Ελασσόνα

Ελασσόνα: 30 οικογένειες ακόμη περιμένουν να εγκατασταθούν σε οικίσκους!

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Αύριο κλείνει ένας μήνας από εκείνη τη  Τετάρτη που χτύπησε ο εγκέλαδος τις περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Λάρισας, ανατρέποντας και γκρεμίζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τα οποία κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Για το τι έγινε αλλά και τι δεν έγινε, ένα μήνα μετά τον σεισμό μίλησε στη εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας. «Η περιοχή μας δέχθηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Η κοινωνία ανταποκρίθηκε. Η Πολιτεία έδειξε τα αντανακλαστικά της από τις πρώτες ώρες. Σίγουρα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν τακτοποιηθείς σε οικίσκους ή ενοικιασμένα σπίτια. Έχουμε ακόμη ανθρώπους που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και κάποιοι που φιλοξενούνται σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια. Όλες αυτές οι οικογένειες πρέπει να εγκατασταθούν  σε οικίσκους για μια πιο μόνιμη διαμονή. Μιλάμε για περισσότερες από 30 οικογένειες οι οποίες έχουν καταγραφεί και περιμένουν να μπουν σε οικίσκους. Υπάρχουν όμως και πολλοί ηλικιωμένοι που μένουν αυτή τη στιγμή στα παιδιά τους και δεν ξέρουμε ακόμη αν θα θελήσουν να μείνουν σε κάποιο οικίσκο. Οι οικογένειες θα πρέπει να τακτοποιούν ανάλογα και με τα τετραγωνικά των οικίσκων», αναφέρει.

150 οικογένειες ετοιμάζουν φακέλους για τα κατεστραμμένα σπίτια τους

Τι γίνεται όμως με τις διαδικασίες και τις επιδοτήσεις από το κράτος για την επισκευή ή την ανέγερση νέων οικιών; «Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο έχουν ξεκαθαρίσει πως από εδώ και πέρα θα πρέπει με τους μηχανικούς να ετοιμάσουν τους φακέλους, ώστε να πάρουν τις επιδοτήσεις για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους ή να τα επισκευάσουν. Περισσότερες από 150 οικογένειες ετοιμάζουν φακέλους για να πάρουν τις σχετικές επιδοτήσεις. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι για τους επόμενους μήνες θα πρέπει να τακτοποιηθούν  σε οικίσκους και σε τροχόσπιτα ή σε ενοικιασμένα σπίτια. Όλοι έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδανικές οι συνθήκες. Αλλά μια περιοχή που δεν είχε τέτοια φαινόμενα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν ήταν και προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Πιστεύω όμως ότι τους επόμενους μήνες όλοι θα έχουν μια εικόνα για το πότε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», περιγράφει.

Χρηματοδότηση για τις υποδομές που χτύπησε ο σεισμός,  ζητά ο δήμος

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι οι υποδομές οι οποίες έχουν πληγωθεί από το σεισμό. Τι λέει ο δήμαρχος Ελασσόνας για την αποκατάσταση τους; «Η γέφυρα Μεσοχωρίου- Βλαχογιαννίου έχει υποστεί μεγάλη φθορά. Εκεί, και ο δρόμος έχει πρόβλημα. Είναι έργα υποδομής που θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθούν. Θα χρειαστούν εκατομμύρια ευρώ για να ξαναγίνουν. Η Περιφέρεια είναι αυτή που θα φροντίσει και για τις γέφυρες και για το άλλο δίκτυο. Στο δήμος έχουν επηρεαστεί δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, καθώς και αντλιοστάσια. Αλλά και τα σχολεία έχουν προβλήματα σε κτιριακό επίπεδο. Έχουμε καταρτίσει ήδη το τεχνικό δελτίο και έχει φτάσει στο υπουργείο ώστε να βοηθήσει με την χρηματοδότηση για να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις», κατέληξε.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article