οι Πυροσβέστες που ξημεροβραδιάζονταν μαζί με τους κατοίκους αφού επενέβησαν στα δύσκολα. Οι αστυνομικοί άγρυπνοι φρουροί να φροντίζουν για την ασφάλεια τόσο των κατοίκων όσο και των σπιτιών τους που είχαν πια γκρεμιστεί και η περιουσία τους ήταν εκτεθειμένη. Ο Στρατός από την πρώτη στιγμή βρέθηκε εκεί στήνοντας τις σκηνές που ήταν απαραίτητες τις πρώτες νύχτες. Τις επόμενες ημέρες στρατιώτες σερβίριζαν ένα πιάτο ζεστό φαγητό στους σεισμόπληκτους.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν λες και βρισκόταν παντού. Όπου χρειαζόταν βοήθεια έβλεπες τα μέλη του. Η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών είχε στήσει τη σκηνή της από πολύ νωρίς και συνεισέφερε όπως μπορούσε.

Στο γήπεδο του Δαμασιακού από την πρώτη στιγμή και οι ψυχολόγοι της ΘΕΨΥΠΑ καθώς γνωρίζουν πως όλα είναι θέμα ψυχολογίας σε τέτοιου είδους δύσκολες στιγμές.

Στο χώρο πάντα δραστήριο και το «Χαμόγελο του Παιδιού» με τις διοργανώσεις του να δίνουν μια νότα χαράς σε όλα τα παιδιά.

Συγγραφείς, τραγουδιστές, μουσικοί, καλλιτέχνες βρέθηκαν εκεί από μόνοι τους. Να προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν. Οι κουρείς να κουρέψουν, οι γιατροί να γιατρέψουν, οι νοσηλεύτριες να βοηθήσουν, οι αρτοποιοί να δώσουν το ψωμί τους.

Όλοι εκεί για να προσφέρουν όπως μπορούν.

Στο Δαμάσι αυτοί είναι οι ήρωες. Αυτοί οι μικροί – μεγάλοι πρωταγωνιστές που δίνουν το σύνθημα για ένα καλύτερο αύριο…

Πηγή: larissanet.gr

Previous ArticleNext Article