Λάρισα

Ο Κόκκαλης απαντά στον Σερέτη με ερώτηση στον Πλεύρη για την πραγματικότητα στη Γαστρεντερολογική του ΓΝΛ

Να ενημερωθεί για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Γαστρεντερολογική Κλινική και την δημόσια Υγεία στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη. Αφορμή της ερώτησης, ήταν η απάντηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Φώτη Σερέτη στη δημοσιοποίηση επίσκεψης του κ. Κόκκαλη στην κλινική και στην ανάδειξη των προβλημάτων της.

Μάλιστα, σε δήλωση του ο βουλευτής σημειώνει πως τα στοιχεία που εμφάνισε η 5η ΥΠΕ αντιστοιχούν μόνον σε αριθμούς και όχι στην πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι πολίτες.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Μετά την επίσκεψή μας στην γαστρενετερολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και την διαπίστωση εξ ιδίας αντιλήψεως της προβληματικής και οριακής λειτουργίας της κλινικής, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ έσπευσε να εμφανίσει στοιχεία, που αντιστοιχούν σε αριθμούς μόνο, υιοθετώντας κι εκείνος την προσφιλή πλέον κυβερνητική πολιτική του εξωραϊσμού και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Επί τρία χρόνια έχουμε κορεστεί και κουραστεί με νούμερα, αριθμούς, ΦΕΚ προσλήψεων,  προκηρύξεις επικουρικού προσωπικού, αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει όλα τα παραπάνω. Ύστερα από το πρόσφατο παράδειγμα της επικίνδυνης υποστελέχωσης σε τεχνολογικό προσωπικό του ΠΓΝΛ, που ύστερα από τρεις επίκαιρες ερωτήσεις και αντίστοιχες διαβεβαιώσεις άμεσων προσλήψεων, ουδείς νέος τεχνολόγος εργάζεται σήμερα, διαπιστώνουμε την ίδια τακτική και στην γαστρεντερολογική κλινική του ΓΝΛάρισας. Όσα νούμερα κι αν εμφανίσουν, όσα έργα κι αν σφετεριστούν, καθώς μέρος προμήθειας εξοπλισμού εντάσσεται στην χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, αδιάψευστος μάρτυρας πάντα είναι η προσωπική αντίληψη και η γνώση μέσω των ανθρώπων που δίνουν την καθημερινή μάχη για να εξυπηρετήσουν χιλιάδες ασθενών. Δεν έδωσε απάντηση ο κ. Σερέτης, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης του Γαστρεντερολογικού Τμήματος για την χορήγηση ειδικότητας, που εκκρεμεί ως αίτημα από το 2020. Ούτε γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η μεταφορά δύο ιατρών κλάδου ΕΣΥ, από το Π.Γ.Ν.Λάρισας. Εάν δεν υπήρχε αυτή η ολιγωρία, 4 ειδικευόμενοι ιατροί της γαστρεντερολογίας θα παρείχαν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και θα συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της γαστρεντερολογικής κλινικής.  Ήδη έχω υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργό Υγείας, και στην συζήτησή της ελπίζουμε να δοθούν απαντήσεις και κυρίως λύσεις».

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόκκαλης στον υπουργό Υγείας έχει ως εξής: «Κ. Υπουργέ, επανειλημμένως έχουμε ασκήσει κάθε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να αναδείξουμε την προβληματική κατάσταση, τις ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε ιατρικό και κάθε φύσεως υγειονομικό προσωπικό, όχι απλά για να κάνουμε «αντιπολίτευση», αλλά για να συνδράμουμε, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, να καλυφθούν κενά και να εξορθολογιστεί η δημόσια υγεία προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

Κάθε κοινοβουλευτικός έλεγχος στηρίζεται όχι σε μετέωρες και έωλες αιτιάσεις, αλλά σε αντίληψη της υφιστάμενης κατάστασης, είτε μέσω επισκέψεων στα νοσοκομεία της Λάρισας, είτε μέσω έγγραφων και λοιπών αναφορών μέρους του προσωπικού αλλά και ασθενών και πολιτών.  Μόλις την εβδομάδα που διανύουμε η επίσκεψη στην γαστρεντερολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ήταν ικανή ώστε να διαπιστωθούν τα εξόφθαλμα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η κλινική και κατά συνέπεια οι πολίτες της Θεσσαλίας, που χρήζουν περίθαλψης της ειδικότητας αυτής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι τα γραφεία των ιατρών λειτουργούν στον διάδρομο, υπάρχει απουσία μόνιμων κλινών της γαστρεντερολογικής κλινικής και φιλοξενείται στην χειρουργική κλινική, διαπιστώνεται έλλειψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, απουσία επικουρικού προσωπικού και  υποχρηματοδότηση για την προμήθεια υλικών. Ενώ εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί στο υπουργείο Υγείας η πιστοποίηση της καταλληλόλητας της κλινικής για την απόκτηση ειδικότητας των ειδικευόμενων ιατρών. Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, έσπευσε να εμφανίσει μια όλως διαφορετική πραγματικότητα, ανακοινώνοντας στοιχεία, όπως την σύσταση τριών (3) θέσεων ειδικότητας Γαστρεντερολογίας το 2020 και δύο (2) θέσεων το 2022, και ότι κατόπιν μετακίνησης ενός ιατρού και πρόσληψης ενός επικουρικού, σήμερα η Κλινική στελεχώνεται από 5 ιατρούς, ενώ υπεγράφη από την Αν. Υπουργό κ. Α. Γκάγκα  η πρόσληψη ενός ακόμα επικουρικού ιατρού και τέλος παρουσίασε τις δαπάνες του τμήματος σε φάρμακο και αναλώσιμα υλικά, ενώ φαίνεται και η προσπάθεια να σφετεριστεί χρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Επειδή, όμως, η επίσκεψη μας, οι συζητήσεις και οι καταγγελίες, που υπάρχουν για τις δυσλειτουργίες της Γαστερεντερολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή και αντίφαση με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ και σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν ισχύουν τα στοιχεία αυτά, είναι προφανές ότι δεν είναι ικανά και αρκετά για να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.

Επειδή, η επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης και η λογική του εξωραισμού της πραγματικότητας χρησιμοποιώντας νούμερα και αριθμούς, που δεν αντανακλούν στους ασθενείς και στους πολίτες, παρά μόνο στους ψηφοφόρους, έχει μεταφερθεί και εφαρμόζεται από τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, που αρνείται συστηματικά να ενισχύσει τα νοσοκομεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποιος είναι ο προϋπολογισμός – προγραμματισμός από το έτος 2019 των προσλήψεων σε ιατρικό και πάσης φύσεως προσωπικό (πχ νοσηλευτικό) και παροχής ειδικότητας γαστρεντερολογίας, και δεδομένης της προβληματικής κατάστασης της κλινικής, έγινε αίτημα από την 5η ΥΠΕ για αύξηση του προϋπολογισμού με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της γαστρεντερολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας;»

Previous ArticleNext Article